Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Ongezoet en zonder toegevoegd fruit zijn het échte tandenvrienden.
Ook voor een gezond gebit is water de beste keuze. Hierin zit immers geen suiker en zuur. Ook ongezoete koffie, thee, melk en karnemelk zijn tandvriendelijk. Beperk het drinken van gesuikerde frisdranken (bv.
Door regelmatig yoghurt te eten houd je je tandvlees schoon en gezond. Maar ook andere drankjes waar melkzuur in zit, helpen daarbij. Het eten van zuivelproducten zoals melk en kaas helpt daarentegen niet.
Als je baby uit een flesje of tuitbeker drinkt, stromen de vloeistoffen rond hun tanden en tandvlees. Als ze iets anders drinken dan water - zoals melk, flesvoeding of sap - betekent dit dat hun tanden in wezen worden ondergedompeld in suikers en andere gaatjes-veroorzakende middelen.
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Hoe vaker je je kind iets laat eten of drinken, hoe eerder een gaatje zal ontstaan. Probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden. Probeer daarnaast het aantal eetmomenten per dag te beperken tot zeven. Drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes.
De aanleg voor gaatjes is erfelijk
Met goed poetsen met fluoridetandpasta, goede mondhygiëne en de juiste voeding is een gezond gebit behouden voor vrijwel iedereen mogelijk. Zo hadden kinderen die veel suiker eten veel bacteriën in hun mond die gaatjes veroorzaken.
Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Ongezoet en zonder toegevoegd fruit zijn het échte tandenvrienden.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Lukt terugplaatsen niet? Bewaar de tand in de mond (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft.
Wist je al dat appels ontzettend goed zijn voor witte tanden? Vooral de felgroene Granny Smith zijn volgens Metronieuws goed voor een stralend witte lach. Deze appels verwijderen het tandplak van je tanden waardoor deze (op den duur) witter worden. Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter!
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.
Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.
Tandbederf wordt voor een groot deel beïnvloed door voeding en gebitsverzorging. Suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners. Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Kort samengevat: thee, koffie en wijn bevatten kleurstoffen die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken. Je kunt deze verkleuringen onder andere voorkomen door deze dranken te vermijden, je mond na het drinken te spoelen met water en je tanden goed te poetsen.