[kleurcode]. In Nederland is de netspanning 230v wisselspanning, met een frequentie van 50Hz of 60Hz. De kleurcodering van de draden voor netspanning zijn: blauw = nul, bruin = fase, geel/groen = aarde.
Een tiental volts is geen probleem. Tot 50V mag geen probleem opleveren inzake veiligheid. Meer duidt op een probleem. Voor medische apparaten geldt dat er maximaal 35V op de nul mag voorkomen (dit stond in een bestek inzake gasanalyse apparatuur met netfilter).
De spanning tussen de fasen is 220 à 230 volt. De spanning tussen de fase en de aarde is 127 à 133 volt. Om het stroomverbruik te kunnen meten op een dergelijk net, wordt vaak de Aronschakeling (2 wattmetermethode) gebruikt.
Men vindt als maximum voor de weerstand naar aarde 1,9 ohm.
Omdat de nuldraad elektriciteit terugleidt staat deze onder spanning, het is daarom belangrijk dat je de draad niet aanraakt, tenzij de stroom eraf is gehaald natuurlijk.
De nulleider voert dus voor 100% van de tijd stroom. Deze stroom is dus 3x zo groot als de stroom door elk van de fasedraden.
De nuldraad is in principe spanningsloos waardoor tussen fasedraad en nuldraad een spanningsverschil heerst, in woningen meestal 230 V.
Het aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger.
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Je krijgt een elektrische schok! Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Allereerst dit: met een multimeter is niet te controleren of de aarde goed is. Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten.
Aardingsweerstand, ook wel spreidingsweerstand genoemd, is de contactweerstand van de aard-elektrode of aardingslus met de omliggende aarde. Dit moet om veiligheidsredenen zoals blikseminslag zo klein mogelijk zijn. Binnen een huishoudelijke installatie mag de weerstandswaarde nooit groter zijn dan 30 Ohm.
In de ideale situatie moet de aarding een weerstand van nul ohm hebben. Er is geen standaarddrempelwaarde voor aardings- weerstand die door alle norminstituten wordt erkend. De NFPA en de IEEE adviseren echter een aardings- weerstandswaarde van 5,0 ohm of minder.
De nuldraad heeft een blauwe draadkleur.
Houdt er rekening mee dat het wel voor kan komen dat er stroom op staat. Je kan deze dus niet zomaar aanraken. De nuldraad en de fasedraad zorgen samen voor het transport van stroom naar en van de elektrische apparaten. Samen zorgen deze draden ervoor dat de stroomkring rond is.
Met een droge huid kun je best 230V aanraken, bij zweet of ander vocht kan 110V al dodelijk zijn. Voor veiligheid worden spanningen tot 48V als ongevaarlijke laagspanning beschouwd maar bij een natte huid kan het toch een pijnlijke schok opleveren.
De NUL-draad heeft dus gedurende een dag op basis van de mechanische spanning van de draad contact gemaakt. Door aanraking van die draad begon deze te vonken. Het ontbreken van de (gemeenschappelijke) NUL in een 3 x 25 A installatie kan er voor zorgen dat er een zogenaamde 'zwevende NUL' ontstaat.
De spanning die tussen de fasen onderling aanwezig is, bedraagt ca. 400 Volt (voorheen 380V) terwijl tussen elke fase en de "nul" een spanning van 230 Volt staat.
Vaak is de weerstand van de aarding te hoog en wordt de elektrische installatie om die reden afgekeurd. Om de aardingsweerstand te verlagen kan je meerdere aardingstaven aan elkaar bevestigen, om zo in een diepere laag van de grond te geraken.
Voor het meten moet de aardelektrode, die kan bestaan uit metalen pennen, baren, geleiders en/of een aardingslus, worden losgekoppeld van de rest van de installatie (aardingsonderbreker open zetten en niet vergeten na de meting terug te sluiten).
De aarding zorgt ervoor dat de stroom van een defect elektrisch toestel niet naar de aarde gaat, maar via de aardleiding wegvloeit naar de aarde. De stop in de meterkast slaat door of uw aardlekschakelaar of aardlekautomaat schakelt automatisch de elektriciteit uit.
Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus. Niet zelden is de aarding al aanwezig, maar moet deze enkel nog worden aangesloten.
Bij een ongeaarde aansluiting kan de metalen buitenkant van de koelkast verbonden zijn met een fase zonder dat dan de aardlekschakelaar uit slaat. Zodra jij deze buitenkant aanraakt, dan ontstaat er mogelijk een lekstroom door je lichaam heen en slaat de aardlek als het goed gaat alsnog uit.
Als je in het gat springt, word je aangetrokken door de aarde. Dat gaat snel: na 21 minuten ben je in het centrum van de aarde en (zonder luchtweerstand) heb je op dat ogenblik een snelheid van ongeveer 28.000 km/h. Op het ogenblik dat je het centrum van de aarde passeert, ben je gewichtloos.
De fasedraad (bruin) is de draad waar spanning op staat. Deze levert de elektrische energie. Als je deze aanraakt krijg je een schok. De nuldraad (blauw) is de draad waar geen spanning op staat en zorgt er voor dat bij het gebruik van elektrische apparaten een gesloten stroomkring ontstaat.
Maar wat is de functie van de nulleider? De nulleider is verbonden met elektrische apparaten en zorgt voor de afvoer van spanning. Dit gebeurt in combinatie met de fasedraad. Let op: net als fasedraad, mag ook nuldraad niet aangeraakt worden omdat hier spanning op kan staan.
Als je fase en nul tegen elkaar houdt gaat er een zeer grote stroom lopen. Dit heet kortsluiting en gaat gepaard met behoorlijke wat hitte en kan een knal geven en daadwerkelijk voorwerpen of personen ernstig letsel toebrengen.