Koemestkorrels zijn namelijk heel lang houdbaar. Ongeopende verpakkingen zijn maar liefst 5 jaar houdbaar! Geopende verpakkingen kun je ook jarenlang bewaren, mits de verpakking goed is afgesloten en opgeborgen. Je kan de koemestkorrels daarom het beste bewaren op een droge, donkere en goed geventileerde ruimte.
Koemestkorrels worden geleidelijk aan door je planten of gazon gebruikt om te groeien. Voor een gazon kun je één keer in het jaar strooien, voor planten en moestuinen ben je met twee keer per jaar strooien klaar.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Gedroogde koemestkorrels hebben een hoog organisch stofgehalte. Door het toevoegen van organische stof aan de grond verbetert de vochtkarakteristiek, de bodembeluchting, het bodemleven en de bewerkbaarheid. De organische bemesting verhoogt het aantal macro- en micro-organismen in de grond.
Onze meststoffen zijn onbeperkt houdbaar zolang ze op een droge plaats opgeslagen worden. Zodra de meststof vochtig wordt, kunnen micro-organismen de organische grondstoffen omzetten en gaan de voedingsstoffen verloren.
Kunstmest is gemakkelijk twee jaar houdbaar. Tenminste, als je het niet te warm en droog op slaat.
Strooi ca 1 kg per 2 m² en hark de korrels door de bestaande grond. Bij het planten van nieuwe struiken of het verplaatsen daarvan kunt u het beste een ½ kg korrels in het plantgat strooien. Ook hierbij dient u de bestaande grond met de organische koemestkorrels goed door te mengen.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Gemiddeld genomen strooit men met 1 kilogram koemestkorrels zo'n 10 m².
Bemesten van bomen, struiken en hagen
Voor de hagen, denk bijvoorbeeld aan Taxus en Buxus, zijn koemestkorrels een goede bemesting. Voor Buxus is ook een speciale Buxus-mest te koop. Je betaalt hier verhoudingsgewijs wel veel geld voor, terwijl de koemestkorrels net zo goed hun werk doen.
Beter van niet! Vaak wordt gedacht dat planten geplant moeten worden in bemeste tuinaarde. Doe dit bij lavendel absoluut niet. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant.
Onze voorkeur gaat uit naar organische mest, want dat is beter voor de planten én voor de bodem. In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten.
Meststoffen toedienen
Zodra je ziet dat de tuin langzaam ontwaakt uit zijn winterslaap, kun je de tuin gaan bemesten. Meestal is dit eind maart, begin april (afhankelijk van het weer).
Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
Hoeveel meststof gebruiken
Het is namelijk niet zo dat het gras beter gaat groeien als je meer mest strooit. Het tegendeel is waar. Bij gebruik van teveel meststof daalt de weerstand van je gazon en wordt het dus juist vatbaarder voor ziekten en plagen.
Welke mest is het beste
Organische meststoffen zijn veruit het beste, maar waarom organisch. Organische mest van Ecostyle gebruik ik al tientallen jaren omdat het puur organisch is en veel meststoffen zijn ook nog eens verrijkt met micro-organisme die het bodemleven stimuleren.
Koemest zorgt er op een 100% natuurlijke manier voor dat de bodem weer vruchtbaar wordt. De gedroogde koemestkorrels zijn dus milieuvriendelijk. En daarnaast blijven de korrels lang nawerken. Zo hoef je minder vaak te bemesten.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.
Gedroogde koemest is verkrijgbaar in emmers van 30 liter met 14 kg koemest. Er zit een deksel op de emmer. 1 emmer à 30 liter kost € 10,- (inclusief emmer)
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Kunstmeststoffen en coatings
Het gevolg is een ongecontroleerde groei. De plant groeit te snel en wordt hierdoor eerder vatbaar voor ziektes en plagen. Daarnaast bestaan kunstmeststoffen uit zouten. Schimmels en mycorrhiza in de bodem kunnen slecht tegen zouten.
Gedroogde koemest is zeker in de eerste fase belangrijk voor het gazon belangrijk omdat deze genoeg voedingsstoffen nodig heeft om te ontwikkelen en nieuw gras aan te maken.
Productbeschrijving. Koemestkorrels 10 liter ca 7.4 kg.
Bijvoorbeeld: 50 liter weegt 40 kg, dus het soortelijk gewicht is 0,8 kg per liter.
Koemestkorrels (her)activeren het bodemleven en werken bindend. Hierdoor spoelen voedingsstoffen niet zo snel uit. Door de grote hoeveelheid organische stof zorgen koemestkorrels voor een luchtigere, beter doorlaatbare bodem met een fijne structuur voor planten.