Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam. Vochtwering & warmte isolatie Ga je laminaat op de begane grond leggen dan kun je last krijgen van optrekkende kou en vocht. Omdat laminaat is opgebouwd uit hout, zal de vloer uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Voor maximale geluidsisolatie, zoals gewenst is bij appartementen, is er bij het zwevend leggen van laminaatvloeren of houten vloeren vrijwel altijd een dikke ondervloer nodig (vanaf 5mm). Het nadeel van deze ondervloeren is dat ze niet in combinatie met vloerverwarming kunnen worden gebruikt.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie.
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
Isotac 10dB goud voldoet aan de geluidsnormering voor appartementen. Deze ondervloer vermindert het loopgeluid in de ruimte zelf en de ruimte eronder. Deze ondervloer is 3mm dik en 120cm breed.
Zorg dat er altijd 10 mm ruimte blijft tussen het laminaat en muur. Laminaat kan wat uitzetten en wanneer je het strak tegen de muur zet, loop je risico dat je laminaatvloer bol gaat staan.
Een klik PVC vloer is daarom iets dunner dan een laminaatvloer, maar wel steviger en robuuster. Gemiddeld genomen gaat een klik PVC vloer dan ook langer mee dan een laminaatvloer. Daar staat echter een iets hogere prijs tegenover.
Zo hoeft een Rigid Vinyl zeker niet onderdoen voor een laminaatvloer. Rigid Vinyl vloeren zijn wel iets duurder dan een laminaatvloer, dit komt vooral door de grondstof, maar ook door de hogere kwaliteit. De toplagen bij Rigid Vinyl zijn veelal sterker dan bij een laminaatvloer.
De beste keuze is TimberSound ondervloer. Door de dikte van 2.8mm voldoet deze ondervloer aan alle eisen en door de dikte kan deze warmte geleidende ondervloer goed oneffenheden opnemen. Uitzondering zijn betonnen vloeren met vloerverwarming in een appartement of woningen waar een 10dB certificaat vereist is.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een PVC klikvloer met aangehechte onderlaag, zoals alle COREtec en Aspecta pvc-vloeren. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Tegels, laminaat en hout zijn allemaal geschikt als ondergrond voor laminaat. Vinyl en linoleum zijn minder geschikt, omdat het zachte vloeren zijn. Je kunt er echter wel laminaat op een bestaande vloer van vinyl of linoleum leggen, zolang je een goede ondervloer gebruikt.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Een ondervloer zorgt voor een langere levensduur en meer comfort. Er bestaan verschillende soorten ondervloer, elk geschikt voor een specifieke situatie. Bij het kiezen van een goede ondervloer moet je letten op vocht- en dampdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en geluidsdemping.
De afstandhouders zorgen ervoor dat het laminaat speling heeft. Dit is nodig omdat het laminaat door temperatuurverschillen gaat uitzetten en krimpen. Wij adviseren een afstand aan te houden tussen de 10 en 15 mm.
De norm van een geluiddempende ondervloer was 10dB. Geeft de ondervloer meer demping dan 10dB, dan nog krijgt de ondervloer een certificatie van 10dB. Het is enorm moeilijk om demping, een stabiele ondervloer die ook egaliseert te produceren. De norm voor appartementen ligt dus hoog met een 10dB norm.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze.
Vinyl is een relatief dunne en soepele vloer, wat gunstig is voor de warmteoverdracht. Wel is het van belang dat het vinyl volledig wordt verlijmd op je ondervloer. Zo voorkom je dat de vloer door schommelingen in temperatuur gaat krimpen en uitzetten en er lelijke bobbels ontstaan.
De groene ondervloer platen, vaak 7 mm dik, zijn vaak onder laminaatvloeren te vinden en dat is niet zo gek. De ondervloer platen zijn eenvoudig om te leggen, is een goedkope ondervloer, heeft een egaliserende werking en is ook nog heel milieuvriendelijk.
Stap 2: de zilverkleurige of goudkleurige kant van de ondervloer moet je naar boven leggen. Leg de ondervloer zo ruim dat hij aan de zijkanten tegen de muur omhoog steekt. Stap 3: snijd de ondervloer op één centimeter hoogte af met een breekmes. Stap 4: plak de naden af met aluminiumtape.
Isolerende ondervloer met egaliserend vermogen
Om uw nieuwe vloer netjes te kunnen leggen heeft u een vlakke ondergrond nodig. Door een isolerende ondervloer te leggen met egaliserend vermogen kunt u oneffenheden tot wel 6 millimeter opvangen.