Je denkt er misschien liever niet over na, hoeveel en welke beestjes er allemaal in je bed wonen. En al helemaal niet wat ze daar precies uitspoken. Sta ons toe je even met de kriebelige realiteit om de oren te slaan: in een gemiddeld bed wonen zo'n twee miljoen huisstofmijten. Je leest het goed: twee miljoen.
Huisstofmijten kunnen niet drinken maar onttrekken direct vocht aan de lucht om te leven. Huisstofmijten kunnen niet tegen direct zonlicht en leven daarom bij voorkeur in het donker. Een belangrijke voedingsbron voor de huisstofmijt zijn huidschilfers van mensen en dieren.
Je hebt heel erge jeuk, vooral 's nachts of als het warm is. Je ziet rode streepjes met velletjes in je huid. Dit zijn de gangetjes die schurftmijt in je huid maakt. De mijten zelf zijn heel klein.
Je matras reinigen met zuiveringszout en etherische olie: volgens sommige websites kun je huisstofmijten 'makkelijk' uit je matras verwijderen door een mengsel van zuiveringszout en een paar druppels etherische olie. Dit kun je met een zeef over je matras verspreiden. Of in een spray.
De huisstofmijt is een heel klein diertje dat leeft in het stof in huis. Hij is zo klein dat u hem niet kunt zien. De huisstofmijt eet huidschilfers van mensen en dieren. De huisstofmijt zit in alle huizen, ook als het er schoon is.
Hoe meer vocht en beschutting de huisstofmijt heeft om te leven, hoe vaker u dit moet doen. Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld.
Wassen op 60 graden
Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen. Ook kunt u textiel, zoals knuffels, vijf dagen in de diepvries leggen. Bij -20 graden gaan de huisstofmijten namelijk ook dood.
Maar om zo min mogelijk huisstofmijten in uw huis te hebben is vooral de slaapkamer van belang en dan met name uw bed. Het bed is de meest ideale leef plek voor huisstofmijten. Het is er lekker vochtig, donker, warm en er komt elke dag een nieuwe aanvoer van eten, namelijk huidschilfers.
Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen en gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig verlucht wordt en waar veel mensen en/of dieren leven. In vrijwel ieder huis komt de huisstofmijt voor, het hele jaar door.
Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60◦C. Bij temperaturen lager dan 60◦C gaat de huisstofmijt niet dood. Gebruik allergeendichte matras- en kussenhoezen.
Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen. Zie je iets springen of vliegen, dan is het zeker geen bedmijt. Check je lakens en dekens op uitwerpselen van bedmijten.
Was al je kleding en beddengoed op 60 graden of warmer. Droog of strijk heet. Bedwantsen in huis? Bel direct een bedrijf dat ongedierte bestrijdt.
Schurft voorkomen
Zo maak je de kans om besmet te raken kleiner: Vermijd huidcontact met iemand die besmet is. Ga bijvoorbeeld niet tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van die persoon aantrekken. Wees voorzichtig met bloed van een ander.
Mensen kunnen last hebben van Dermanyssus gallinae (vogel- of kippenmijt) als de mijten talrijk en de vogels gevlogen zijn, zoals na een broedperiode.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
Na 2 tot 7 dagen kruipt er uit elk eitje een larfje dat op het huidoppervlak leeft en kleine gaatjes maakt in de huid waar hij zich voedt. Het larfje groeit uit tot een mijt, en zo gaat de cyclus verder. Een vrouwtjesmijt leeft in totaal ongeveer 4 tot 6 weken.
Door het beddengoed regelmatig te wassen, verwijder je deze vieze stoffen en houd je het fris en hygiënisch. Wat betreft het verschonen van het bed, is het aanbevolen om dit minstens één keer per week te doen. Dit betekent dat je het bed opmaakt met schone lakens, kussenslopen en dekbedovertrek.
Je denkt er misschien liever niet over na, hoeveel en welke beestjes er allemaal in je bed wonen. En al helemaal niet wat ze daar precies uitspoken. Sta ons toe je even met de kriebelige realiteit om de oren te slaan: in een gemiddeld bed wonen zo'n twee miljoen huisstofmijten. Je leest het goed: twee miljoen.
Huisstofmijten zijn kleine, met het blote oog niet zichtbare, beestjes. Ze voelen zich het beste thuis in een vochtige en warme omgeving.
Mensen die lijden aan huisstofmijtallergie, voelen zich vaak moe en uitgeput. Ze slapen rusteloos en worden vaak wakker omdat ze moeite hebben met ademhalen.
Mijten paren en leven overal waar voedsel te vinden is. Op plekken met veel vezels en stof vinden huisstofmijten dan ook hun meeste voedsel. De mijten komen dus voor in matrassen, dekens, kussens, knuffels, gordijnen, honden- en kattenmanden, en nog veel meer donkere, warme en vochtige plekken.
Dé tip voor een huisstofmijtvrije nacht: anti-allergisch beddengoed. Deze speciale molton hoeslakens, molton kussenslopen en zelfs dekbedden en hoofdkussens hebben anti-allergische eigenschappen, waardoor het probleem in grote mate al opgelost wordt. Ideaal dus voor mensen met een huisstofmijt allergie.
Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit namelijk vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
Er bestaat een huisstofmijt test om na te gaan waar en of ze aanwezig zijn in uw omgeving. Meten is weten. Vervolgens kunt u stappen ondernemen om de overlast van de huisstofmijt te beperken.
Leg je kleding na het wassen in de kast, in plaats van ze op de grond te gooien of ze in een open ruimte te bewaren, waar huisstofmijt er makkelijk op kan springen.