Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op. Met 15 zonnepanelen kan je een elektrische auto van Amsterdam naar Maastricht laten rijden. Of 30 keer de wasmachine of vaatwasser laten draaien, of 60 uur stofzuigen. Tijdens een zonnige winterdag kan de opbrengst ook ineens pieken.
De cijfers bewijzen dat: 70% van de stroom wordt opgewekt in de periode van april tot en met september. De resterende 30% wordt opgewekt van oktober tot maart, maar daarbij tellen de wintermaanden januari en februari nauwelijks mee. Die zijn namelijk beide slechts goed voor 3% van de totale jaaropbrengst.
Gelukkig zijn er niet veel écht donkere dagen in Nederland. Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh.
Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag.
We verbruiken niet alleen meer gas in de winter, maar we verbruiken ook drie keer zoveel stroom. Dat komt onder andere doordat we meer binnen zitten en het langer donker is. Daardoor staan bijvoorbeeld de lampen vaker aan.
Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh. Op een zonnige dag wordt daarom ongeveer 3 keer zo veel zonne-energie geoogst dan gemiddeld over het jaar.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen
Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85* is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.
Ter verduidelijking: stel uw jaarlijkse stroomverbruik is 4000 kWh en u bent geïnteresseerd in zonnepanelen van 350 Wp. In dat geval heeft u 4000 x 1,1 = 4400 gedeeld door 350 = 12,6 zonnepanelen nodig.
Aantal zonnepanelen voor 2500 kWh: de berekening
Als we ervan uitgaan dat 1Wp per jaar gemiddeld 0,88 kWh oplevert, levert een zonnepaneel van 400Wp dus 0,88 * 400Wp = 352 kWh per jaar op. Om 2500 kWh stroom op te wekken heb je 2500 kWh/352 kWh = 8 zonnepanelen nodig van 400Wp.
Regen. Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengst heeft en de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig schoon. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Zonnepanelen presteren beter wanneer ze koud zijn, dan wanneer ze warmer worden. Voor de gemiddelde kristallijne zonnepanelen neemt de opbrengst af met zo'n 1% per 3 graden.
Tijdens de wintermaanden leveren uw zonnepanelen ook zonne-energie. Ondanks de lage temperatuur is er namelijk wel gewoon zon. Ook als er bewolking is wekken de zonnecellen stroom op. In de maanden januari, februari en maart wekt een installatie gemiddeld ongeveer 16% van totale jaaropbrengst op.
Omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kan je vervolgens eenvoudig de berekening maken. Je deelt het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.
Je maakt altijd meteen gebruik van de stroom die de zonnepanelen opwekken. De stroom die je niet meteen gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert deze als teruglevering. De opgewekte elektriciteit die je meteen van de zonnepanelen gebruikt, zie je hierop niet terug.
Een set van 4 zonnepanelen hebben in de meest gunstige ligging heeft een gemiddelde opbrengst van €465,- per jaar. Hierbij wordt er gerekend met een lagere kWh-prijs van €0,338 waardoor de opbrengst in werkelijkheid alleen maar hoger kan uitvallen.
Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken. Wat kost airco op zonnepanelen? Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig.
In 2023 ligt de prijs voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,26 euro per Wattpiek (Wp). Dit is een kostprijs van 6967 euro voor een installatie van 5530Wp van 16 panelen. In ideale condities levert zulke installatie jaarlijks 5200 tot 6000kWh op.
Het liefst wel, ja. Door je apparaten overdag te laten draaien, gebruik je de (groene en gratis) stroom die jouw panelen op dat moment opwekken. En dus niet de (grijze en dure) stroom die via je energieleverancier uit jouw stopcontact komt en waar je dus voor betaalt.
De hoeveelheid elektriciteit die je kunt terugleveren is onbeperkt. Essent saldeert de duurzame stroom die je opwekt, tegen hetzelfde tarief als de stroom die je van ons afneemt. Namelijk: leveringstarief inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw.
Stel, je hebt 1 fase:
Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt. Let dus op het vermogen van de omvormer. Die bepaalt wat je maximaal kan aansluiten.
Een gemiddeld huishouden verbruikt 7,56 kWh stroom per dag.
Ook in de winter kun je energie opwekken met zonnepanelen. De werking van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van het licht dat de zon afgeeft en niet van de warmte. Zelf groene energie in de winter opwekken kan dus prima. Je zal alleen relatief minder energie opwekken doordat er minder zonuren op een dag zijn.
Een zonnepaneel van 395 Wp heeft als gemiddelde opbrengst in kWh per jaar: 395 * 0,85 = 336 kWh. De gemiddelde verwachte opbrengst van zonnepanelen per maand is dan: 336/12 = 28 kWh gemiddelde opbrengst kWh per maand.