Het start gesprek is het gesprek dat medewerker en leidinggevende voeren over de aankomende periode: een jaar, een half jaar of drie maanden. In dit startgesprek maken een medewerker en een leidinggevende afspraken over de komende periode. Die afspraken gaan meestal over het werk en over de medewerker zelf.
Waarom is een 1-op-1-gesprek belangrijk? Een 1-op-1-gesprek is dé manier om je medewerkers te leren kennen, om vertrouwen, begrip en respect op te bouwen, om oprechte interesse in je medewerkers te tonen en om altijd op de hoogte te zijn van wat er leeft op de werkvloer.
Voor jouw teamlid is dit waarschijnlijk de enige kans om hun functie en werkzaamheden te bespreken. Zorg er daarom voor dat de gesprekken regelmatig, en het liefst iedere week, plaatsvinden. Op dezelfde dag, hetzelfde tijdstip. Geef het voorrang op, eigen, persoonlijke zaken of afspraken.
Eén keer per jaar vindt er een Resultaat- en Ontwikkelingsgesprek (R&O-gesprek) plaats met je leidinggevende. Dit is hét moment om terug te kijken en je werkresultaten en persoonlijke ontwikkeling te evalueren.
Een personeelsgesprek is een tweezijdig gesprek tussen manager en medewerker. Standaard onderwerpen voor het personeelsgesprek: plannen: het maken van werkafspraken en afspraken over ontwikkeling. reflecteren op functioneren: in gesprek blijven over de voortgang.
De 10 vragen die jij kan stellen aan je medewerkers:
Wat kan ik doen om jouw werk leuker of makkelijker te maken? Als jij de baas zou zijn van dit team, wat zou je dan meteen veranderen? Wat zou één ding zijn waardoor je onmiddellijk weg zou gaan bij deze organisatie? Waar wil je hulp bij van je collega's?
Een gesprek kun je beginnen met het stellen van een (niet-originele) open vraag, bijvoorbeeld 'Hoe vond je de werkgroep?' Een open vraag lokt meer dan alleen maar 'ja' of 'neen' uit en stimuleert een gesprek. Een gesloten vraag, bijvoorbeeld 'Vind je dit boek interessant?'
Het kennismakingsgesprek noemen we ook wel het oriënterende gesprek. Dit is het eerste gesprek in de sollicitatieprocedure.
We onderscheiden vier soorten gesprekken die in verschillende situaties tot een vruchtbaar gesprek kunnen leiden: redevoering, dialoog, debat en tirade.
Een functioneringsgesprek is een gelijkwaardig en gestructureerd gesprek tussen een medewerker en diens leidinggevende met als doel het functioneren van de werknemer en de onderlinge samenwerking te verbeteren. Functioneringsgesprekken worden meestal jaarlijks gevoerd.
Op welk gebied van je functioneren zou je graag hulp of coaching willen krijgen? Hoe kan ik je beter ondersteunen? Noem eens iets dat ik beter zou kunnen doen, welke feedback zou je mij willen geven? Wat vind je prettig en wat vind je minder prettig aan mijn stijl van leidinggeven?
Halfopen gesprek, als jouw gesprekspartner invloed kan uitoefenen op de inhoud van het gesprek, maar niet op de structuur. Open gesprek, als jouw gesprekspartner invloed kan uitoefenen op de inhoud en de structuur van het gesprek.
'Het goede gesprek' is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Met deze term worden de gesprekken die je als medewerker met je manager hebt, over je eigen ontwikkeling, bedoeld. Het goede gesprek komt vaak ter vervanging van de drie standaard gesprekken in de traditionele gesprekscyclus .
Start de conversatie dan met een liefdevol berichtje en probeer meteen een connectie te maken door te laten weten hoe waardevol hij/zij voor jou is. Weet dat je hem/haar diep vanbinnen misschien wel gekwetst hebt, dus laat duidelijk weten dat je in de fout bent en schuif de schuld niet meteen in zijn/haar schoenen.
Een gesprek bestaat uit een voorbereiding, een introductie, de kern van het gesprek en de afsluiting en afspraken.
Start met een complimentje, of zoek een gemeenschappelijk onderwerp waarover je kan praten. En probeer niet te vervallen in negativiteit. Ja, het weer is misschien slecht, of het is misschien te warm, dit en dat. En dan is het de truc om er een positieve draai aan te geven.
Begin met een klein gesprekje. Je hoeft niet meteen je hart te luchten, je wilt hem ten slotte niet afschrikken. Met een simpele begroeting en een paar vragen waar hij op in kan haken, laat je hem ook merken dat je interesse hebt. Vraag bijvoorbeeld naar zijn nieuwe schoenen en waar hij die vandaan heeft.