Een speech kan eigenlijk iedereen geven die aanwezig is op de bruiloft. Als bruid of bruidegom kun je ook een speech geven. Je kunt dit houden over je partner of je gaat de gasten bedanken omdat ze zijn gekomen. Het is gewoonlijk dat een van de getuigen een toespraak geeft.
Een toespraak houden op de bruiloft is een eervolle taak. Bruiloftsgasten die vaker een speech verzorgen zijn de beste vriend of vriendin van het bruidspaar, de ouders, de getuigen en de ceremoniemeester.
Eindig je speech met waarom de bruid de perfecte partner is voor je vriend, wat het voor jou betekent dat ze gaan trouwen en hoe het voor je is om op de bruiloft aanwezig te zijn met zo'n speciale rol. Als afsluiter stel je een toast voor op het bruidspaar.
Hoe lang duurt de bruiloft speech? Het gezegde ¨kort maar krachtig¨, gaat ook in dit geval goed op: een bruiloft speech duurt niet langer als 5 tot 10 minuten.
Als getuige zet je je handtekening onder de trouwakte om te bevestigen dat de bruid en bruidegom allebei met het huwelijk hebben ingestemd. Ook na de bruiloft heb je nog een belangrijke taak als getuige. Mocht de trouwakte ooit kwijtraken, dan kun jij het huwelijk namelijk nog bevestigen.
Verplicht getuigen tijdens vooronderzoek of zitting
Als de rechter u oproept om te getuigen tijdens een vooronderzoek of zitting, moet u dit doen. Als u zonder geldige reden wegblijft, kan de politie u op komen halen. Als u weigert te antwoorden op vragen kunt u eventueel in hechtenis worden genomen.
Om te kunnen trouwen hebt u getuigen nodig. Vraag daarom minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Getuigen moeten ouder dan 18 jaar zijn en een geldig identiteitsbewijs bezitten.
Begin bijvoorbeeld met een vraag, stelling, citaat, grapje of anekdote. Houd de inleiding vooral kort, zodat de luisteraars niet meteen al afdwalen. Probeer vervolgens in 15 tot 20 woorden samen te vatten wat er in de toespraak besproken wordt. Een goed verhaal is actueel, eenvoudig en vooral niet te lang.
Onze ervaring is dat een gemiddelde spreker in Nederland ongeveer 120 woorden per minuut uitspreekt. Een snelle spreker haalt 140 woorden per minuut, een langzame spreker ongeveer 100 woorden per minuut. Schrijf je je speech helemaal uit? Dan kun je in Microsoft Word eenvoudig zien hoeveel woorden jouw toespraak telt.
Huwelijkstraditie 5: Het ja-woord
Hierbij staat de bruid aan de rechterkant en de bruidegom aan de linkerkant. De trouwambtenaar stelt de vraag aan het bruidspaar of zij met elkaar willen trouwen waarop je een positief antwoord moet geven.
Ringdrager. Deze persoon draagt de ringen bij zich tot het moment waarop ze worden uitgewisseld. Dit kan bijvoorbeeld de vader of moeder zijn van de bruidsjonker of het bruidsmeisje. Deze overhandigt vervolgens de ringen aan jullie.
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren.
Een speech bestaat uit een vast aantal onderdelen. Ten eerste de opening, waarmee je de aandacht van je publiek moet grijpen. Doe dit bijvoorbeeld door een schokkend feitje, een citaat of een prikkelende uitspraak. Vervolgens komt de vertelling, waarin je uiteenzet waar je speech over gaat en wat je gaat beredeneren.
Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.
De getuigen zijn heel belangrijk voor de rechtsgeldigheid van het huwelijk. Zonder getuigen kan het huwelijk niet voltrokken worden. Wie de getuigen mogen zijn mogen jullie helemaal zelf bepalen, dit kunnen zelfs wildvreemden zijn die je van de straat hebt geplukt.
Gemiddelde kosten bruiloft berekenen. Gemiddeld wordt er zo'n € 10.000,- tot €20.000,- uitgegeven aan een bruiloft.
De getuigen kunnen onbekenden zijn, maar ook familieleden of vrienden. Het mag zelfs iemand zijn die bij je in de auto zat, maar een onafhankelijke getuige weegt wel zwaarder mee.