Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Goud kan verkleuren naar zwart. Er is dan een dun, zwart laagje te zien op het goud. Goud kan verkleuren naar zwart door zwavel in de lucht dat het goud aantast.
Oxidatie. Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Witgouden ringen met een lage legering zoals 8kt of 9kt (333 of 375) kunnen zwarte vlekken krijgen.
Wanneer je echt goud wilt herkennen, kun je dit het beste zien aan het keurmerk dat op het sieraad staat. In Nederland is elke juwelier verplicht om hun sieraden te laten keuren bij het Nederlandse Waarborg Instituut. Gouden sieraden zijn opgedeeld in verschillende karaten. Elk karaat heeft zijn eigen keurmerk stempel.
Wat is de prijs van goud per gram vandaag? De prijs van goud per gram vandaag is € 58,41 euro per gram op 05 juni 2023 om 05:42 uur, bekijk de real-time actuele prijs van goud per gram vandaag bovenaan deze pagina – ook in een interactieve grafiek.
Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Deze oxidatie is te zien door de verkleuring naar zwart.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen. Goud en platina zijn de bekendste voorbeelden van edelmetaal.
zeer gewaardeerd. Het kan niet oxideren, daarom wordt goud soms "de koning der metalen" genoemd.
Azijn wordt vaak genoemd als hét middel voor het schoonmaken van gouden sieraden. Dit raden wij echter af. Het is weliswaar niet zo krachtig als koningswater (een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur waarin goud oplost), maar kan wel leiden tot beschadigingen van uw sieraad.
Kan goud verkleuren? Goud van ieder karaat behoudt altijd zijn kleur. Goud kan door dragen, de zuurgraad van je huid en gebruik van chemische middelen zoals zeep wel doffer van kleur worden. Een nieuw sieraad is altijd mooi gepolijst en glanst daardoor.
Toch kan goud eenvoudig krassen. 18 Karaats goud is iets warmer geel van kleur, maar hierbij moet opgemerkt worden dat het ook zachter is en dus ook eerder zal slijten. Goud slijt ook waar het tegen ander goud aanzit, bijvoorbeeld als u 2 ringen tegen elkaar draagt of op punten waar schakels zitten.
Een trouwring is in verreweg de meeste gevallen van goud gemaakt. Ieder jaar verdwijnt er gemiddeld ruim 6 milligram goud van de ring door de ring te dragen. Deze minuscule stukjes goud 'verdwijnen' gewoon. Zij komen op de grond terecht en worden opgeveegd of met de wind meegevoerd.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd.
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
Bij 8 of 9 karaats gouden sieraden bestaan de bestandsdelen uit puur goud lager. Omdat dit type goud uit een veel hogere substantie koper bestaat kunnen deze sieraden na verloop van tijd groen uitslaan en dus allergische reacties op uw huid veroorzaken.
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.
De indeling van metalen in edel, half edel en onedel, heeft te maken met de aantasting door oxidatie. Als een metaal niet of nauwelijks wordt aangetast, is een metaal edel. Wordt een metaal wel aangetast, dan is hij niet edel.
Er zit zwavel in de lucht, waardoor het metaal op je Rose-goud snel dof en geoxideerd wordt. Als je jouw Rose-goud schoonmaakt met een polijstmiddel, worden jouw sieraden beïnvloed. Je moet ook regelmatig je Rose-goud schoonmaken omdat de combinatie van zowel oxiden als sulfiden blijft terugkeren.
Goud is niet magnetisch en dus volstaat een eenvoudige test met een magneet. Kies hierbij niet zomaar voor een magneet, maar juist voor een heel sterke. Een sterke magneet, bijvoorbeeld een neodymium magneet, is simpelweg betrouwbaarder.
925 wordt alleen maar in zilveren sieraden gebruikt. 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. De nummers 925 betekend eigenlijk de puurheid zilver die het sieraad bevat. Er zijn ook sieraden met de nummers 800 of 835.
Gelieve niet met uw gold plated sieraden te douchen of handen te wassen. Het is beter om niet met uw vergulde sieraden te sporten of te zwemmen. In de avond is het het beste om uw sieraad terug in het sieradendoosje plaatsen. Gebruik geen parfum, haarlak of handcrème op uw vergulde sieraden.