Het ideale tijdstip om te ontbijten is volgens dit onderzoek iets na 7 uur 's ochtends, namelijk om 7:11 uur. De deelnemers die op dit tijdstip ontbeten, bleken 6 procent minder kans te hebben om vroegtijdig te overlijden dan deelnemers die om 08:00 uur ontbeten.
Ontbijt tot 2 uur na het opstaan
Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Uit het onderzoek van Cambridge University blijkt ook dat mensen die het ontbijt overslaan, meer koolhydraten, verzadigde vetten en toegevoegde suikers nuttigen tijdens de lunch, het diner of tussendoortjes. Zij compenseren de gemiste voedingsstoffen dan met andere, minder gezonde, voedingsstoffen.
Als je je eerste maaltijd pas eet om 12.00uur omdat je dan denkt af te vallen, maar om 16.00 uur de snoepkast induikt omdat je giert van de honger dan is het dus niet zo verstandig. Het ontbijt overslaan is op deze manier dus geen goed idee, omdat dit overgewicht en obesitas stimuleert.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Overslaan van het ontbijt of pas laat op de dag starten met eten, zou het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas verhogen volgens een recente studie. Het onderzoek suggereert dat het tijdstip waarop we eten net zo belangrijk is als wát we eten.
Bewust je ontbijt overslaan
Af en toe je ontbijt overslaan is dus niet ideaal en kan nadelige gevolgen hebben. Wel kun je ervoor kiezen om bewust je ontbijt over te slaan. Dit staat ook wel bekend als intermittent fasting. Doordat je lichaam hieraan gewend raakt, heb je veel minder last van de nadelige gevolgen.
De ingrediënten van een gezond ontbijt
Volkorenbrood of een volkoren graanproduct. Kies bij voorkeur voor bruin of volkorenbrood, havermout of ongesuikerde muesli. Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas.
Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd: het geeft energie en helpt de spijsvertering op gang. Ontbijten geeft je daarmee een goede start van de dag. Bovendien helpt het ontbijt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Dit zijn de beste tijden om te eten
Duizend afvallers kregen de vraag wat de beste tijdstippen zijn om te eten. Daaruit bleek dat je het best rond 7 uur 's ochtends kunt ontbijten. 07.11 is om precies te zijn het ideale tijdstip. Je zou in het ideale geval lunchen om 12.38 en je diner eet je om 18.14.
Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als 'ideale' etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”
Dus als je gewicht wilt/moet verliezen luidt het advies:
Niet vele malen op een dag snacken. Niet meer eten na 19:00/20:00 uur. De vastenperiode van de nacht verlengen tot 18 uur of langer (Intermittend vasten)
Dat een vette late night snack geen al te best plan is voor ons dieet, wisten we al. Een nieuwe studie van Harvard ontdekt dat je ook beter vroeger kan beginnen met het avondeten dan later.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt. Maak yoghurt of kwark smakelijk met bijvoorbeeld: Havermout of muesli. Gedroogd fruit of noten.
Een heerlijke warme havermoutpap in de ochtend geeft je uren een vol gevoel. Dat komt omdat havermout veel vezels bevat. Eigenlijk is het een volkoren graansoort. Die zorgen altijd voor een meer verzadigd gevoel.
Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. ,,Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit. ,,Door niet te ontbijten veroorzaak je later op de dag pieken in je bloedsuikerspiegel.
Uit dit onderzoek bleek dat sporten voor het ontbijt een positief effect kan hebben op de verandering van je lichaamsvet. Tijdens de work-out voor het ontbijt werd namelijk vet gebruikt als brandstof, toen de deelnemers gingen sporten. Na het eten werd juist het ontbijt verbrand.
Wat vult goed als lunch? Een lunch met eiwitten, gezonde vetten en vezels zorgt ervoor dat je je lang vol voelt. Denk aan rijstwafels met hüttenkäse en zalm, een omelet met groenten, een salade met met kip en linzen of een bakje kwark met fruit en ongezouten noten.
Je energiegebruik in rust. Het idee achter niets meer eten na acht uur is dat je rustmetabolisme gedurende de nacht lager zou zijn dan overdag. Kortom: dat je 's nachts de minste energie gebruikt en dat alles wat je kort daarvoor nog eet daarom als vet wordt opgeslagen.
Je ontbijt overslaan is in theorie ook goed als je wil afvallen. Maar in de praktijk blijkt het toch niet altijd zo succesvol. Dat komt omdat er ook meerdere valkuilen zijn die je juist het tegenovergestelde resultaat kunnen bezorgen.
Er is nog discussie over de gezondheidseffecten van wel of niet ontbijten. De meeste onderzoeken laten zien dat ontbijten gunstige effecten kan hebben, vooral bij kinderen en adolescenten. Zo lijkt er als je ontbijt minder risico te zijn op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.