Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
Als je goed wilt leren spelen moet het studeren en de lessen een flinke prioriteit in je leven hebben. Een viool is een te moeilijk instrument om af en toe erbij te pakken. Een piano of gitaar is daar veel geschikter voor. De techniek die je leert op de viool zakt veel sneller weg dan die op andere instrumenten.
Een viool is in principe een relatief simpel instrument. Het bestaat uit 4 snaren en het is in kwinten gestemd, dus de tonen bevinden zich op redelijk logische 'plekken' op de toets. Met een viool speel je in het begin geen complexe akkoorden en je hoeft over het algemeen maar 1 snaar tegelijk te bespelen.
Viool of altviool zijn beide geschikt om mee te beginnen en de ene is niet moeilijker of makkelijker dan de andere. Ik adviseer leerlingen die twijfelen altijd om een avondje ontspannen wat muziek te luisteren van viool en altviool, zodat je kennis maakt met de klank en kunt kiezen wat je het meest aanspreekt.
Een instrument dat ook de titel 'moeilijkste' zou kunnen krijgen is de hoorn. Voor de meeste blaasinstrumenten geldt al dat er niet zomaar geluid uit komt als je erop blaast. De hoorn heeft een piepklein mondstuk, de helft zo groot als bijvoorbeeld de trompet, wat een heel specifieke stand van de lippen vereist.
De makkelijkste muziekinstrumenten
De makkelijkst te spelen muziekinstrumenten zijn: Ukulele. Mondharmonica. Piano.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
cello: Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
De viool is een snaarinstrument, en daarnaast ook nog een strijkinstrument. Dat betekent dat je op de snaren strijkt met een strijkstok om het geluid te maken. Een viool heeft vier snaren, die gestemd zijn op de noten G, D, A en E.
De stemvork
Je tikt hem ergens tegenaan en houdt hem bij je oor of zet hem op de klankkast van je viool zodat het geluid versterkt wordt. Zodoende kun je de A snaar zo stemmen dat hij net zo klinkt als de stemvork. De andere snaren kun je dan weer stemmen door de A-snaar als referentie te gebruiken.
Wat heb je nodig voor viool leren spelen
Er moet een viool worden aangeschaft en andere materialen. Een muziekstandaard is onmisbaar evenals een stemvork of stemapparaat. Bij de viool hoort een schoudersteun, een strijkstok, hars, een koffer en een riem om de viool op je rug te vervoeren.
De Stradivarius-viool staat bekend als een van de beste violen waar violisten van dromen om te mogen bespelen.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
De grootste hindernis voor de elektrische versterking van een viool is te vinden aan de bron: de vibraties van de viool moeten in een elektrische stroom worden omgezet. Hiervoor wordt een zogenaamde “geluidstransducer” gebruikt. Dit is een microfoon of een contact element.
De duurste viool
Muziekinstrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro.
De viool is het hoogst gestemde instrument, met de snaren g, d', a' en e'', en heeft een klankkast van ongeveer 35 tot 36 centimeter lang. De altviool is wat lager gestemd, met de snaren c, g, d 'en a', en een klankkast die tussen 39 en 43 centimeter lang kan zijn.
Instrumenten die bij uitstek geschikt zijn om op latere leeftijd aan te beginnen, zijn muziekinstrumenten waarop je al snel de eerste melodieën kunt leren spelen. Denk bijvoorbeeld aan piano of (kleine) harp of de meeste blaasinstrumenten.
De theremin
Léon Theremin vond de theremin uit in 1919, en het meest unieke hieraan is dat-ie gespeeld kan worden zonder 'm aan te raken.
Volwassen beginners
Op elke leeftijd kan je starten met trompetles, zelfs op latere leeftijd. Het is een mooie hobby voor iedereen: op elke leeftijd zijn er mogelijkheden. Dus zelfs na je pensioen kun je prima beginnen met trompet leren spelen.
Saxofoon is het eenvoudigste blaasinstrument om mee te starten. De meest gebruikte saxofoon onder beginners is de altsaxofoon. Deze zijn al te koop vanaf een paar honderd euro. Ook is er een groot aanbod aan tweedehands saxofoons.
Het meest bespeelde instrument ter wereld is de piano. De 'uitvinder' van de piano is Bartolomeo Cristofori. Hij begon aan de ontwikkeling van de piano in 1698. De snaren van de piano kunnen verticaal staan of horizontaal liggen.
Tenslotte het laagste instrument, de tuba, of liever gezegd de bastuba. Vaak wordt dit instrument aangeduid met de term tuba, maar zoals we al eerder zagen is ook het euphonium een tuba.