Bij een steenpuist heeft u een diepe ontsteking aan een haarzakje. Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in het haarzakje blijven zitten. De huid rondom het haarzakje is rood en gezwollen en vaak komt er een puskop op. Het is ook mogelijk dat er meerde steenpuisten naast elkaar ontstaan.
Wanneer een steenpuist in het gezicht zit, steeds blijft terugkomen of wanneer u zich erg ziek voelt door de steenpuist, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven.
Niet doen bij een steenpuist
Zit niet aan de steenpuist. Eventueel aanwezige bacteriën kunnen via de vingers op andere plekken op het lichaam terecht komen. Smeer geen zalfjes op de steenpuist. Laat je lichaam het werk doen.
Na een paar dagen wordt deze bult harder en ontstaat er in het midden een gele puskop; de steenpuist is dan rijp. Later treedt er in het centrum weefselversterf op; er ontstaat een zwart korstje. Soms zwelt de omgevende huid wat op, vooral als de steenpuist zich in het gelaat bevindt.
Een steenpuist barst meestal binnen een week vanzelf open. Daarna geneest het wondje ook vanzelf. Ook als de steenpuist niet openbarst, verdwijnt hij binnen een paar weken vanzelf. Zelfs een karbunkel of negenoog geneest vanzelf, hoewel je je daar wel ziek of koortsig door kan voelen.
Bij een steenpuist heeft u een diepe ontsteking aan een haarzakje. Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in het haarzakje blijven zitten. De huid rondom het haarzakje is rood en gezwollen en vaak komt er een puskop op. Het is ook mogelijk dat er meerde steenpuisten naast elkaar ontstaan.
Een steenpuist begint als een rode plek op de huid, rond een haarzakje. De plek wordt dikker en is pijnlijk. Middenin de rode zwelling ontstaat een gele puskop.
Wat kun je er zelf aan doen? Een steenpuist moet de kans krijgen om volledig rijp te worden. Als je door knijpen of prikken dit proces probeert te versnellen, wordt de kans op verdere besmetting groter. Je kunt daarom beter niet proberen de steenpuist te openen.
Knijp nooit je steenpuist uit. Niet alleen verhoog je de kans op nieuwe steenpuisten aanzienlijk, je kunt zelfs in hele zeldzame gevallen een bloedvergiftiging oplopen. De bacteriën komen dan in je bloedbaan terecht. Ook krijg je sneller een litteken wanneer je je steenpuist uitknijpt.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. – Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts.
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich onder de huid bevindt. Deze ontsteking is gevuld met bloed en etter. Er is bij een onderhuidse puist geen wit of zwart kopje te zien.
Hoe gaat het verder met een ontsteking van de haarzakjes? De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg. De huid geneest meestal zonder littekens als u niet krabt.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden.
Een steenpuist is een pijnlijke bult met pus erin. Het komt door een ontsteking van een haarzakje, diep in de huid. Raak de puist niet aan.
Zorg voor een goede hygiëne zodat de kans op verspreiding van de bacteriën zo klein mogelijk is. Houdt de steenpuist en de plek er omheen schoon met water en zeep zolang de puist nog niet opengebroken is. Als de steenpuist wel is opengebroken kun je er een gaasje met betadine op doen.
Vermijd stress en voedsel dat ontstaan van puisten uitlokt Een onderhuidse puist komt van binnenuit, dus de kans is groot dat factoren als een ongebalanceerd dieet of stress de boosdoeners zijn geweest. Helaas kun je puisten niet voorkomen, maar het helpt wel om gezond en gevarieerd te eten.
Wat is karbonkel? Een karbonkel (ook wel karbunkel of negenoog genoemd) is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist. Het kan ook gaan om een groepje steenpuisten die zo dicht bij elkaar zitten, dat ze samen één grote steenpuist vormen.
Leg een tissue of wat toiletpapier op de puist om te voorkomen dat het pus op je huid of kleding komt. Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk. Was het gebied na het uitknijpen met water en zeep.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Een abces 'rijpt' uit zichzelf en zal op een gegeven moment vanzelf open kunnen barsten. U kunt een warm kompres op de abces doen, als u merkt dat de plek van het abces erg opgezwollen is. Dit kan de zwelling verminderen en de genezing bevorderen.
Symptomen. Huidzweren worden gekenmerkt door een ronde kraterachtige wond, waarbij lagen van de huid zijn geërodeerd. De huid rond de zweer kan rood, gezwollen en gevoelig zijn. De patiënt kan pijn voelen in en rond de zweer, en afscheiding en bloeding uit de zweer kunnen zich voordoen.
Puistjes kunnen klachten geven van jeuk en/of pijn. Wanneer je de puist uitdrukt komt er niet alleen gelige pus of talg uit maar soms ook een beetje bloed.
Hidradenitis suppurativa kan beginnen met één of meer kleine steenpuisten in de liezen, schaamstreek, onder de oksels, in de huidplooien onder de borsten of bij de billen. Deze steenpuisten kunnen heel hardnekkig zijn. Daarnaast treden mogelijk pijn en jeuk op en is het aangedane gebied rood.