Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Dé reden waarom u 's nachts beter uw telefoon niet kunt opladen, is omdat dat brand kan veroorzaken. Als de oplader te lang in het stopcontact zit, is er een kans op 'overladen'. Volgens de brandweer kan de accu of batterij dan oververhit raken, waardoor er brand ontstaat. Laad uw telefoon daarom liever overdag op.
Om je iPhone batterij langer in goede staat te houden, is het verstandig geoptimaliseerd opladen te gebruiken. Zeker als je vaak 's nachts je telefoon oplaadt. Met deze speciale functie laadt je batterij op tot een niveau van 80 procent.
Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd je batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent houdt.
Het laten liggen van de smartphone op het nachtkastje kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uren gebruiken van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries en slaapproblemen. Het gevoel van niet kunnen slapen maakt zich dagelijks meester over de gebruiker.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Tip 2: Zet uw smartphone op spaarstand
Wanneer u spaarstand inschakelt, verbruikt de processor minder energie. Uw smartphone is hierdoor iets minder snel, maar u bespaart er wel mee op de telefoon batterij!
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
"Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks (accu voor je telefoon) en hooverboards." Bij elektrische apparaten kan altijd iets mis gaan, zegt de brandweer. "Bij accu's is er een groter risico.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Laad je smartphone regelmatig op. Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Dit was lang iets waar veel mensen bij zwoeren. Volgens deze wetenschappers is het echter niet per se goed voor je accu om heel langzaam op te laden, ook al blijft de hitte in de batterij daarmee beperkt.
De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is als je 100 procent van je batterij verbruikt hebt. Het maakt daarbij niet uit of je dat in een keer doet, of bijvoorbeeld vier keer 25 procent van de batterij verbruikt.
Hoe kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps niet langer je accu leegtrekken? De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu.
Pas op met hoge temperaturen
Hoe hoger de temperatuur tijdens het laden, hoe sneller de accu namelijk slijt. Daarom is het ook geen goed idee om je smartphone 's nachts onder je kussen op te laden. Kies liever voor een koele plek. Ook tijdens het gebruik heeft hitte overigens invloed op de batterij.
Spiegels zijn gemaakt van glas en metaal en kunnen zo als een orgon-accumulator (~energie-opwekker) werken. Staat je bed dus recht tegenover een spiegel, dan kan deze versnelde, onrustige energie- en etherstroom op de aura van de slapende persoon inwerken.
Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.