Per dag in de week geen vlees die je een jaar lang volhoudt, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo'n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en tegen de 1000 liter aan water. Dus op naar 3 dagen per week geen vlees!
Dan begint het verschil dat je maakt voor het klimaat en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je zo'n 380 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 983 liter aan water.
Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.
Als de Europeanen hun vleesconsumptie halveren, levert dat veel milieuwinst op, is er minder water- en luchtvervuiling en zou het risico op hart- en vaatziekten fors dalen. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft ze 75 procent minder soja te importeren, zo blijkt uit het artikel.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Als je vlees eet en op het klimaat wilt letten, kies dan voor kip in plaats van rund (rood vlees). Vergelijk de CO2-uitstoot van eiwitrijke producten.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Vlees en gezondheid
Vlees bevat waardevolle stoffen in hoge concentraties voor het functioneren van het menselijk lichaam - als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. Bouwstoffen in vlees zijn (onder meer) vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D en ijzer en zink.
Sommige diëtisten zeggen zelfs dat 100 gram vlees per week voldoende is. De mens kan dus, zeker in deze tijd, prima leven van plantaardig voedsel.
Waarom kun je afvallen als je vegetarisch eet? Meer vezels en een lagere hoeveelheid calorieën per 100 gram zouden voor een deel kunnen verklaren waarom mensen gewicht verliezen als ze vegetarisch gaan eten.
Je kunt je daarom afvragen of je geen tekorten krijgt als je een week geen - of minder - vlees eet. Gelukkig kan dat volgens Voedingscentrum geen kwaad. In Nederland krijgen de meeste mensen meer dan genoeg eiwitten binnen. Zelfs meer dan nodig.
Hoewel je met een plantaardig dieet de meeste voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, zijn een goede maaltijdplanning en supplementen essentieel (33). Kortom: Ook al levert vlees bepaalde voedingsstoffen die planten niet leveren, vlees eten is niet noodzakelijk voor je gezondheid of om te overleven.
Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.
2% van de mensen noemt zich vegetariër. Dit is constant door alle onderzoeken heen. Neem je de veganisten hierin mee, dan kom je op 3% van de Nederlandse bevolking die vlees noch vis eet. De resterende 1 tot 2% eet geen vlees, maar wel vis.
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Als je helemaal geen vlees eet, maar wel zuivel(kaas, melk, yoghurt) en eieren eet, dan heb je een vegetarisch voedingspatroon. In Nederland eet 5% van de mensen vegetarisch. Dit is een variant op vegetarisch eten. Je eet dan wel vis, ei en zuivel, maar geen vlees.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.
Tal van mensen noemen zichzelf vegetariër terwijl ze wel nog vis eten. Voor personen die geen vlees van zoogdieren, vogels, insecten, amfibieën of reptielen eten, maar wel nog dat van vissen en weekdieren, bestaat er weer een andere benaming: 'pescotariërs'.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
Vlees bevat vitamines, eiwitten en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig. Het is niet beter voor de gezondheid van je kind en ook niet goed voor het klimaat.
Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is goed voor het milieu en je gezondheid. Vis levert goede voedingstoffen die we nodig hebben, zoals visvetzuren. Deze zitten niet in vlees of andere producten. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten.