Onder afwijkende defecatie wordt verstaan: obstipatie, diarree, ontkleurde ontlasting of bloed bij de ontlasting. Van functionele obstipatie is sprake wanneer er geen somatische oorzaak aan obstipatie ten grondslag ligt en dit wordt gedefinieerd door de Rome III criteria (zie onderaan).
Wanneer de kleur van je ontlasting verandert, zonder dat je hier een verklaarbare reden voor hebt, is het altijd goed om dit met de huisarts te bespreken. Een rode kleur in je poep (ontlasting) kan ontstaan door wat je eet (rode kool of bieten). Maar het kan ook komen door bloed bij je poep.
Er bestaat geen definitie voor een gezonde stoelgang. Dit verschilt namelijk per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting.
Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon. Wanneer dit plotseling blijvend verandert, kan dit wijzen op een darmaandoening.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Wanneer winderigheid veel last veroorzaakt of gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig dit te bespreken met de huisarts. Als bepaalde voeding de oorzaak is van winderigheid, kan een diëtist je helpen de oorzaak op te sporen en gezond te blijven eten.
Alarmsignalen zijn klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Als je last hebt van één of meerdere alarmsignalen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is.
Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen. Het kan zijn dat u voor het onderzoek een dieet moet volgen. Voor bepaalde testen mag u bijvoorbeeld een paar dagen geen vlees en ongekookte groenten eten.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid.
Zachte, brijige ontlasting is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjes.
Als de darm bijna volledig verstopt is, kan er (potlood)dunne ontlasting langs de harde ontlasting weglekken.
Onderzoek van de ontlasting
De ontlasting kan ook worden onderzocht op de aanwezigheid van het eiwit calprotectine. Indien dit eiwit verhoogd aanwezig is in de ontlasting, kan dit soms duiden op een chronische darmontsteking.
Na het innemen van de eerste 500 ml Pleinvue kan de ontlasting al helder zijn. Toch moet u altijd de 2e halve liter drinken op de dag van het onderzoek. 's Nachts wordt uw ontlasting namelijk weer minder helder.
Uitslag van het onderzoek
Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar.
De meest voorkomende klachten van darmklachten zijn: Buikpijn. Winderigheid. Brandend maagzuur.
Er is geen speciale test om te weten of u ALS heeft. Als de neuroloog denkt dat u ALS heeft, stuurt die u meestal door naar een ziekenhuis van het ALS Centrum. Hier krijgt u extra onderzoeken om te kijken of uw klachten ook door een andere ziekte kunnen komen.
Symptomen en klachten
Meestal geven poliepen geen symptomen. Indien ze wel klachten geven kan het gaan om constipatie en/of diarree, bloedverlies langs de anus en bloed in de stoelgang.
Klachten / symptomen dikke darm onsteking
Braken. Buikkrampen. Obstipatie. In ernstige gevallen: diarree en bloedingen.
Het meest kenmerkende symptoom van prikkelbare darm syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. Een deel van de patiënten heeft vooral 's avonds en 's nachts buikpijn, al dan niet gepaard gaande met aandrang.
De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed. Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt.
Je winden stinken
Dat ontstaat bij de afbraak van eiwitten. Het kan zo zijn dat het je lichaam niet lukt om de eiwitten goed te verteren, maar je kunt ook last hebben van stress of eiwit-etende bacteriën die te veel afvalstoffen in je darmen achterlaten.
Hoe snel groeit een tumor in de darmen? Hoe snel een tumor groeit hangt af van de situatie. Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen.