De meeste moeders merken dat een kindje indaalt door lichte pijn in de onderbuik, of steken die je in je vagina kan voelen. (genieten! ;)) Je verloskundige zal op het spreekuur met haar handen op je buik naar de indaling voelen, en je vertellen of een kindje al vast of nog beweeglijk in het bekken ligt.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken. Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Signalen van vroeggeboorte
Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Als je al eerder een vroeggeboorte hebt gehad is de kans wel groter dat dit opnieuw gebeurt. Sommige tekenen van vroeggeboorte lijken op 'gewone' zwangerschapsklachten: Het verliezen van vocht uit de vagina.
Geen voortekenen bevalling
Ben je aan het einde van je zwangerschap gekomen maar heb je nog geen enkel voorteken gehad van een naderende bevalling? Maak je geen zorgen! De meeste vrouwen zullen geen enkel voorteken ervaren, maar zal de bevalling plots uit het niets zich aandienen.
Wanneer is het begonnen
Meestal bevalling begonnen wanneer de weeën beginnen. Deze weeën zijn in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Ze worden voorweeën genoemd en maken de baarmoedermond soepeler (rijper). In deze fase kun je vaak nog doorgaan met waar je mee bezig bent.
Over het algemeen beginnen de weeën binnen 24 uur nadat je vliezen gebroken zijn.
De eerste signalen dat de bevalling gaat beginnen
Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en dit kan een scherpe pijn uitstralen.
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Het komt door hormonen en de samentrekkingen worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar het is niet pijnlijk. De samentrekkingen zijn geen ontsluitingsweeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.
De meeste vroeggeboortes ontstaan door te vroege weeën of het te vroeg breken van de vliezen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn: een medische oorzaak: een ernstige afwijking bij de baby, een aangeboren aandoening zoals DES bij de moeder of als de baarmoedermond met een operatie is ingekort.
Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek. Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Je kunt de pijn van de weeën voelen in de (onder)buik, de (onder)rug en soms ook in de bovenbenen. Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig zijn en zeurende onderbuikpijn geven.
Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt.
Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken. Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. De bevalling is dan nog niet begonnen.
De duur van de bevalling verschilt enorm. De bevalling van een eerste kind duurt vrijwel altijd langer dan de bevalling van een tweede of volgend kind. Hoe lang de bevalling duurt, hangt mede af van het moment waarop je begint te rekenen. Voor de latente fase zijn sommige vrouwen al wat aan het rommelen.
Je vliezen kunnen uit zichzelf breken of door je verloskundige gebroken worden.
De slijmprop kan in één keer loskomen, maar ook in stukjes. In dat laatste geval merken vrouwen niet eens op dat ze deze slijmprop zijn verloren. Als je de slijmprop verliest kun je ook wat helderrood bloedverlies hebben. Dit is afkomstig uit de baarmoedermond.