Als je een geldezel, money mule of katvanger bent geweest voor een crimineel, dan zit je met een probleem. De bank komt er namelijk altijd achter als een rekening wordt gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Als geldezel word je dus altijd gepakt. Jouw naam en adres worden doorgegeven aan de politie.
Doe aangifte. Fraude is strafbaar, ook als je bent ingezet als geldezel. Breng je bank op de hoogte en blokkeer je pinpas of creditcard.
Studenten, verslaafden, daklozen, mensen die schulden hebben zijn vaker slachtoffer van criminelen. Katvangers zijn schuldig aan een strafbaar feit. De rechter kan een geldboete, een taakstraf of een celstraf opleggen.
Bij het optreden als geldezel maak je, je schuldig aan witwassen. Bij witwassen wordt de criminele herkomst van een voorwerp verborgen.
De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen.
Je bent een geldezel als je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, bijvoorbeeld door mensen op te lichten, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas.
De geldezel (die soms zelfs bij uitlenen van zijn pinpas en pincode denkt geen risico te lopen omdat er geen saldo op de rekening staat, waardoor er niet meer kan worden opgenomen dan er eerst op is overgemaakt) is daarmee aansprakelijk voor het doorgesluisde geld, bijvoorbeeld als onverschuldigde betaling.
De geldezels draaien op voor de schade en ze worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen ze acht jaar lang geen gebruik maken van de financiële diensten van banken.
Skimmen is expliciet strafbaar gesteld in artikel 232 van het Wetboek van Strafrecht. Er staat een maximale gevangenisstraf op van zes jaar. Ook kan er een taakstraf of geldboete worden gegeven door de rechter.
Een crimineel kan toegang hebben gekregen tot je bankgegevens en daarmee geld van je hebben gestolen. Bijvoorbeeld door je computer, smartphone of tablet te hacken. Je kunt ook een nepmail hebben gekregen met een link naar een website die lijkt op die van je bank.
Het kan aanhouden voor een periode van maximaal acht jaar. Als een bank zelf beslist om een rekening te blokkeren, is de duur afhankelijk van de reden voor de blokkade en of de rekeninghouder aan de gestelde voorwaarden voldoet.
Een geldezel is iemand die geld (digitaal of cash) dat hij ontvangt van een derde partij doorgeeft aan een andere partij en daarvoor een commissieloon krijgt. Ongevraagd contact waarbij gemakkelijk geld wordt beloofd.
'Bonkers' zijn met andere woorden mensen die toegang hebben tot online bankgegevens van anderen en op zoek zijn naar manieren om de virtuele valuta om te zetten in con- tant geld. Het cashen van dit geld gebeurt door zogenaamde 'geld- ezels' (Leukfeldt 2014, p. 239-241).
Er zijn verschillende manieren om geld wit te wassen. Crimineel geld kan bijvoorbeeld een legale schijn krijgen door het te storten op een rekening van een bedrijf in het buitenland, dat het geld vervolgens weer investeert in een ander buitenlands bedrijf in een land waar de controle zwak is.
Wat kan iemand met mijn IBAN en naam (zonder bankpas)
Hiervoor moet je de betaalpas daadwerkelijk in het bezit hebben. Wat iemand wél met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het misbruiken voor het afsluiten van abonnementen en het aangaan van aankopen bij bedrijven die de mogelijkheid tot eenmalige machtiging hebben.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.
Uw bank zal u nooit in een brief, e-mail of tekstbericht vragen om zelf een nieuwe betaalpas aan te vragen. Wanneer uw huidige betaalpas niet meer geldig is, ontvangt u automatisch een nieuwe betaalpas, daar hoeft u zelf niets voor te doen.
Een katvanger is een persoon die in de akte net als een stroman optreedt onder eigen naam. Deze persoon beschikt wel over de eigendom van het pand, maar heeft er niet de feitelijke beschikkingsbevoegdheid over.
U bent volledig vrij om de grootte van het over te schrijven bedrag te kiezen, zonder dat u hiervan 'iets op papier moet zetten'.
In Nederland mag je zoveel contant geld op zak hebben als dat je zelf wilt. Wel is het zo dat je maximaal €10.000 per keer contant mag storten zonder dat de bank hier melding van hoeft te maken. Daarnaast kan de politie het verdacht vinden als ze erachter komen dat je veel contant geld op zak hebt.