Muizen drinken redelijk veel en moeten altijd beschikking hebben over vers drinkwater. Geef je muizen dit bij voorkeur in een glazen drinkflesje. Mocht je wel voor een plastic flesje kiezen, zorg er dan voor dat je dit buiten de kooi hangt zodat er niet aan geknaagd kan worden. Natuurlijk is een drinkbakje ook goed.
Muizen kunnen goed tegen water. Over het algemeen houden muizen niet van water. Als muizen in het water terecht komen zullen ze over het algemeen proberen om snel mogelijk weer op het droge te komen.
Per dag eten volwassen muizen circa drie tot vijf gram. Het dier kan met weinig, zelfs enige dagen zonder drinken volstaan en verlaat daardoor, wanneer er voldoende voedsel is, zijn dekking vaak geruime tijd niet.
De eerste 1 a 2 dagen kun je ze melk of water geven, maar daarna hebben zij meer voedingsstoffen nodig. Het beste kun je een potje babyvoeding bij de supermarkt halen en dat voeren. Eventueel kun je zelf een papje maken met groente, fruit, water en brood. Jonge muizen kunnen nog niet goed zelf eten.
Muizen hebben geen water in de buurt nodig, ze halen voldoende vocht uit hun voedsel. Muizen drinken wel, als er water beschikbaar is, drinken ze ongeveer 3ml per dag. Muizen bouwen hun nest van takjes, papier, karton of isolatiemateriaal.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten. Binnenshuis zijn dit de huiskat en de mens.
Een huismuis leeft circa 1 jaar. Vrouwelijke huismuizen zijn al geslachtsrijp vanaf 2 maanden en hebben gedurende hun levensduur gemiddeld 6 tot 10 worpen (nesten), met gemiddeld 5-6 jongen per nest. Ze hebben een draagtijd van 3 weken, gevolgd door een zoogperiode van 3 weken.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden.
Muizen kunnen hun stembanden harmoniseren om zo te kunnen wedijveren met andere mannetjes. Met zijn zingen lokt het mannetje het vrouwtje en als er dan geen andere mannetjes in de buurt zijn, kan het gebeuren dat 1 mannetje meerdere vrouwtjes heeft…
Kan een muis over je heen rennen als je slaapt? Veel mesen zijn bang dat muizen 's nachts in bed zullen komen als je ligt te slapen. Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
In de vrije natuur zijn uilen, wezels, vossen en marters de natuurlijke vijanden van muizen. Kerkuilen jagen ook in gebouwen op muizen. Behalve uilen zijn er ook heel wat andere roofvogels die op muizen jagen. De mens en de kat zijn de grote natuurlijke vijanden van muizen in huis.
Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u ervan uitgaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen.
Gaan muizen vanzelf weer weg? Nee, je moet meestal in actie komen. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden. Bekijk de tips tegen muizenoverlast.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Wat eten muizen? Huismuizen eten alles, maar ze houden het meest van noten, granen en peulvruchten. Populair zijn ook vette producten, zoals boter, kaas en spek. Daarnaast is de huismuis gek op zoet voedsel, want van suiker krijgt het beestje veel energie.
Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima. Leg een aantal gebruikte zakjes in een hoekje of op een plek waar de muizen vaak vandaan komen. Ze zullen geheid uit de buurt blijven.
Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Muizen in huis kunnen schade toebrengen aan kabels en meubilair. Ook zorgen ze voor stankoverlast, geluidsoverlast en brengen ze met hun ontlasting de nodige gezondheidsrisico's met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om de muizen te pakken te krijgen omdat ze zich goed verstoppen en erg voorzichtig zijn.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Metalen voorwerpen zijn voor muizen niet fijn om aan te knagen. Ze zullen de tanden niet snel in aluminiumfolie zetten. Toch is het niet verstandig om aluminiumfolie tegen muizen te gebruiken. Het folie is namelijk erg dun waardoor muizen er doorheen kunnen knagen.
De meest diervriendelijke manier is het levend vangen van muizen. Gebruik hiervoor een diervriendelijke muizenval zoals een vangkooi of kantelval. In de meeste gevallen kun je hier meerdere muizen tegelijk mee vangen.
Muizen lokken
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.