Maar welke kleur Blauw past bij jou? Je ziet hierboven dat blauw een van de koelste kleuren van de kleurencirkel is. De kleur staat nl.in het midden van de koele kant. Is een van je kleureigenschappen koel kun je deze kleur heel goed dragen.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
"Donkere kleuren absorberen meer uv dan lichtere kleuren zoals wit en pastel", zo valt te lezen op de site. "Dit betekent dat uv-stralen je huid minder bereiken als je lichtere kleuren draagt." Rood zou alleen wel behoorlijk wat uv absorberen.
Conclusie; wit laat meer straling door. Oké, de warmte-opbrengst wordt dan wel weer gecompenseerd door de licht-reflecterende eigenschappen. Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
3. Rood: warmte en kracht. Rood is de kleur van passie, warmte, dynamiek en kracht. Rood is ook gebiedend en agressief.
De kleuren geelgroen, groen, blauwgroen, blauw, violetblauw en violet worden als koud ervaren, terwijl de kleuren geel, oranjegeel, oranje, oranjerood, rood en violetrood als warm worden ervaren. Blauwgroen is de koudste kleur. Het opvallende is dat als je koude en warme kleuren naast elkaar zet ze elkaar versterken.
Zwarte zonwering absorbeert meer zonlicht dan dat witte zonwering reflecteert. Dat is dan ook de reden dat er bij het gebruik van zwarte zonwering minder warmte / zon 'overblijft' om uw woning binnen te dringen dan bij witte zonwering.
Gewone kleding
Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Je kunt zoals hierboven al beschreven het beste kiezen voor uv-werende kleding.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
De enige lichtbron van betekenis voor ons is de zon. De zon straalt wit licht uit. Vandaar dat een ruimtevaarder een witte zon ziet. Maar het witte licht is samengesteld uit alle kleuren van de regenboog.
Als je een donkerdere huidskleur hebt dan kan je bijvoorbeeld rood ondergoed aan onder witte kleding. Deze kleuren schijnen minder erg door dan kleuren zoals zwart en wit omdat ze bij je huid passen en er daarom minder contrast is.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
We worden allemaal aangemoedigd in de zomer witte kleding te dragen. Witte kleding zou ons lichaam koeler houden dan donkere kleding. Maar weet je dat dat een fabeltje is? In werkelijkheid beschermt juist zwarte kleding ons het allerbeste tegen de warmte.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Ontdek de voordelen van witte rolgordijnen
Om de kans op een koel huis te vergroten loont het om te kiezen voor een lichte kleur zoals wit. Waarom? Omdat wit het zonlicht meer weerkaatst in vergelijking met donkere kleuren. Hierdoor blijft de warmte zo veel mogelijk buiten.
Draag dan ook warmere kleuren zoals olijfgroen, okergeel en zachtroze. Die kleuren zorgen ervoor dat je huidje net wat bruiner oogt!
Felle kleuren als neon geel, roze en groen kun je beter niet doen, deze kleuren maken je huid namelijk erg flets en grauw. De volgende kleuren passen gelukkig wel goed bij een bleke huid. Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
De hemelse kleuren zijn niet steeds hetzelfde. De kleur van de lucht wordt bepaald door de lichtinval van de zon op de verschillende (lucht)deeltjes in onze atmosfeer. Al het zonlicht is wit. Wit licht is echter een samenstelling van rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.
Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen. Screens worden veelal gekozen wanneer je het zicht naar buiten niet wil verliezen. Met screens kun je namelijk prima van binnen naar buiten kijken.
In Europa vergroten de witte en beige tinten een ruimte en accentueren het licht. De kleuren geel, oranje en rood verwarmen de ruimtes, terwijl groene en blauwe kleuren het juist verkoelen en rust en kalmte geven.
Tip 2: Bescherm je lichaam tegen de zon.
Bedek je huid zoveel mogelijk met losse kleding. Draag een lange (dunne) broek en een overhemd met lange mouwen. Strakke kleding voert warmte minder goed af. Vermijd donkere kleuren.
De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen.
Beige is een prachtige warme en neutrale basiskleur. De kleur is goed te combineren met andere kleuren, zoals wit, zwart, bruintinten en met natuurlijke materialen als hout, riet, jute, wol, linnen en katoen. Beige zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer en dat maakt de kleur tijdloos en gewild.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.