1. Zakenmannen – Zo'n 29% van de bedriegers was een zakenman. “Vaak hebben ze onregelmatige uren en shiften. Dat maakt het gemakkelijker om stiekem afspraakjes te boeken”, zegt Isabella Mise, communicatiedirecteur van Ashley Madison.
AMSTERDAM – Vrouwen gaan met 40 procent vaker vreemd dan mannen, die in 30 procent van de gevallen de scheve schaats rijden. De grootste reden voor de vrouw om ontrouw te zijn is verveling, maar ook te diep in het glaasje kijken gaat nog wel eens ten koste van de monogamie.
Duitse vrouwen gaan volgens dit onderzoek het vaakst vreemd: 43 procent gaf aan ontrouw te zijn geweest door sex te hebben gehad met een ander. Frankrijk staat op de tweede plek met 37 procent, terwijl het Europese gemiddelde 36 procent is.
Zo blijken mensen uit Thailand het vaakst vreemd te gaan: meer dan de helft van de getrouwde mensen daar geeft toe weleens een scheve schaats te hebben gereden. Ook in landen als Denemarken, Italië en Duitsland geeft bijna de helft van de mensen aan weleens te zijn vreemd gegaan.
Vrouwen schijnen volgens onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sex Research het vaakst vreemd te gaan als ze tussen de zes en tien jaar met hun partner zijn. Dit is waarom wetenschappers nu denken dat de theorie van de 'seven-year itch' klopt.
'Volgens degelijk Amerikaans onderzoek uit de jaren negentig had 22 à 25 procent van de mannen toen overspel gepleegd, tegenover 11 à 15 procent van de vrouwen. Tegenwoordig komen vrouwen met grofweg 20 procent op nagenoeg dezelfde hoogte als mannen. '
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd dat vrouwen vreemdgaan rond hun 37e levensjaar is (36.6 om precies te zijn). Dus tóch rond het begin van die gevreesde midlifecrisis. Voor de één een stressvolle tijd in hun leven waarin twijfel en veranderingen centraal staan.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Koks bovenaan
Uit het onderzoek blijkt van alle beroepsgroepen koks het vaakst aangeven dat zij vaak of altijd gevaarlijk werk doen. Daarna volgen vrachtwagenchauffeurs en procesoperators (dat zijn mensen die in fabrieken verantwoordelijk zijn voor productieprocessen).
Vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers), geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.
Er is een verschil tussen een zwoele sekspartij en emotioneel vreemdgaan. Hoewel beiden niet worden gewaardeerd, vinden de meeste mannen (63%) en vrouwen (57%) seksueel vreemdgaan het ergst. Maar er zijn ook mannen (37%) en vrouwen (47%) die het erger vinden als hun partner emotioneel vreemdgaat.
Nederlanders zijn het betrouwbaarst in een relatie: ze gaan het minst vreemd, zo meldt Daily Mail. Zo'n 15 procent van de ondervraagden gaf toe weleens overspel te hebben gepleegd. Nederland heeft bovendien, op Zwitserland na, de zelfverzekerdste minnaars.
Kan vreemdgaan ook goed zijn voor je relatie? Vreemdgaan kan zelfvertrouwen en energie geven, bijvoorbeeld omdat die ander je weer het gevoel geeft dat je aantrekkelijk bent. Dat kan je relatie oppeppen, bijvoorbeeld doordat het je een beter humeur bezorgt. Maar dat geldt alleen zolang de affaire geheim blijft.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.
Toch tippen relatie-experts om dat enthousiasme in te perken, als je de relatie een kans op slagen wil geven. "Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers.
Relatieproblemen zijn de grootste boosdoeners. Meer seksuele partners willen of het boosten van zelfvertrouwen zijn ook populaire redenen om vreemd te gaan. Mensen met variatie in het DRD4-gen zouden eerder geneigd zijn om vreemd te gaan. De hormonen oxytocine en ADH spelen ook een rol bij monogamie.
Ongeveer 22 tot 25 procent van de mannen is weleens vreemdgegaan, blijkt uit verschillende internationale onderzoeken en steekproeven, en 11 tot 15 procent van de vrouwen. "Dat kun je veel of weinig vinden, maar dat is niet 'iedereen'", zegt Buunk.