Met een jeans wordt een spijkerbroek bedoeld. Kenmerkend voor jeans zijn de dubbele stiksels en de rivets als afwerking op de naden. Door die rivets (de koperkleurige 'spijkers', red.) wordt de broek in Nederland spijkerbroek genoemd (al zijn de 'spijkers' eigenlijk klinknagels, red.).
Ze hadden veel overeenkomsten, maar werden anders geweven: Denim werd gemaakt van een gekleurde en een witte draad, wat je vooral aan de binnenkant van het weefsel goed kunt zien. Jeans werd geweven van twee draden van dezelfde kleur: dus helemaal blauw.
Een spijkerbroek, ook wel jeans, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim oftewel spijkerstof) wordt gemaakt. De broeken zijn voorzien van een soort kleine klinknagels die de zakken verstevigen, vandaar de naam spijkerbroek.
Straight fit jeans hebben een tijdloze fit omdat ze recht naar beneden vallen. Bovendien valt de jeans op normale heuphoogte en blijft er altijd een beetje ruimte tussen de broekspijpen over. Wel zo comfortabel.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Het belangrijkste is dat de broek je vormen benadrukt: een skinny, slim fit, flared of bootcut doen je heupen mooi uitkomen, maar ook een los model kan prima in combinatie met een lichte blouse en pumps. Voor een meer casual stijl kun je een snit kiezen die vrij losjes zit, zoals een boyfriend, girlfriend of mom fit.
BV-stylist Jody Van Geert, die de comeback van de trend bevestigt, legt uit dat het een goed idee is om maximaal twee denim kledingstukken met elkaar te combineren als je er niet fout wil bijlopen. “Het is mooi als je jeans in dezelfde tint of washing met elkaar combineert.
De juiste manier om je spijkerbroek te wassen
Was die op maximaal 30 graden met fijnwasmiddel.
De pantalon heeft de reputatie van een nette en chique broek. Deze zie je als onderdeel van een pak en gecombineerd voor formele gelegenheden en werk. Een basis pantalon is vaak effen, heeft meestal schuine steekzakken en sluit met een knoop en een schuifknoop.
Het is namelijk voor een zakhorloge. In de negentiende eeuw werd de jeans vanwege de stevigheid vooral gedragen door cowboys. In die tijd gebruikte men een zakhorloge en om te voorkomen dat 'ie kapot zou gaan, heeft het jeansmerk Levi's het kleine zakje geïntroduceerd.
Vrouwen en mannen hebben op het gebied van spijkerbroeken net een andere smaak. De heren houden van een vrouw in een strakke spijkerbroek, terwijl 68% van de vrouwen graag een man ziet in een jeans die wat wijder valt. Meer dan 90% van de vrouwen vindt een goed zittende jeans bij een man sexy!
Ripped jeans: een jeans met scheuren en gaten. Distressed jeans is een term voor een (heel) versleten spijkerbroek. Deze jeans heeft overmatige slijtage ondergaan, waardoor niet alleen de kleur van de stof is veranderd, maar de broek ook scheuren en gaten heeft.
Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
De broeken krijgen deze karakteristieke, denim kleur door een combinatie van twee verschillende kleuren stof te verweven. Aan de ene kant is er de indigo blauwe schering en daar tegenin wordt met een witte inslag geweven.
Denim als werkkleding
Aan het begin van de 20e eeuw werd denim de meest geliefde stof voor werkkleding van mijnwerkers, cowboys, boeren en andere arbeiders in de Verenigde Staten. De stof was comfortabel, duurzamer en stugger dan de andere populaire stof in die tijd - jean, gemaakt van katoen, linnen en wol.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt. Je broek kan je op deze manier gerust bij de bonte was doen en kan je ook gewoon laten centrifugeren.
De skinny is niet alleen voor vrouwen, ook mannen kunnen deze strakke jeans dragen. Het model bij de heren valt iets strakker op de bovenbenen en is taps toelopend naar de enkel.
Let bij het kopen van de jeans op van welke materialen de jeans gemaakt is. Een samenstelling van 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan schijnt dé perfecte jeans te zijn. Deze samenstelling zorgt namelijk voor genoeg stretch om comfortabel aan te voelen, maar hij wordt niet wijder.
Kies een broek met hoge taille. Die zorgt ervoor dat je buikje in de broek zit in plaats van erover te hangen. Bovendien geeft het een ondersteunend, comfortabel gevoel op je buikje. Als de taille hoger komt, is er veel meer lichaamsoppervlakte waar de broek zich op kan vastzetten en zal deze niet afzakken.
De skinny fit valt strakker dan een slim fit en zit, zoals de naam het al zegt, om de huid van het been heen. Deze populaire jeans past perfect bij veel mannen, heb je slanke benen? Dan benadrukt deze pasvorm dit. Ook als je een slanke bouw hebt, staat deze pasvorm je goed.
Ga voor broeken met een iets rechtere pijp (zoals bijvoorbeeld de klassieke 501) of jeans met een wijde pijp (flared jeans) om de aandacht wat meer af te leiden. Bovendien lijkt de bilpartij kleiner wanneer de kontzakken iets meer naar binnen zijn geplaatst en niet al te groot zijn.
Als je klein bent is het slim om een broek aan te schaffen die een hoge front rise heeft. Dit is het gedeelte van je knoop tot onderaan je gulp. Wanneer dit hoog is lijken je benen langer, dus voordelig voor als je klein bent. Op zoek naar een broek met hoge taille, dus.