Tegen kalk en lichte schimmel werken azijn en citroenzuur. Net als bij het schoonmaken van douches, wastafels en badkuipen, kunt u de zuren ook gebruiken bij het reinigen van de tegels. Verdun de azijn of het citroenzuur met water, veeg de tegels ermee schoon en spoel daarna af met schoon water.
Tegels hebben de eigenschap om mooi te kunnen glanzen. Maar na verloop van tijd kan de tegelglans afnemen en dof worden. Ond advies is om dan ammoniak te gebruiken. Door de tegels met ammoniak te behandelen, glanzen ze weer als nieuw.
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Om kalkaanslag te verwijderen haal je eerst met groene zeep en een schuursponsje zo veel mogelijk kalkresten weg. Nadat je dit weg hebt gespoeld, ga je aan de slag met schoonmaakazijn, een waar wondermiddel tegen kalkaanslag. Maak een sopje van warm water en azijn en wrijf of spuit dit op de aangedane tegels.
Vul een emmer met water en groene zeep. Het aantal liter water is gelijk aan het aantal eetlepels groene zeep. Gooi het sopje over uw tuintegels en schrob deze met een harde borstel. Laat het dertig minuten intrekken en spoel na met schoon water.
Hardsteen kan gemakkelijk worden schoongemaakt met de HMK R155 grondreiniger. Deze zuurvrije tegelreiniger is speciaal geschikt voor alle hard- en natuurstenen oppervlaktes. De tegelreiniger verwijdert grondig en snel bouwvuil, cementsluier, oude vergeelde onderhoudsmiddelen, zelfglanswassen, olie en vet.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Een eerste do voor het verwijderen van groene aanslag op tegels in de tuin, is het gebruik van schoonmaakazijn. Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan. Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels.
Hoe vaak je je badkamer moet schoonmaken hangt af van hoe intensief de kamer gebruikt wordt, maar wij raden aan om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. In de tussentijd kun je ook bijvoorbeeld het bad/de douche na iedere bad-of douchebeurt even afkuisen met een droge schone doek.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze aan te brengen op de badkamertegels. Laat dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Doe bijvoorbeeld witte azijn in een plantenspuit en spray dit op de plekken waar schimmel zit. Laat dit een uur intrekken en maak het oppervlak schoon met een natte doek. Ook kan een bleekwatermengsel heel goed werken. Doe 25 ml bleek bij 1 liter water en doe dit in een plantenspuit.
Wandtegels schoonmaken
Tegels in de keuken maak je schoon met een ontvetter . Tegels in de WC en badkamer maak je schoon met een ontkalker. Je kan ook schoonmaakazijn gebruiken, dit is een wondermiddel, je kunt het in een lege spuitfles doen en het zo op de tegels spuiten.
Meng bleekmiddel en water en borstel hiermee de voegen vervolgens schoon. U kunt in uw badkamer voegen ook schoonmaken door een beetje wasverzachter te mengen met warm water. Maak hiermee vervolgens de voegen schoon door deze oplossing met behulp van een doekje in te wrijven.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Hoelang azijn in laten trekken? Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Om gebruik te kunnen maken van schoonmaakazijn in de strijd tegen het onkruid welke zich tussen de tegels bevindt is het belangrijk om een droge dag af te wachten. Bovendien mag schoonmaakazijn niet puur worden gebruikt.
Meng in een bakje 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water.
Voor het dagelijks onderhoud van uw keramiek adviseren wij het gebruik van een zachte, niet schurende spons of doek. Als u beslist een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, neem dan bij voorkeur een normale allesreiniger. U kunt alle normale schoonmaakmiddelen gebruiken.
Voor het wekelijkse reinigen van uw badkamertegels kunt u het best een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken. Andere schoonmaakmiddelen laat vaak een laagje achter op de vloer wat vervolgens weer vuil aantrekt. Een voorbeeld van geschikt schoonmaakmiddel is HG Tegelreiniger, geschikt voor ongeglazuurde tegels.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.