Rozijnen worden gemaakt van druiven die zo'n drie weken worden gedroogd, waardoor ze een prachtige bruine kleur en een zoete smaak krijgen. Krenten daarentegen worden gemaakt van kleinere druiven, die ook gedroogd worden maar dan iets korter. Wat betreft voedingswaarde doen rozijnen en krenten niet voor elkaar onder.
Hoewel de smaak, vorm en textuur van krenten en rozijnen van elkaar verschilt, kunnen ze prima door elkaar vervangen worden.
De krent is een gedroogde en pitloze druif. Krenten zijn afkomstig van een klein druivenras dat kleine vruchten produceert. Dit druivenras heet Vitis viniera Korinthiaka, vernoemd naar de Griekse havenplaats Korinthe.
Een rozijn is een ingedroogde gele druif. Het overgrote deel van de rozijnen wordt gemaakt van de Sultana druif, een druivenras dat vooral afkomstig is rond het Middellandse Zeegebied. Het is een ovale pitloze druivensoort.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.
Als je geen ongezwavelde rozijnen neemt is echt aan te raden om ze eerst te wassen voordat je ze eet zodat je de ontstane sulfieten weg spoelt. Biologische rozijnen zijn meestal ongezwaveld. Het staat ook op de verpakking!
Suikers in rozijnen
Hierdoor bevatten rozijnen tot wel 285 kcal per 100 gram. Uiteraard zal een overdaad aan suikers je niet goed doen. Een teveel aan calorieën zorgt voor gewichtstoename. En fructose kan ook voor verteringsproblemen zorgen.
Krenten bevatten gemiddeld per 100 gram tussen de 5-7 gram vezels, aanzienlijk veel meer dan rozijnen dus. De blanke rozijnen zijn het laagst in vezels., deze bevatten gemiddeld maar zo'n 2 gram /100 gram, enorm verschil! Rozijnen bevatten wat beetjes aan vitaminen, voornamelijk B vitaminen.
Rijk aan vitaminen en mineralen: Krenten en rozijnen bevatten verschillende vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, ijzer, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, een goede energieproductie en een gezonde spierfunctie.
Rozijnen zitten vol met vitamine B en andere goede stoffen zoals, magnesium, kalium en polyfenolen. Toch geldt ook voor het eten van rozijnen dat u wel maat moet houden. Ze bevatten namelijk een hoop calorieën; ongeveer 285 kilocalorieën per 100 gram.
Vroeger hadden alle druiven pitten. Vanwege de korte houdbaarheid werden ze vooral verwerkt tot rozijnen. Hiervoor moesten de pitjes worden verwijderd.
Krenten worden specifiek gemaakt van de Griekse druif Korinthe, een klein druivenras. Rozijnen worden gemaakt van grotere druivensoorten. Dit is ook terug te zien in de prijs: krenten zijn duurder dan rozijnen, juist omdat die specifieke druif schaarser is.
Antwoord: Wel de krenten en/of rozijnen maximaal 15 minuten in handwarm water (37 - 40°C) wanneer je oliebollen maakt. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Als er teveel vocht in het oliebollenbeslag komt, verliest het namelijk stevigheid.
Olie. Het komt wel eens voor dat biologische rozijnen geolied worden, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden verpakt zijn. Dit voorkomt het aan elkaar klonteren. Hiervoor wordt meestal zonnebloemolie gebruikt.
Met de onderzoeken die we nu kennen is er geen gezondheidsrisico bij het eten van rozijnen. Je kunt je kind nog steeds af en toe een handje of doosje rozijntjes als tussendoortje geven. Maar zoals bij zo veel voedingsmiddelen; eet ze ook weer niet te veel of te vaak.
Door de rozijnen te wellen voorkom je dat het droge fruit vocht uit het beslag of deeg trekt waardoor de Oliebollen sneller droog worden.
Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën
Om deze reden bevat gedroogd fruit zeer veel calorieën en suiker, waaronder zowel glucose als fructose. Hieronder staan enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte van gedroogd fruit (26). Rozijnen: 59%. Dadels: 64-66%.
Vanaf 8 mnd kun je jouw kindje rozijntjes geven. Rozijntjes niet alleen een gezond tussendoortje maar ook een goede stimulans voor de motoriek van een kind. Hiermee stimuleer je de de fijne motoriek van je kind. Door het vastpakken van een rozijntje heeft je kindje zijn duim en wijsvinger nodig.
Door druiven (Vitis) te snoeien en krenten krijgt deze mooie grote trossen. Snoeit en krent u niet, dan is de kans groot dat de vruchten klein blijven. Als u een druif in de tuin hebt, zullen de trosjes in juni al goed te zien zijn en zullen de druiven snel opzwellen.
Gezondheid
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Yoghurt rozijnen groot is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Yoghurt rozijnen groot kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Waarom zou je ze rozijnen wellen? Omdat rozijnen een stuk zachter en sappiger worden als je het even doet. Wel zo lekker in couscousgerechten, appeltaart, desserts of andere recepten. Als je ze zo uit de hand eet, hoeft het natuurlijk niet.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen. Bekijk hoeveel fruit je elke dag nodig hebt.