Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Weinig vertrouwen in staat van krijgsmacht
Er is in de basis best vertrouwen in het Nederlandse leger (57 procent). Dat vertrouwen zit vooral in de mensen. Die zijn hoogopgeleid en kundig, zeggen deelnemers. Maar slechts een kwart (27 procent) beoordeelt de huidige staat van onze krijgsmacht als goed.
Op de Military Strength Ranking van 2023 staat de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk, bovenaan. De ranglijst kijkt naar factoren zoals de beschikbare hoeveelheid militair materieel van een leger, het aantal manschappen, de financiering van het leger en geografische factoren.
Nederland heeft weliswaar een sterker leger, maar België heeft – gezien de ligging van Antwerpen – meer troepen bij de grens, en kan daardoor sneller toeslaan, verwacht Binkov.
Nederland staat op plaats 21. Dat hebben we niet te danken aan de kracht van het Nederlandse leger, maar vooral aan de economische invloed en het feit dat Nederland deel uitmaakt van de NAVO en lid is van de Europese Unie.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
Tientallen tanks strijden tegen elkaar. De Russen wonnen de voorgaande edities en lijken ook nu de beste papieren te hebben. Het Russische leger is uitvinder van de tank-biatlon, een militaire sport.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Jarenlang is er steeds minder geld naar Defensie gegaan. Komt onder andere doordat we minder bang zijn geworden voor oorlog in Nederland. Daardoor is het leger kleiner geworden en heeft het leger minder wapens. Zo heeft Nederland geen eigen tanks meer, maar huren we die van Duitsland.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
De Bundeswehr is op 5 mei 1955 opgericht als uitvloeisel van de Verdragen van Parijs. De Bondsrepubliek was op dat moment nog niet geheel soeverein: de geallieerde bezetters hadden nog niet alle rechten opgegeven. Het bevel over de Bundeswehr werd geïntegreerd in de NAVO-commandostructuur.
EU-troepen
De deelnemende landen leveren troepen en materieel wanneer dat nodig is. Dit kan zijn voor vredeshandhaving, crisisbeheersing en humanitaire opdrachten. Om snel te kunnen reageren, beschikt de EU over gevechtsgroepen van elk ongeveer 1.500 man. Er staan steeds 2 gevechtsgroepen stand-by.
Nederland koopt samen met Denemarken 14 Leopard-2 A4 tanks voor Oekraïne. Na revisie gaan de gevechtstanks zo snel als mogelijk naar Oekraïne. Dat is waarschijnlijk in 2024. Nederland maakt deel uit van de internationale tankcoalitie die Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks.
De Nederlandse krijgsmacht heeft geen tanks meer, maar wel complexe simulatoren om tankslagen realistisch te oefenen - ook geschikt voor het trainen van Oekraïnense militairen. Want de Leopard 2-tanks gaan nu en masse naar het oosten.
In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2 A6-gevechtstanks, waarvan er nog 60 in gebruik waren. De overige waren opgeslagen. In dat jaar werden omvangrijke bezuinigingen bekendgemaakt. Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd.
Het leger van Bhutan heeft tien gepantserde wagens en twee helikopters. Toch wordt het gezien als het zwakste leger ter wereld vanwege de kleinschaligheid. Suriname heeft drie helikopters en enkele vaartuigen.
IJsland is het grootste Europese land zonder leger. Het behoort overigens wel tot de NAVO, heeft een kustwacht met vier schepen en vier vliegtuigen, en kan mede daardoor een kleine eenheid voor internationale vredesoperaties op de been brengen.
Rusland haalt recordbedrag van 13,3 miljard euro in één dag op om oorlog te financieren.
De United States National Security Council meldde in december dat de Wagner Group meer dan 50.000 mensen in dienst heeft. Een groot deel daarvan zou zijn gerekruteerd uit gevangenissen.
“Het Russische leger heeft inmiddels 1.845 gevechtstanks verloren. Dat zijn er ongeveer vijf per dag”, becijfert Keupp. “De resterende reserve van 1.055 tanks zal dus maximaal nog iets meer dan 200 oorlogsdagen meegaan.” Dan is het eind oktober.