Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Enkele van de grootste sloppenwijken zijn Kibera in de Keniaanse hoofdstad Nairobi (grootste van Afrika), Orangi Town in de Pakistaanse havenstad Karachi (grootste van Azië) en Dharavi in de Indiase havenstad Mumbai. Als stad met de meeste inwoners in sloppenwijken ter wereld wordt Mexico-Stad wel genoemd.
Armoedepercentages per gemeente
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben ook het grootste aantal uitkeringsontvangers en het grootste aantal inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze kenmerken verhogen het risico op armoede (zie Werkende en niet-werkende armen en Armen met en zonder migratieachtergrond).
Flevoland en Drenthe zijn de armste provincies van Nederland. Inwoners van Flevoland verdienen bijna 4% minder dan het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit door de Europese Unie gepresenteerde cijfers over het zogeheten bruto binnenlands product.
De meeste arme Nederlanders wonen in de grote steden. In Amsterdam is 15,4 procent van de bevolking arm, in Rotterdam 14,9 procent en in Den Haag en Groningen 14 procent. Ook in Zuid-Limburg zitten relatief veel mensen onder de armoedegrens; in Vaals 13,7 procent en in Heerlen 13 procent.
In 2021 lag de grens voor een alleenstaande op 1 130 euro netto per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 590 euro, en met twee minderjarige kinderen 2 170 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1 720 euro.
Naar schatting zijn dat in 2023 830.000 mensen, waarvan 220.000 kinderen; in 2024 zullen dit er bijna een miljoen zijn. 'De helft van de mensen in armoede komt per maand meer dan 167 euro tekort voor essentiële zaken zoals wonen, verwarming, kleding en voeding', aldus Kassa.
"De elite in Arnhem trok hier van oudsher heen, net als de rijke koopmannen in Amsterdam die naar buiten trokken." Cijfers van het CBS laten zien dat bijvoorbeeld Bloemendaal en Wassenaar als sinds 1931 prominent bovenaan staan als rijkste gemeenten en de inwoners worden ook nog een steeds rijker.
New York blijft rijksten der rijksten
Veel moneymakers in Peking dus, maar dat maakt hen nog niet de rijksten ter wereld. Het totale vermogen van alle miljardairs tezamen blijft hoger in New York. China kreeg er in 2020 210 miljardairs bij. Geen enkel land doet beter.
In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (3,8 procent). Daar liggen ook de drie gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs: Bloemendaal (23 procent), Laren (21 procent) en Blaricum (18 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht en Zeeland, waar ook meer dan 3 procent miljonairs wonen.
Bloemendaal en Wassenaar zijn de twee gemeenten met gemiddeld het hoogste inkomen per inwoner.
Bloemendaal – €381.100 per huishouden
De rijkste gemeente van Nederland is Bloemendaal met een gemiddeld vermogen van €381.100 per huishouden. Bloemendaal is de villawijk van Haarlem.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
1. Ga op urban safari in Charleroi, België De Belgische stad Charleroi heeft geen al te beste reputatie: in 2008 werd de stad verkozen tot de lelijkste en somberste stad van de wereld.
Moldavië bespaart, nu het als armste land van Europa te maken heeft met onder meer een enorme energiecrisis. Gas is maar liefst zeven keer zo duur als vorig jaar, elektriciteit vier keer.
Nederlanders hebben een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen.
Rijkste personen ter wereld:
Jeff Bezos - $153 miljard. Larry Ellison - $ 148 miljard dollar. Bill Gates - $119 miljard dollar. Warren Buffett - $114 miljard dollar.
Kakker woont met zijn ouders en zijn zusje in Amsterdam- Zuid.
Bovenaan die lijst staat de familie Brenninkmeijer, bekend van kledingwinkelketen C&A, die goed is voor 24 miljard euro. Carvalho-Heineken, al sinds jaar en dag de aanvoerster van de lijst van 's lands rijkste personen, zag haar vermogen met iets meer dan 5 procent dalen tot 12,8 miljard euro.
Meeste miljonairs wonen in Bloemendaal en Laren
Ongeveer een op de vier huishoudens is miljonair in deze gemeenten. Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant. De minste miljonairs wonen in Groningen, Flevoland en Limburg.
In welke stad wonen wereldwijd de meeste miljonairs? De Amerikaanse stad New York gaat aan kop, op de voet gevolgd door de Japanse hoofdstad Tokio en tech-broedplaats San Fransisco.
Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro). Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro. Amerikanen zijn rijk doordat ze meer dan de helft van hun vermogen belegd hebben.
Wie zijn voornamelijk arm? Armoede komt het meest voor onder kinderen, 90-plussers, eenoudergezinnen, werkende armen en mensen met een migratie-achtergrond (de grootste groep). Van de kinderen t/m 12 jaar leeft volgens het SCP ruim 8 procent in armoede. Dat zijn 272.000 kinderen.
Sinds 2020 ligt de grens voor een alleenstaande op 1.100 euro per maand, voor een paar is dat 1.550 euro. Met twee minderjarige kinderen is de grens voor een paar 2.110 euro en voor een éénoudergezin 1.680 euro.
Denk aan life-events en onverwachte gebeurtenissen zoals een scheiding, de coronacrisis, stijgende energieprijzen, toenemende inflatie, faillissement, persoonlijke factoren zoals een chronische ziekte, psychische problemen of een licht verstandelijke beperking.