Op nummer 1 van onze top 5 beste USB-C kabels vinden we de Drivv. USB-C naar USB Kabel. Geen enkele kabel kwam zo goed uit onze USB-C kabel test als deze kabel van het merk Drivv.
Met welke snelheid laadt deze kabel op? Deze kabel kan tot 100W vermogen opladen via USB-C PD, het snelst mogelijke via USB-C. De oplaadsnelheid is afhankelijk van de USB-C adapter die u gebruikt en het USB-C apparaat dat u oplaadt.
Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde. Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken.
Toch is het opletten: een goedkope USB-C-naar-USB-A-kabel kan in sommige gevallen verkeerd communiceren, waardoor uw smartphone meer stroom trekt dan de lader aankan. De lader kan dan oververhitten.
Al een stuk beter is een USB 2.0-kabel met een overdrachtssnelheid van 480 Mbit per seconde. Nieuwer en een stuk sneller is de USB 3.0-kabel met een snelheid van 4,8 Gigabit per seconde. USB 3.1 ten slotte is in staat om 10Gbit per seconde over te dragen. Steeds meer in opmars is USB 3.1 type C.
USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
Om de maximale transmissiesnelheid van een USB C kabel te garanderen, moet hij niet te lang zijn. Een maximale lengte van 1,5 meter kan 100% prestatie beloven. Nu zijn er natuurlijk ook USB C kabels die veel langer zijn.
De juiste aansluiting
Nieuwe Android smartphones, tablets en sommige iPads hebben een usb C aansluiting. Je laadt deze snel op met een usb C naar usb C kabel of met een usb A naar usb C kabel. Oudere apparaten hebben een micro usb aansluiting. Gebruik hiervoor een usb A naar micro usb kabel.
USB-C wordt verplicht voor elk nieuw toestel vanaf de herfst van 2024. De wet om een algemene laadstandaard is al jaren in ontwikkeling en is nu een feit.
USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
USB-C kabels kunnen USB versie 3.2 Gen 1 en Gen 2 aan, wanneer je een apparaat aansluit die USB versie 3.2 Gen 1 ondersteunt kun je datasnelheden van wel 5 Gbit/s halen. Bij een apparaat welke USB versie 3.2 Gen 2 ondersteunt tot wel 10 Gbit/s.
Voor telefoons en tablets worden 5W, 10W en 15W USB-C opladers gebruikt. Het mooie aan USB-C opladers is dat deze universeel zijn. U kunt dus altijd een zwaardere USB-C oplader gebruiken voor uw telefoon of tablet.
Bestel jouw USB C oplaadkabel nu bij Kabelshop.nl
Weet jij al welke USB kabel jij nodig hebt? Bekijk dan snel ons ruime assortiment USB C kabels en bestel bij Kabelshop.nl.
Zowel hdmi, DisplayPort als usb C zijn geschikt voor grafische doeleinden. Deze aansluitingen ondersteunen een hoge resolutie en verzenden zowel beeld als geluid. Qua toekomstbestendigheid is DisplayPort de beste keuze vanwege de 8K ondersteuning. Voor het gemak kies je juist voor usb C of Thunderbolt 3.
Usb-c laadt sneller op
Een ander pluspunt van usb-c vs Lightning is dat eerstgenoemde veel sneller opladen ondersteunt. De Lightning-lader van de iPhone heeft een vermogen van 5 Watt, die van de iPad 12 Watt en de iPad Pro (2018) heeft met 18 Watt de snelste lader. De Pro heeft daarentegen wél een usb-c-poort.
USB-C is de nieuwe versie van USB die rond is van vorm. Het verschilt per apparaat wat jouw USB-C poort kan. Thunderbolt 3 is daarintegen een USB-C poort met een vast pakket aan functies (video-output, opladen, etc). De poortvorm is dus hetzelfde, namelijk rond.
USB-C levert tot wel 15 watt aan vermogen. Dankzij de USB Power Delivery Specification kan de stroomvoorziening variabel worden ingesteld. De daadwerkelijke stroomsterkte ligt 5 ampère hoger. Dat betekent dat je met USB-C ook dorstige notebooks kunt opladen.
USB 3.0 is zo ontworpen dat het nog steeds compatibel is met USB 2.0 en USB 1.1 (backwards compatibel). Je kunt een USB 3.0 kabel dus gewoon gebruiken in de USB 2.0 poort van je computer. En dat geldt overigens ook andersom; een USB 3.0 kabel is ook forwards compatibel om het zo maar te noemen.
Als je jouw laptop met usb c aansluiting wil verbinden met een apparaat met een HDMI aansluiting heb je een usb c naar HDMI kabel converter nodig. Met een HDMI naar usb c converter verbind je bijvoorbeeld jouw usb c laptop met een scherm of monitor met HDMI aansluiting.
Vermoedelijk krijgen nieuwe iPhones al vanaf volgend jaar een usb-c-aansluiting, omdat die telefoons vaak zeker twee jaar verkocht worden. Veel andere Apple-apparatuur zoals iPads en MacBooks zijn inmiddels allemaal voorzien van usb-c-aansluitingen.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom! Let op: het langzaamste apparaat bepaalt dan de snelheid. Voorbeeld: heb je een USB 3.0-stick en een USB 2.0-poort, dan zal de stick op USB 2.0-snelheid werken.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Vandaag kan je een USB 3.0 Type-A-poort eenvoudig onderscheiden van een USB 2.0 Type-A-poort doormidden van het kleurtje: fabrikanten kiezen er meestal voor om de 3.0-poort een felblauw accent mee te geven. USB Type A is de aansluiting die we allemaal herkennen.
Het belangrijkste bij het uitzoeken van een oplader is dat je een kabel met de juiste aansluiting kiest. Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting.
Met de standaard, die nu bestaat in specificatie 3.1, kunnen apparaten snel en eenvoudig worden aangesloten en gegevens worden overgedragen. Het enige probleem: een USB-kabel mag een bepaalde lengte niet overschrijden, anders werkt de gegevensstroom niet. Vuistregel: niet meer dan drie tot vijf meter.
Een USB C kabel heeft namelijk veel meer functionaliteiten dan bijvoorbeeld een Micro USB kabel. Dit zorgt ervoor dat je de USB C kabel standaard kan gebruiken als het apparaat is voorzien van een USB C poort. USB C kabels zijn te gebruiken voor bijvoorbeeld telefoons, toetsenborden, beeldschermen, tablets en laptops.