Overmatige stress kan veel haarzakjes in een “rustfase” duwen, waarin ze stoppen met het produceren van nieuwe haren. Deze toestand wordt telogeen effluvium genoemd. In extreme gevallen kan ernstige stress ertoe leiden dat het immuunsysteem van het lichaam de eigen haarfollikels aanvalt.
Ook bij veel stress vindt haaruitval plaats. Dit komt door een grote aanwezigheid van stresshormonen cortisol en adrenaline. "De eiwitten in de haren worden dan aangetast.
Het wordt als normaal beschouwd om ongeveer 100 - 200 haren per dag te verliezen, maar het exacte aantal varieert op basis van het individu of de haarverzorgingspraktijken. Stress kan een oorzaak zijn waardoor je haar ineens met bossen uitvalt. Tegelijkertijd is het zo dat haarverlies door stress meestal tijdelijk is.
Haaruitval door stress is zowel bij mannen als bij vrouwen een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Gelukkig is het ook een oorzaak waar je iets aan kunt doen. Als je van de stress af kunt komen, kan je haar ook weer gaan groeien.
Het stresshormoon
Helaas zorgt dit hormoon ervoor dat je huid meer talg gaat produceren, ook je hoofdhuid krijgt hiermee te maken. En het is inmiddels wel duidelijk, een vette hoofdhuid zorgt voor vet haar. Ook stress kan je dus vet haar opleveren.
Ja, aanhoudende stress en angst leiden op den duur vaak tot haarverlies en kaalheid. Telogeen effluvium, of plotseling haarverlies laat in korte tijd grote hoeveelheden haar uitvallen. Na verloop van tijd herstelt de haargroei zich, maar dit kan maanden tot soms langer dan een jaar duren.
Stress, levensstijl, dieet, erfelijkheid, de omgeving, hormonale veranderingen en medische problemen kunnen allemaal bijdragen tot het uitvallen of dunner worden van het haar. Het is normaal voor mannen en vrouwen om dagelijks een kleine hoeveelheid haar te verliezen (ongeveer 100 haren).
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.
Haaruitval door stress is meestal tijdelijk en een reactie op een gebeurtenis (telogeen effluvium). Wanneer de stressvolle periode is afgesloten, herstelt de haarcyclus zich over het algemeen weer binnen een half jaar.
Hoe herken je dood haar? Wat is droog of beschadigd haar ook alweer? Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Je haar is beschadigd, voelt droog aan en is kwetsbaar. Haar dat beschadigd en droog is, voelt broos en stug aan en resulteert in gespleten haarpuntjes waar je verdrietig van wordt. Als je beschadigd haar hebt, is je haar de tijd geven, de beste oplossing om het maximaal te laten herstellen.
Hoofdhuid massage
Wanneer je jouw hoofdhuid masseert, stimuleer je de doorbloeding en daardoor de bloedtoevoer naar de haarzakjes toe. De haren krijgen op die manier meer zuurstof en voedingsstoffen en zo kan je haar sneller groeien. Probeer eens een haar massageborstel voor een goede hoofdhuid massage!
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar.
Als de haaruitval wordt veroorzaakt door medicijnen, kan het stoppen van de medicatie ervoor zorgen dat de haaruitval stopt. Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen, kan medicatie zoals finasteride helpen om de haaruitval te stoppen.
Rond de leeftijd van 35 jaar heeft tot twee derde van de mannen een zekere mate van haaruitval, oplopend naar 85% rond de 50 jaar. Tekenen van kaalheid kunnen al optreden op jonge leeftijd, soms al in de tienerjaren.
6. Hoe kan ik mijn haarlijn laten opvullen? Met een haartransplantatie kan een teruggetrokken haarlijn opgevuld worden. Daarnaast zijn andere behandelingen zoals het gebruik van een haargroeimiddel, micro haar pigmentatie en/of mesotherapie beschikbaar.
De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren. Een tekort aan deze stoffen kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken.
In het kort. Je verliest meer haren dan normaal. Hierdoor wordt het haar op je hoofd dunner. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, een bevalling, een ziekte, operatie of medicijnen.
De leeftijd waarop je haar dunner wordt en de snelheid waarin dit gebeurt is – net als bij haarvergrijzing – genetisch bepaald. Rond de leeftijd van 50 heeft ongeveer de helft van de mannen al wat haarverlies. Voor vrouwen begint haarverdunning meestal in of na de menopauze, rond de leeftijd van 50 à 60 jaar.
Meestal herstellen de haarzakjes zich echter na enkele maanden, en al zijn de haartjes dan fijner dan de oorspronkelijke, er zijn meestal meer behandelingen nodig.
Vitamines uit de B-groep
Vrijwel alle vitamine B soorten werken haaruitval tegen. In totaal zijn er 8 verschillende B- vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12). De belangrijkste vitamines uit deze groep zijn Biotine (vitamine B8) en Foliumzuur (vitamine B11).