Dan is de vereniging verplicht een kascommissie in te stellen. Deze bestaat uit leden van de vereniging en controleert de penningmeester.
Hoe lang mag een penningmeester in functie blijven? In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn.
De penningmeester beheert de kas van de VvE. Daarnaast maakt de penningmeester de jaarrekening. De secretaris zorgt voor de interne en externe communicatie. Ook maakt de secretaris de notulen van de vergaderingen.
Iedereen die kan boekhouden kan penningmeester worden, want het is geen beschermde functie. Bij een kleine club of vereniging van eigenaren is het werk meestal simpel.
In de wet (artikel 2:37 BW) is bepaald dat het bestuur minimaal uit een voorzitter, secretaris en penningmeester bestaat. In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken.
Nee, de wet schrijft niet voor dat het bestuur van iedere soort rechtspersoon een voorzitter, secretaris en/of penningmeester moet hebben. Maar je kunt in de statuten wel anders bepalen. Voor het bestuur van een vereniging is deze functieverdeling wel verplicht, tenzij de statuten anders bepalen.
De vergadering van eigenaars is het hoogste orgaan binnen de VvE en neemt belangrijke beslissingen op basis van stemmen, bijvoorbeeld over de hoogte van de maandelijkse bijdragen en over aanpassingen in de gemeenschappelijke gedeelten van het appartementencomplex.
Kun je het VvE lidmaatschap opzeggen? Wanneer jij jouw appartement verkoopt, vervalt ook automatisch jouw VvE lidmaatschap. Dit gaat dan over op de nieuwe eigenaar van het appartement. Op het moment dat jij nog eigenaar bent van het appartement, kun je niet tussentijds je VvE lidmaatschap opzeggen.
VvE zonder bestuur / VvE bestuur uitbesteden
Wettelijk en reglementair kan een VvE niet zonder een bestuur. Wanneer het VvE bestuur wil opstappen, doet de vergadering van eigenaars er verstandig aan om geen ontslag te verlenen totdat er nieuwe bestuurders zijn benoemd.
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur. De stichting is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders meestal niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Anders dan de vereniging, heeft een stichting geen leden.
Zo is het ook met de stichting: dit is een doelvermogen, en er is geen eigenaar. Toch gebeurt het regelmatig dat iemand zich eigenaar noemt van een stichting. Meestal betreft dat de oprichter of investeerder. Maar volgens de wet zijn zij uitsluitend bestuurder of crediteur.
De vereniging heeft dezelfde rechten en plichten als een burger. Ze kan bijvoorbeeld een huis kopen, geld lenen en een erfenis ontvangen. Wilt u met uw vereniging subsidie ontvangen? Dan moet u vaak een vereniging zijn met volledige rechtsbevoegdheid.
Decharge wordt in beginsel verleend door de algemene vergadering van aandeelhouders.
Een kascontrole begint altijd met het tellen. Al het kasgeld wordt geteld, van het grootste biljet tot de kleine eurocenten. Zo'n telling wordt vaak 's avonds uitgevoerd, bij het sluiten van de winkel. Een ideale manier om de telling uit te voeren is door telkens met twee de telling te doen.
Kascontrole verplicht
Een kascontrole is binnen veel verenigingen verplicht. Nu heeft het woord verplicht en het woord controle vaak een strenge bijklank, maar veel bestuursleden (waaronder natuurlijk de penningmeester) vinden het prettig dat er een kascontrole is.
Via de website www.klachtenovermijnvvebeheerder.nl kan je een uitgebreid klachtenformulier invullen waarin je jouw problemen kenbaar maakt. Je hoeft niet aangesloten te zijn bij VvE Belang om jouw klacht in te dienen.
Om een idee te geven van de mogelijke hoogte van de bijdrage die u maandelijks aan de VvE moet afdragen: er wordt vaak uitgegaan van een bedrag van 1,25 euro per vierkante meter. Dus hoe groter uw appartement hoe hoger de bijdrage.
Volgens de wet moet er bij iedere splitsing ook een VvE opgericht worden. Dit doet de notaris. Deze stelt dan ook het reglement van de VvE op, vaak op basis van een modelreglement.
De VvE kan op grond van het bepaalde in de verschillende modelreglementen onder meer een boete opleggen indien een eigenaar of gebruiker een overtreding begaat of als hij de regels uit de wet, het splitsingsreglement en/of het huishoudelijk reglement niet nakomt.
Waarom is een VvE verplicht? Daarom heeft de wetgever bepaald dat er altijd een VvE moet zijn die voor dat beheer en onderhoud zorgt. En om ervoor te zorgen dat eigenaren niet 'hun snor kunnen drukken' door niet mee te doen, heeft de wetgever het lidmaatschap van de VvE verplicht gesteld.
Je hebt geen decharge nodig om te mogen opstappen als bestuurder/voorzitter. Je hebt gewoon het recht om op te stappen, het is niet zo dat andere leden je dat recht “tot de dood er op volgt” kunnen ontzeggen/onthouden.
In de statuten van stichting X is opgenomen dat alle bestuursleden worden benoemd voor een periode van maximaal vier jaar en dat herbenoeming onbeperkt mogelijk is.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij een voorzitter voor een periode van vier jaar benoemd wordt en daarna één of twee keer herkozen kan worden.
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Per 1 juli 2021 geldt de WBTR. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen.