Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.
Een zogenaamde PV-verdeler splitst een bestaande groep in tweeën (meestal die van de wasmachine). Hierdoor kan de opgewekte zonnestroom via de aanwezige wasmachineaansluiting naar de meterkast lopen.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Voor kleine installaties tot 20 panelen kan er prima gewerkt worden met 4mm Solar kabel. Voor installaties van af 20 panelen adviseren wij 6mm kabel. De 6mm2 Solar kabel heeft het voordeel dat je langere afstanden kan overbruggen.
1-fase of 3-fase aansluiting
Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen. In oudere woningen is vaak een 1-fase aansluiting.
Bekabeling in de GroepenKast
In standaard installaties (hoofdzekering 1 x 35A of 3 x 25A) is minimaal 4 mm2 bedrading aan te bevelen, in grotere groepenkasten is het advies om minimaal een type dikker te nemen, dus bekabeling van 6 mm2 of hoger.
Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.
YMvK 5 x 2,5 mm2 GRIJS (per meter) is een installatiekabel die veel gebruikt wordt in zonnepanelen installaties en bovengrondse laagspanningsinstallaties . De YMVK 5 x 2.5 mm2 kabel is tevens zeer goed toe te passen in huisinstallaties. De YMVK kabel is te koop in diverse varianten, zowel in 2, 3, 4 als 5 aders.
4 mm² draden in kabels mogen maximaal 25A verbruiken en bij voorkeur maar 20A. Op deze diktes kan je zware verbruikers zoals kookplaten aansluiten. Ook 6 mm² zijn kabels die hiervoor geschikt zijn.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Tot ca. 18 panelen wordt gebruik gemaakt van een 16 Ampere zekering. Dat is dezelfde zekering die in huishoudelijke installaties worden gebruikt. Het vermogen dat dan maximaal terug geleverd kan worden is dan 3600 W.
Van de zonnepanelen naar de omvormer loopt de speciale solar kabel met een 4mm2 of 6mm2 kern die hier- voor gebruikt wordt, belangrijk hierbij is dat deze UV bestendig is. De stekkerverbindingen zijn van het type MC4 en zijn vocht dicht.
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Mocht er sprake zijn van veel schaduwvorming door bijvoorbeeld bomen of meerdere dakoppervlakken met panelen, kies dan voor een serie geschakeld systeem met power optimizers. Indien het zonnestroomsysteem niet groter is dan 6 panelen is de keuze voor parallelschakeling met micro-omvormers de beste keuze.
De kabels van de zonnepanelen tot de omvormer dienen bij voorkeur niet veel langer te zijn dan 15 tot 20 meter. Zo blijven de kabelverliezen ruim onder de 1%. Als u langere kabels wilt toepassen, dan kunnen wij een kabelberekening voor u maken.
YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsisolaties tot 1000V. XMVK kabels worden daarentegen gebruikt voor lichte voedingen (450V – 750V). Doordat ze dunner zijn geïsoleerd, zijn ze makkelijker te verwerken. Ze zijn echter niet geschikt voor bundelen.
Elektrakabel buiten - Als je een uitgebreide elektra verbinding wilt maken buiten heb je een speciale buitenkabel nodig met meerdere aders. Dit exemplaar heeft 5 aders met een aderdikte van 2.5 mm².
YMVK 5×2.5 mm² heeft een doorsnede van 2,5 mm2 en buitendiameter van 13 mm. Geschikt voor binnen- en buitengebruik.
Dikte van de draden
De drie meest gebruikte diktes in woningen zijn: 1,5 mm², voor toepassingen tot 10 A met smeltveiligheden of 16 A met installatieautomaat, bijvoorbeeld de verlichting. 2,5 mm², voor toepassingen tot 16 A met smeltveiligheden of 20 A met automaten, bijvoorbeeld stopcontacten.
Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties. Bij 12 volt betekent dit een maximaal vermogen van de aangesloten verbruikers van ca. 150 watt.
En 2,5mm2 mag je in Nederland met max. 16A afzekeren.
De kabel van 6 mm² zou een diameter van 2,8 mm moeten hebben en die van 10 mm² een diameter van 3,6 mm.
In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig. Dit kan al snel een behoorlijke puzzel worden, dus is het belangrijk dat je een stringplan maakt.
Alle PV-omvormers dienen door een aardlekbeveiliging van het type B te zijn beveiligd.