Conclusie. Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
De opslagcapaciteit
Dan heb je vaak genoeg aan een externe HDD met 1 tot 4 TB opslagruimte. Wil je grote bestanden zoals Full HD video's, hoge resolutie foto's en games opslaan? Kies dan een externe HDD van 5 TB.
Hoeveel past er op een externe harde schijf? De capaciteit van de schijf en het soort bestanden bepaalt hoeveel bestanden er op een externe harde schijf gaan. Er zijn harde schijven van 500 gigabyte (GB) tot meer dan 20 terabyte (TB). Het meest voorkomend zijn modellen met 500 GB, 1 TB of 2 TB capaciteit.
In één terabyte kun je ongeveer het volgende opslaan: 250.000 foto's die zijn gemaakt met een camera met 12 MP OF. 250 films of 500 uur aan HD-video OF. 6,5 miljoen documentpagina's, meestal opgeslagen als Office-bestanden, pdf's en presentaties.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
De levensduur van externe harde schijven wordt geschat tussen 2 tot 10 jaar bij permanent gebruik. Dat is op het eerste gezicht niet lang, maar in die tijd is het niet ongebruikelijk een nieuwe pc aan te schaffen.
Een foto of video kan varieren in kwaliteit en in benodigde opslagruimte, wij rekenen met een gemiddelde grootte van 3 MB voor een foto en 5 GB voor een (DVD-kwaliteit) film. Op een 2 TB HDD kunnen bijvoorbeeld 620.000 foto's op of 370 films.
1 TB. Voor 1 TB is Microsoft OneDrive weer het goedkoopst, namelijk 7 euro per maand. Bij DropBox betaal je 8,25 euro, bij Mega en Google Drive 9,99 euro. Vanaf eind 2018 verdwijnt de cloudopslag van 1 TB bij Google, dit wordt dan voor hetzelfde bedrag 2 TB.
5TB is grofweg voldoende voor 500.000 foto's.
Daaruit volgt dat er 1000 GigaBytes in 1 TeraByte zitten.
Op 1 TB kunnen dus ongeveer 310.000 foto's op of 186 films.
Dat is hoeveel opslag je nodig hebt. Als bijvoorbeeld alle bestanden en data die je gebruikt dus gemiddeld 700 GB zijn, zou een 1 TB SSD ruimschoots moeten werken voor jou. Maar als je gebruik niet boven de 500 GB komt, moet een 512 SSD ook genoeg zijn.
Omdat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, zit er geen tussenstation tussen het verzenden en ontvangen van data. Hierdoor zijn SSD's gemiddeld tot wel 4 keer sneller dan HDD's. Zo hebben de snelste NVMe SSD's een schrijfsnelheid van maximaal 7.000 megabytes per seconde.
Hier is de wiskunde: Als...1 TB = 1000 GB. Dan... 1000 GB = 1.000.000 MB.
4TB is grofweg voldoende voor 400.000 foto's.
De Seagate Expansion Portable 1TB is de best geteste externe harde schijf van 2023! Dit is uit onze test gebleken. Met de Seagate Expansion Portable 1TB kun je eenvoudig en snel extra opslagcapaciteit toevoegen aan bijvoorbeeld je desktop of laptop.
OneDrive heeft alleen een voorsprong op Google Drive met de mogelijkheid om PDF-bestanden te annoteren en de persoonlijke kluis om gevoelige bestanden te beveiligen. Beide apps werken op alle andere grote platforms, waaronder iOS, Windows en het web.
Google geeft zijn gebruikers 15 GB aan gratis opslagruimte die wordt gebruikt door de diensten Google Drive, Gmail en Google Foto's. De opslagruimte kan snel vol raken. Zeker als iemand veel foto's en video's bewaart.
Eén GB (gigabyte) staat gelijk aan 1000 MB (megabyte). Makkelijker gezegd: met één gigabyte kun je ongeveer 286 foto's maken of 10 minuten film opslaan. Bij dit gemiddelde gaan we ervan uit dat de foto's genomen worden in JPEG formaat met een camera met 10 megapixels.
De levensduur van harde schijven kan per apparaat verschillen, maar ze zullen allemaal op een gegeven moment defect raken. Sommige falen plotseling zonder enige waarschuwing, terwijl andere gedurende enige tijd langzaam achteruit kunnen gaan, zonder dat de gebruiker zich hiervan bewust is.
Nadelen SSD
De prijs is en blijft nog altijd een nadeel. De prijs per gigabyte is hoger dan die van een ouderwetse HDD. Het tweede nadeel: SSD's bieden minder opslagruimte. De meeste laptops met een SSD hebben 256 GB of 512 GB aan opslag.
Het verschil tussen een HDD en SSD zit in de onderdelen. Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft.