Waardeer jezelf, werk aan jezelf, accepteer jezelf. Ontspan, adem een paar keer diep in en uit, en besef dat je alle reden hebt om tevreden met jezelf te zijn. Je bent een mooi, liefdevol en goed mens. Je bedoelt het goed, ook al pakken je acties niet altijd goed uit.
Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden. Je kunt er erg wanhopig van worden.
Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat 'normaal' is.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Doe ontspanningsoefeningen
Mindfulness, yoga en meditatie helpen bij verdriet verwerken omdat het accepteren van gedachten, ervaringen en gevoelens hierbij centraal staat. Het is dus zeker de moeite waard om je elke dag even terug te trekken.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Afgunst heeft met jouw behoeften te maken. Om een voorbeeld te noemen: Wellicht hebt je behoefte aan waardering en erkenning maar blijkbaar is dit een verlangen of onvervulde behoefte. Of heb je behoefte aan aandacht terwijl je het gevoel hebt dat een ander dat wel krijgt maar jij niet.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
Met als gevolg dat het verdriet in het lichaam wordt opgeslagen als spanning en ervaren kan worden als benauwdheid in de borst, hoofdpijn en gebrek aan eetlust. Verdriet kun je ervaren als een zware last.
Wanneer je vastloopt, dan kan dat te maken hebben met het nog niet helemaal trouw zijn aan wie je echt bent. Je kunt bijvoorbeeld met een partner zijn die niet echt bij je past, of een studie. Je werk kan niet aansluiten op je waarden… Of je loopt vast omdat je niet vertrouwt op jezelf en jouw waarde.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
In het kort. Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Door allerlei gebeurtenissen raakt onze innerlijke vreugde bedekt door een laag van teleurstellingen en pijn. Maar je vreugde kan je weer terug vinden. Het kan terug komen door anders in het leven te gaan staan, anders met dingen om te gaan. Het komt terug door je eigen acties en je levens houding.