De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
De bijenstal van Jessamine Eden in Grenada won op de 85e jaarlijkse Honingshow in Londen voor de twee keer op rij de prijs voor de beste honing ter wereld. Aan de verkiezing deden de beste imkers uit de hele wereld mee.
Manuka honing is een monofloraal product. Dit houdt in dat de bijen in een omgeving zijn waarbij ze exclusief nectar van één plant tot heerlijke honing maken. Dit zorgt voor een unieke kleur, smaak en chemische samenstelling. De Manuka is een boom die lijkt op een struik.
Onze Manuka honing is een rauwe honing, wat betekent dat deze niet extra gefilterd worden en niet wordt belucht en de temperatuur ten tijden van productie nooit hoger wordt dan de temperatuur in de bijenkorf.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
MGO lijkt geen schade toe te brengen aan de menselijke cellen, maar dus wel goed werkt tegen bacteriën wat de genezing van bijvoorbeeld wonden en infecties kan bevorderen. Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten. Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manukahoning aan toe en mixen maar!
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Volgens Theo kun je daarom het beste honing kopen die afkomstig is uit landen met veel aaneengesloten natuurgebieden, zoals Frankrijk, Polen en Duitsland. Dan weet je zeker dat het biologisch is.
Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Honing kan niet bederven
Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de honing terugbrengt tot minder dan 20%. Door het lage waterpercentage kunnen bacteriën lastig de honing aantasten en gist deze niet snel.
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Kijk op de pot naar het logo “New Zealand Made”. Het staat op de zijkant van iedere pot Manukahoning van Manuka Doctor. Dus wanneer je Manukahoning wilt kopen en je moet beslissen welke Manuka je het beste kunt kopen, controleer dan waar je honing is verpakt en kies een Manukahoning die in Nieuw-Zeeland is verpakt.
De manuka (Leptospermum scoparium) is een kleine boom of struik uit de mirtefamilie. De plant komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland en het zuiden van Australië. De naam tea tree (= theeboom) werd aan de boom gegeven door James Cook, die de blaadjes gebruikte om een theeachtige drank van te zetten.
Bij Holland & Barrett kan je echte manukahoning kopen met verschillende MGO-waarden.
Honing van Manuka Doctor is dikker, donkerder en romiger dan gewone honing. Het heeft een natuurlijk zoetgehalte en, door het hoge gehalte fenolzuur, een enigszins houtachtige smaak. Dit fenolzuur heeft een antioxidantieve werking.
Ook kan worden bekeken of een bepaalde honingsoort een betere antibacteriële werking heeft dan een andere honingsoort. Dit wordt bekeken door middel van de remcirkel. De verwachting is dat de medische honing een betere antibacteriële werking heeft dan supermarkthoning, imkerhoning en Manukahoning.
MGO is een afkorting voor methylglyoxaal, een chemische stof die van nature voorkomt in honing die is gemaakt uit nectar die vergaard is in de Manukastruik.
Vriend van je buik
Ook mensen met darmklachten kunnen de positieve effecten van honing ervaren. Honing is een natuurlijke probiotica met goede bacteriën als lactobacilli en bifidobacteria. Hierdoor blijft je darmflora beter in balans. En dat is heel vriendelijk voor je darmen!
Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning). Maar neem er ook weer niet te veel van op, want honing is een vorm van suiker. Havervlokken zijn vezelrijk en daarom gunstig voor de verwijdering van gifstoffen. Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren.