In de Middeleeuwen werd niezen, meer nog dan hoesten, gezien als een zeer besmettelijk symptoom van de pest, omdat er vaak speekseldeeltjes bij in het rond vliegen. Een nies werd daarom al snel begroet met de Griekse spreuk Kyrie eleison ('Heer, ontferm u') of 'gezondheid'.
“Gezondheid” zeggen is niet alleen voor de ander bedoeld. Het wordt in vroeger tijden ook gebruikt om degene zelf gezondheid te wensen. Van ziektes wordt toen namelijk al aangenomen dat zij door de lucht worden doorgegeven en er is een sterk geloof dat goede wensen dit helpen voorkomen.
Drie keer niezen betekent mooi weer
'Je hebt drie keer geniest! Morgen mooi weer. ' Misschien hebben je vrienden dit weleens tegen je gezegd na een niesbui. Volgens Neerlandistiek, het online tijdschrift voor taal- en letterkunde, is er geen duidelijke verklaring voor deze uitdrukking.
Als je inademt voor een nies, neemt de druk in de borst toe, als je niest, schiet die druk omlaag. Dat zorgt voor een kleine verstoring van je hartritme, wat over het algemeen snel weer gecorrigeerd wordt door je hart. Ook al voelt het dus alsof je hart even stopt, het is alleen een verandering van het ritme.
"De neus filtert, verwarmt en bevochtigt de lucht die je inademt. In de lucht zitten allerlei stofjes die kunnen irriteren, zoals pollen of parfum. Niezen heeft een beschermende functie, want bij het niezen worden de stofjes, die soms gevaarlijk zijn, uit de neus geblazen.
Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd. Dit kan een een niesprikkel in de neus geven. Door de ontsteking in het slijmvlies kan er in de keel of luchtpijp een hoestprikkel ontstaan. Als het keelslijmvlies ontstoken raakt, kun je ook keelpijn krijgen.
Doordat er tijdens een nies namelijk lucht met honderden kilometers per uur langs de bloedvaatjes in je neus wordt geblazen, zou het kunnen dat je bloed daar iets afkoelt. Een andere verklaring kan een plotselinge adrenaline-piek zijn, veroorzaakt door de schok van de nies. Bij sommige mensen zorgt dit voor kippenvel.
Hoestbuien kwamen inderdaad voor - maar bijna alleen maar als een proefpersoon al wakker was. Slechts één proefpersoon hoestte in zijn slaap en werd daar ook wakker van. Spontane hoest, concluderen de onderzoekers, wordt tijdens de slaap onderdrukt. Hoest maakt mensen zelden wakker.
(EK) “Dat is niet verstandig”, zegt KNO-arts Jan van der Borden van het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis. “Wanneer je een nies inhoudt, door je neus en mond dicht te doen, dan kan de luchtdruk nergens heen. Daardoor loop je kans dat je een zwakke plek in je schedel, bijvoorbeeld tussen neus en oogkas, kapot blaast.
In de Middeleeuwen werd niezen, meer nog dan hoesten, gezien als een zeer besmettelijk symptoom van de pest, omdat er vaak speekseldeeltjes bij in het rond vliegen. Een nies werd daarom al snel begroet met de Griekse spreuk Kyrie eleison ('Heer, ontferm u') of 'gezondheid'.
Bijvoorbeeld bij een verkoudheid of een griepje waarbij je veel moet niezen, kun je zorgen voor een goede weerstand.
Als je in Japan geboren was, had je hakashun gezegd. Welk geluid je maakt, ligt dus aan de taal die je bent aangeleerd. Het is zelfs zo dat mensen die doof geboren zijn helemaal geen geluid maken bij het niezen. Net als pasgeboren baby's.
'Ha-tsjie! '
Door veel hoesten kun je een pijnlijke, droge keel krijgen. Ook kan veel hoesten een teken zijn van wat anders. Soms hoest je veel omdat je verkouden bent bijvoorbeeld. Maar als je veel en vaak moet hoesten en het gaat niet weg, is er misschien meer aan de hand.
Hoesten komt meestal door rook, stof of verkoudheid. Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis.
Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn: koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden) hoesten.
Nies tegenhouden
Als u een nies voelt aankomen, kunt u proberen deze tegen te houden door in de neus te knijpen of uw lippen stijf op elkaar te drukken. Doe dit voordat de diepe inademhaling begint.
Het heeft allemaal te maken met hoe krachtig je neus is. Met andere woorden, als je drie keer kort na elkaar moet niezen, is jouw niescapaciteit wat slapjes. Een nies heeft als doel een irriterende stof uit je neus weg te blazen via een krachtige luchtstroom.
"Als je niest, komt er lucht uit je met een snelheid van 241 km per uur. Als je die druk tegenhoudt kan dat voor ernstige schade zorgen, en kan je eindeligen als een Michelin-mannetje met allemaal lucht in je lijf."
Als je gaat liggen, verzamelt het slijm zich achter in je keel. Het lichaam reageert daar automatisch op door je te laten hoesten. Dit is ook de reden waarom we in de ochtend na het wakker worden meer moeten hoesten. Het slijm heeft zich de hele nacht kunnen ophopen en je lichaam wil er nu eenmaal vanaf.
Dit komt door de houding van je longen. Zodra je gaat liggen begint het vocht, wat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten.
Kroep, ook wel laryngotracheobronchitis of tracheale bronchitis genoemd, is een ademhalingsziekte die meestal op gang wordt gebracht door een acute virusinfectie van de bovenste luchtwegen.
En dus verbrand je wel degelijk calorieën met niezen. Niet veel, maar toch. Na drie keer niezen ben je twee calorieën kwijt. Het is normaal dat je zeker twee of drie keer op rij niest, omdat je zo die bacteriën kwijtraakt.
Wat is niezen? Niezen is een reflex die optreedt als het slijmvlies in de neus geprikkeld wordt door iets wat er niet thuishoort. Het is dus eigenlijk een beschermende functie. We doen het trouwens gemiddeld vier keer per dag.
„Haartjes zitten overal, behalve op handpalmen en voetzolen. Sommige haren zijn langer en dikker en dus zichtbaarder, zoals hoofdhaar en schaamhaar. Maar bij die langere, dikkere haren is het spiertje niet sterk genoeg om de haar duidelijk op te richten.” Geen kippenvel op het hoofd dus, of onder de oksels.