Russen die naar Nederland zijn gevlucht omdat ze bang zijn om in Rusland te worden gemobiliseerd voor het leger, hebben niet meer automatisch recht op een verblijf hier. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behandelt hun zaken weer net als asielaanvragen van andere mensen en mag hun aanvragen dus ook afwijzen.
Voorwaarden. U kunt een verblijfsvergunning asiel krijgen als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet: U hebt gegronde redenen om in uw land van herkomst te vrezen voor vervolging vanwege uw ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging. Of omdat u behoort tot een bepaalde sociale groep.
Russische mobilisatie
Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) duurt het nog maanden voordat de eerste Russen hun asielprocedure afronden. "Op dit moment hoort een asielzoeker na gemiddeld 9 maanden of hij of zij een verblijfsvergunning krijgt in Nederland", zegt een woordvoerder.
De kleurcode voor heel Rusland gaat naar rood. Gezien de ontwikkelingen, verscherpte veiligheidsregimes in Rusland en de hoge mate van onvoorspelbaarheid, wordt dringend geadviseerd niet naar Rusland te reizen en het land nu te verlaten. Vanaf 1 juni 2023 geldt de Nederlandse groene kaart niet meer voor Rusland.
Een asielzoeker vraagt asiel aan door de (persoonlijke) situatie in zijn eigen land. Een asielzoeker krijgt een verblijfsvergunning als hij te vrezen heeft voor oorlog, doodstraf of executie, marteling of een andere onmenselijke of vernederende behandeling in het land van herkomst.
Artikel 14 (1) van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens luidt: 'Een ieder heeft het recht in andere landen asiel te vragen en te genieten tegen vervolging'. In internationale verdragen, vooral het Vluchtelingenverdrag van 1951, is het recht op asiel verder uitgewerkt.
Een asielzoeker mag hier in Nederland blijven als hij een gegronde vrees voor vervolging heeft, of een onmenselijke behandeling vreest. Dan komt hij in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Aan zo'n besluit gaat het nodige onderzoekswerk vooraf.
Hoewel het luchtverkeer aan banden is gelegd, kunnen Russen over land nog vrij reizen naar de 26 landen van de Schengenzone. In ieder geval Estland, Letland, Tsjechië en Finland willen dat aan banden leggen.
„Vertrekken is de enige optie.” Sinds de Russische invasie van Oekraïne hebben ten minste 500.000 Russen hun land verlaten. De eerste vertrekgolf kwam in het vroege voorjaar van 2022 op gang met geruchten over een mogelijke sluiting van de landsgrenzen.
De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt wonen, van buiten de EU/EER komt en afkomstig bent uit een land dat een visumplicht heeft voor Nederland.
De Europese Commissie presenteerde vanmiddag strengere visumrichtlijnen. Het gaat hierbij om tijdelijke visa die bijvoorbeeld toeristen kunnen krijgen. Russen van wie het vermoeden bestaat dat ze langer dan 90 dagen in de EU willen blijven, krijgen geen tijdelijk visum meer als het aan de Commissie ligt.
Russische staatsburgers kunnen vanaf woensdag op de Nederlandse ambassade in Moskou geen visum meer aanvragen voor ons land.
Wil je familie, vrienden of een partner uit Rusland naar Nederland over laten komen, dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd.
Een alleenstaande krijgt dan € 31,92 per week, een gezin met 2 kinderen € 82,46 per week. De bedragen zijn gebaseerd op normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
De wachttijd voor het indienen van een asielaanvraag is inmiddels opgelopen tot zeven maanden. Pas daarna begint de IND met het onderzoek of iemand in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Dat onderzoek kan kort zijn, maar ook meerdere maanden duren.
Ondanks dat bestaat het Oekraïense woordenboek voor ongeveer twee-derde uit Russische woorden, waardoor ook Russen Oekraïens goed kunnen begrijpen. Omgekeerd spreken en verstaan bijna 95% van de Oekraïners Russisch, wat vooral te maken heeft met het Sovjetverleden van Oekraïne.
Russen blijven welkom als ze op familiebezoek gaan of voor werk of studie in Finland moeten zijn. Sinds Rusland vorige week een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde, is het druk aan de grens tussen tussen Finland en Rusland.
Rusland telt volgens Forbes officieel 110 miljardairs, 22 meer dan vorig jaar. Hun vermogen is lager dan in 2021, het laatste jaar voordat de oorlog met Oekraïne begon. Toen waren Russische miljardairs goed voor $606 miljard.
Ook Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn duidelijk: hun grenzen zijn gesloten voor Russische reizigers. Maar zij kunnen niet voorkomen dat Russen alsnog binnenkomen via andere Schengenlanden, waar aan de binnengrenzen geen paspoortcontroles zijn.
Anders dan andere landen heeft Turkije Rusland geen sancties opgelegd in reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Daardoor kunnen Russen ook naar Turkije op vakantie blijven gaan.
Turkije is een toevluchtsoord geworden voor Russen die de groeiende repressie willen ontvluchten. Onder meer Russische journalisten, maar ook jongeren die online kunnen werken en andere tegenstanders van Poetin kozen het hazenpad. Hier in Turkije zijn vooral Istanbul en Antalya in trek.
Zolang de asielprocedure loopt, hebben asielzoekers het recht om in het land te blijven. Mensen die na het doorlopen van de asielprocedure niet in aanmerking komen voor bescherming als vluchteling, hebben geen recht op verblijf in Nederland. Zij kunnen worden uitgezet naar hun land van herkomst.
Na afwijzing van de aanvraag asielzoeker uit veilig land
Na afwijzing van de asielaanvraag heeft de vreemdeling geen recht meer op opvang in een asielzoekerscentrum. De asielzoeker kan tegen de afwijzing in beroep gaan bij de rechter maar hij mag de uitspraak van de rechter in principe niet in Nederland afwachten.
EU-landen worden niet verplicht asielzoekers op te nemen, ook niet in crisissen. De Europese Commissie gaat EU-lidstaten niet verplichten om bepaalde hoeveelheden asielzoekers op te nemen, blijkt uit het woensdag gepresenteerde Migratie en Asiel Pact.