De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken.
Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet. In ieder geval moet het schilderwerk eerst worden voorbereid.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Het is mogelijk, maar het advies van onze experts in verf en kleur zou het niet zijn. Je loopt een risico, omdat je een product gebruikt op een ondergrond die daarvoor eigenlijk niet geschikt is. Wil je besparen op de kosten en zoek je daarom naar muurverf voor hout of wil je daar opnieuw gebruik van maken?
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het komt nu regelmatig voor dat bijvoorbeeld water gedragen grondverven worden afgewerkt met een verf op terpentine basis. Uiteraard is het (net zoals altijd) belangrijk dat de verf op waterbasis wel goed is gedroogd voordat deze word overgeschilderd met een verf op terpentine basis. Andersom is ook geen probleem.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Er zijn verschillende manieren om verf of lak van een oppervlak te verwijderen. Flink schuren, krabben met de verfkrabber, afbranden of door gebruik van een verfverwijderaar. De eerste twee opties zijn vrij intensief en vergen heel wat geduld.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Je stelt je de vraag: “Heb ik altijd een primer nodig bij het verven?” Wij van BP Decor beantwoorden deze vraag in negentig procent van de gevallen volmondig met een overtuigde: “Ja”. Waarom? Omdat je er met een primer voor zorgt dat alle kleine mankementen, gleufjes, gaatjes en putjes in je muren onzichtbaar worden.
Over het algemeen heb je aan één laag primer genoeg voor een muur. Hierbij gaan we er wel vanuit dat je belangrijke voorbereidingen hebt uitgevoerd, zoals het ontvetten en schoonmaken van de muur. Je maakt gebruik van een primer die geschikt is voor muren, bijvoorbeeld deze Zinsser Bulls Eye 123 Primer.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Voor een schilderklus buitenshuis is het aan te raden om deze verf te gebruiken. Dit is vele malen duurzamer omdat verf op terpentinebasis sterker is en dus beter bestand is tegen weersomstandigheden en slijtage. Let wel op dat deze verf bij gebrek aan UV gaat vergelen. Dit geldt voornamelijk voor lichtere RAL-kleuren.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Als de afwerking van je houtwerk in zo'n slechte staat is dat overschilderen geen optie is, moet je eerst de huidige verflaag verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn.
Welke verf is het beste voor buiten? Nu je weet hoeveel lagen verf je het beste kunt gebruiken, namelijk 1 laag (max. 2 lagen) grondverf en 1 laag lakverf, kun je aan de slag gaan.
Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Het antwoord is simpel: er is geen verschil! Deze producten zijn namelijk hetzelfde. De een noemt het muurverf, de andere latex.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Latex overschilderen is geen enkel probleem. Zit er nu al latex op de muren en wil je een andere kleur? Met verse latex muurverf verf je zonder problemen over de al bestaande laag heen. Latex verf van goede kwaliteit heeft een isolerende werking én het gaat de groei van schimmels en bacteriën tegen.