Bij een klontvormende kattenbakvulling dient de kattenbak eens per maand grondig schoongemaakt te worden, mits je dagelijks de ontlasting eruit haalt op hetzelfde tijdstip. Doe dit bijvoorbeeld vóór je het huis of de kamer waar de kattenbak staat schoon gaat maken.
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Ververs één keer per week de hele inhoud van de kattenbak. Maak daarnaast één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoon. Dit doe je het beste met een sopje van heet water en het liefst wat soda. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor omdat dit slecht is voor de gezondheid van jouw kat.
Zet een afgesloten vuilnisbak naast de kattenbak met een kattenbakschepje er naast. Schep twee keer per dag de behoeften uit de bak in de vuilnisbak. Als je 1 kat hebt, verschoon je minimaal 1 à 2 keer per week de bak helemaal en maak je hem goed schoon met schoonmaakmiddel. Als je meer katten hebt, is dit vaker nodig.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken. De meest verkochte kattenbak heeft een luikje aan de voorkant waar de kat doorheen moet.
Voor binnenkatten volstaat het vaak om 1 tot 2 x per jaar te ontwormen tegen spoelwormen. Buitenkatten moeten minimaal 4 x per jaar ontwormd worden tegen spoelwormen, of vaker als ze veel jagen. Katten met vlooien moeten ook worden behandeld tegen lintwormen.
Katten die vier keer per dag een beetje te eten krijgen, hebben minder snel last van overgewicht en het kan ook helpen tegen blaasgruis. U hoeft zich echter niet schuldig te voelen als u de katten maar twee keer per dag voert, wanneer ze hiermee groot geworden zijn.
Een veelgemaakte fout is dat de oude bak direct ingewisseld en weggehaald wordt. Wacht hier nog even mee en laat hem in plaats hiervan op dezelfde plaats staan. Vul hem met dezelfde kattenbakvulling die je altijd gebruikt, zodat je kat hem kan gebruiken tot hij gewend is aan zijn nieuwe bak.
Pijn bij het ontlasten: als er dan wat ontlasting komt, zal het hoogstwaarschijnlijk ook pijn doen. Je kat kan dan tijdens het ontlasten miauwen of blazen van de pijn; Minder vaak ontlasten: als je kat langer dan 3 dagen niet ontlast, is dat wel problematisch.
Symptomen van blaasontsteking en blaasgruis bij je kat
Je kat kan de kattenbak vaker gebruiken en kleinere plasjes doen dan normaal. Is hij buiten opvallend langer dan anders bezig met het graven van kuilen om in te plassen? Ook dit kan een kenmerk zijn van een blaasprobleem.
Dierenartsen zijn het erover eens dat het het beste is om 1+1 kattenbakken per kat te krijgen. De algemene regel is een kattenbak per kat, plus een extra "huishoud" bak. Bijvoorbeeld, als u 2 katten heeft, is het beste om 2+1=3 kattenbakken in huis te hebben.
Het plaatsen van een schoonloopmat voor de kattenbak zorgt voor schone pootjes en dat de grit die wel is blijven hangen in de pootjes er af wordt gelopen.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Tuinieren en kattenbakken
Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken.
Experts in diervoeding geven aan dat het hongergevoel van de kat beter onderdrukt kan worden door de kat maar één keer per dag hun voeding te geven. Dit in plaats van de kat meerdere keren per dag te voeren.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen.
Minstens drie keer per dag. Daarom moet je jouw kat minstens drie keer per dag een verse maaltijd aanbieden. Natvoer wordt er niet beter op, wanneer het de hele dag ligt te wachten, omdat je kat het zo nu en dan eet. Vooral tijdens de zomer als het warm is, kan het voer snel bederven.
Een worminfectie geeft meestal geen klachten bij je kat. Soms kun je een infectie ontdekken doordat er wormpjes zichtbaar zijn in de ontlasting of uit de anus of rond de staart. Het is echter een misvatting om te denken dat je kat geen worminfectie heeft als je de wormen niet in de ontlasting terugziet.
Elke maand ontvlooien
Toch raad ik aan de kat minimaal vier keer per jaar te ontvlooien en ook regelmatig te controleren of de kat misschien vlooien heeft, ook in de winter! Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf.
Wanneer een kitten niet wordt ontwormd, en heel volwassen wormen in de darmen krijgt, kan het een darmafsluiting of darmobstructie krijgen. Daardoor worden ze erg moe, verandert hun gedrag (ze worden bijvoorbeeld agressief), miauwen ze vaker of kan er slijm of bloed in de ontlasting zitten.
Tip. Gooi kattenbakkorrels weg bij het restafval. Ze horen niet bij het groente- fruit- en tuinafval (gft), ook niet als ze van natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt. Ze mogen in geen geval door de wc worden gespoeld.
Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.