Deel een korte herinnering of anekdote. In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Ken je elkaar (redelijk) goed, vraag dan wat je voor de ander kunt doen, wat je kunt betekenen of hoe je tot steun kunt zijn. Wil je hulp aanbieden, doe dat dan wel zo concreet mogelijk. Zeg niet 'Bel me maar', want dan leg je het initiatief bij de rouwende, met als gevolg dat dat waarschijnlijk nooit gebeurt.
Hoe geef je woorden aan wat je voelt en hoe kun je iemand troosten en er voor iemand zijn? Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk; Lief zijn. Geef een knuffel, stuur een appje met een hartje, laat gewoon weten dat je er bent.
Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot. Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
U kunt iemand condoleren of bijvoorbeeld sterkte wensen. Als u mensen niet goed kent, is de zin 'gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent.
Denk aan een kunstwerk dat symbool staat voor de overledene. Dit kan zowel voor iets in huis zijn, als in de tuin. Heeft u een mooie foto van de overledene of een met de overledene en de nabestaande dan kan het een heel mooi gebaar zijn om deze af te laten drukken en te geven.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: «Gecondoleerd», «Veel sterkte» of «Mijn oprechte deelneming».»Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe».»Woorden schieten te tekort, gecondoleerd».»Ik denk aan je en leef met je mee».»Hij/zij ...
Met oprechte deelneming. Onze oprechte deelneming met het verlies van… Gecondoleerd met het verlies van jullie… Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.
Kun je overigens 'van harte gecondoleerd' zeggen of schrijven? Ja, zegt Onze Taal. Het is een welgemeende versterking van 'gecondoleerd'. Een nadeel is alleen dat van harte associaties oproept met feestelijke gelegenheden, omdat het ook los voorkomt als verkorting van van harte gefeliciteerd.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Iemand condoleren kan door hem of haar persoonlijk te condoleren maar u kunt u condoleance ook schriftelijk overbrengen. Het ligt er maar net aan wat de relatie tot de nabestaanden is. Bij het condoleren gaat het er niet zozeer om hoeveel u zegt of schrijft maar meer om de boodschap welke u wilt overbrengen.
Deel een korte herinnering of anekdote. In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
Toch kan iemand veel steun halen uit uw hulp. Begin daarom het gesprek met een vraag; op die manier voelt de nabestaande zich gehoord, en dat is enorm belangrijk. U kunt bijvoorbeeld vragen hoe het met hem of haar gaat, hoe de rouwende het afscheid heeft ervaren en of u nog iets voor hem of haar kunt betekenen.
Ook een vlindertekentje kan gebruikt worden in de rouwkaart om het overlijden van een kindje kenbaar te maken of aan te tonen dat een kindje in het rijtje met nabestaanden niet meer onder ons is. Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool.
Iemand steunen op de sterfdag
U kunt ook een kaartje sturen op de sterfdag. Het is ook mogelijk een herinnering te laten maken voor de nabestaande. Zoals een knuffel of kussen gemaakt van de kleding van de overledene. Of een mooi sieraad waarin de naam of een bijzonder gedicht gegrafeerd staan.
'Ik ben er voor je'
In deze periode verliest de rouwende namelijk houvast; iemand die er eerst wel was, is er nu opeens niet meer. Voor de rouwende is het fijn om de aanwezigheid en warmte van andere dierbaren op dat moment te voelen. Dit zorgt voor nieuwe houvast. Laat blijken dat je er echt voor diegene wilt zijn.
van schrijver Oscar van den Boogaard: 'Je ouders verliezen is tragisch, je geliefde verliezen ondraaglijk, je kind verliezen het ergste wat er is. ' Toen Simon 23 was trof hij zijn jongere broer, 20 jaar oud, dood in bed aan – overleden na een epileptische aanval.