Azijn en zuiveringszout staan erom bekend dat ze geurtjes neutraliseren. Hiermee maak je zelf een handig middeltje: Doe wat azijn in een sprayflacon en voeg er 10 druppels van je favoriete etherische olie aan toe. Een alternatief is om 55 gram zuiveringszout in de flacon te doen en aan te vullen met water.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Reguliere huishoudelijke reinigingsmiddelen (of bleekmiddel) zullen de urinegeur niet verwijderen. De geur kan dan ook jaren blijven hangen. Met name als de urine een poreuze oppervlakte heeft bevuild.
Welke planten vinden katten vies ruiken
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Er zijn veel kruidengeuren die katten niet kunnen verdragen. Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg.
Met name eucalyptus wordt gehaat door katten. Op een of andere manier kunnen katten niet goed tegen de reuk van chemicaliën. Kies daarom voor schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis voor het reinigen van de kattenbak, voerbak, drinkbak en dergelijke.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Verspreid dus geuren waar katten niet van houden. Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg.
Ze ruiken elkaars geuren en laten zelf geuren achter om aan te geven hoe het met ze gaat of dat je hun territorium betreedt. Katten kunnen gelukkig érg goed ruiken waardoor het zelfs mogelijk is om verschillende soorten signalen via geur aan elkaar over te dragen.
Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Geur van kattenpis verwijderen uit de tuin
Een kat beschermt zijn eigen territorium, en dus niet dat van jou, waardoor jouw tuin de kattenbak wordt van de buurt. Je kunt dit voorkomen door regelmatig de tuintegels, schutting en andere plekken waar katten plassen schoon te maken.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Bleek: Bleek heeft bepaalde bestandsdelen die een bepaalde aantrekkingskracht op katten kunnen hebben. Soms kan het wel helpen de kattenbak eens uit te wassen met bleek, waardoor de kat mogelijk de bak weer aantrekkelijk vind. (Schoonmaak) azijn: Azijn is zuur en de ammoniak uit plas is basisch.
Dat is geen kattenpis: Wanneer iets geen kleinigheid is. Iets waar je serieus rekening mee moet houden. Dat is niet voor de poes: Het gaat niet gemakkelijk zijn. Dit kan als alternatief gebruikt worden voor 'dat is geen kattenpis'.
Waarom stinkt kattenpis zo erg? Katten hebben zeer sterk geconcentreerde urine. De dieren zijn in staat om een grote hoeveelheid water uit de urine op te nemen in hun lichaam, waardoor nagenoeg alleen afvalstoffen overblijven. Hierdoor stinkt de urine van katten behoorlijk.
Indien uw kat telkens op dezelfde plek plast, ligt de oorzaak vaak bij de bak. U kunt dan denken aan de volgende dingen. De kattenbak is te klein. Vooral bij katten die wat ouder zijn of gewrichtsproblemen hebben kunnen dan niet goed draaien in de bak of kunnen pijn hebben bij het draaien.
Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.
Wanneer ze samen met hun baasje zijn, voelen ze zich veilig. Omdat veilige gevoel te behouden, lopen ze soms liever met je mee wanneer jij opeens wegloopt dan dat ze alleen in de kamer blijven zitten.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
Andere trucjes zijn het strooien van peper, koffiegruis, citroenschillen of mottenballen; sterk geurende balletjes waarmee je motten kan bestrijden. Wat ook altijd werkt, is de kat wegjagen met water of de grond regelmatig bevochtigen. Katten hebben immers een hekel aan vochtige plekjes.
Wees niet bang, je zal geen katten vergiftigen door koffie in je tuin je gooien! Katten houden simpelweg niet van de geur van koffie en vinden het niet fijn om de prut uit hun vacht te likken door de bittere smaak. Door een beetje koffieprut in je tuin te gooien kan je je tuin dus naaktslak- en katvrij houden!
Bepaalde kruiden
Door hun sterke, scherpe en warme geur voelen katten zich ongemakkelijk in de buurt van deze geuren. Kaneel is een veilige specerij die je kunt gebruiken om uw kat van bepaalde voorwerpen af te houden.
Wanneer katten in de buurt komen van lavendel kunnen ze gaan braken, diarree krijgen of weigeren te eten. Bovendien kunnen ze misselijk worden, een lage hartslag krijgen of ademnood ervaren. Gelukkig is het meestal niet dodelijk en kan het effectief worden behandeld.
Een geur die hier nog steeds veel voor wordt gebruikt is azijn. Hier houden katten helemaal niet van. Deze scherpe geur schrikt katten af en werkt zeer effectief. Dit geldt overigens ook voor de geur van uien.
Normale urine is goudkleurig en hoort helder te zijn. De geur zal scherp en zuur ruiken, echter moet dit niet heel opvallend zijn. Gemiddeld plast een kat twee keer op een dag, dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid die de kat drinkt en omgevingsfactoren zoals: warmte of kou.