PIR platen zijn van zichzelf al vochtwerend, maar bij PIR met aluminium cachering krijgt de vochtbestendigheid nog een extra boost. De aluminium toplaag zorgt er tevens voor dat zonlicht wordt weerkaatst zodat warmte als het ware terug wordt gereflecteerd.
TOEPASSEN DAMPDICHTE FOLIE
De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.
Een dampremmende folie
In tegenstelling tot een damp-open folie, wordt een damp-remmende folie aan de warme kant (binnenzijde) van de constructie geplaatst. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies altijd onder het isolatiemateriaal. Bij gevels is dit aan de binnenkant.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Een dampdichte folie voorkomt dat er vocht en water van binnenuit (warme kant) in je constructie en isolatiemateriaal kan trekken. De folie is waterdicht (waterkerend) om zo vocht en water van binnenuit tegen te houden.
"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw. De damprem plaatst men aan de binnenzijde van de isolatie om daar waterdamp tegen te houden. Kiest u als damprem voor een OSB-plaat dan kan deze meteen fungeren als 'uitstijving'."
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
PUR dakisolatieplaten
Ze worden veel gebruikt voor zolderisolatie aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van het dak. Bovendien zijn ze te gebruiken voor dakisolatie van een plat dak of een schuin dak. Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag.
Volgens het bouwbesluit moet een Pe folie die als dampremmende laag wordt gebruikt minimaal 0,2 mm dik te zijn.
Wanneer gebruik je klimaatfolie? In de meeste situaties is het niet nodig om een klimaatfolie toe te passen. Echter kan het soms verstandig zijn om dit wel te doen. Meestal ga je klimaatfolie aanbrengen als je een dampremmende laag aan de buitenkant van je constructie hebt zoals bij platte daken.
Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.
Het meest veilig is om de dampdichte isolatiefolie aan de warme kant van de constructie aan te brengen, en zo de vochtige lucht daar tegen te houden.
PIR isolatie aanbrengen op hellend dak
Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat. Hierdoor vermindert u de kans op het ontstaan van koudebruggen.
De isolatiewaarde van PIR ligt met 0,023 – 0,026 W/Mk zeer hoog in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals glas- en rotswol die een lambda waarde van 0,040 W/Mk hebben.
Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Isolatiewaarde purschuim
Purschuim heeft een lambdawaarde van 0,036 W/m.K wat ongeveer vergelijkbaar is met EPS. Daarom is purschuim prima om naden en voegen mee te dichten, maar voor het isoleren van grotere oppervlakken adviseren we om bijvoorbeeld voor PIR platen te kiezen.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Op de meeste particuliere daken wordt er PIR/PUR isolatie geplaatst. Dit zijn harde platen die het gewicht van de zonnepanelen makkelijk kunnen dragen. Indien er een zachte isolatie geplaatst is zoals rotswol, kunnen de zonnepanelen de isolatie bijeen duwen.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Er zijn ook speciale OSB-3 houtvezelplaten die dienst kunnen doen als dampscherm. Deze zijn speciaal gecoat en gespecificeerd als dampremmer. Bij het aanbrengen van het dampscherm is het erg belangrijk dat de folie nergens doorboord wordt en dat de aansluitingen met andere bouwdelen zoveel mogelijk luchtdicht is.
OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
OSB is prima geschikt. Blijft de plaat in het zicht? Dan is Underlayment meer geschikt. Een OSB en Underlayment zijn even sterk, OSB is door zijn uiterlijk wat goedkoper.