Ongewervelde dieren, zoals insecten, wormen, week- en holtedieren, hebben een heel eenvoudig of helemaal geen hart.
Een octopus heeft drie harten
Met je hart moet je zuinig zijn, wij mensen hebben er namelijk maar één van. Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart.
Het antwoord is: nauwelijks. Vissen zijn koudbloedig, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgeving. Als het water onder het ijs afkoelt, dan daalt de temperatuur van de vis ook. De hartslag van de vis neemt af en het verteringsstelsel komt vrijwel stil te liggen.
Met 1,8 gram is de wimperspitsmuis het kleinste zoogdier dat er is, en hij beweegt extreem snel voor zijn grootte. Voor zijn vlugge bewegingen heeft hij een topmetabolisme nodig, en daarom is het tropische dier recordhouder hartslag.
Vissen zijn koudbloedige dieren die doorgaans niet veel energie verbruiken. De zuurstof die in de kieuwen in het bloed wordt opgenomen is genoeg voor de rest van het lichaam. Daarom is het vissenhart gebouwd als enkele pomp, met één boezem en één kamer.
Insecten hebben geen bloed maar beschikken over een vergelijkbare vloeistof die hemolymfe wordt genoemd. Met de vloeistof worden hormonen en gassen door het lichaam getransporteerd, maar geen zuurstof.
Regenwormen komen op een bijzondere manier aan zuurstof, want ze ademen door hun huid. Zuurstof wordt opgenomen via de huid en vervolgens naar een van de vijf harten vervoerd. Deze pompt de zuurstof vervolgens naar de andere vier harten, waarna het zuurstofrijke bloed door heel het lichaam wordt verspreid.
Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200.
Grote dieren als olifant of walvis hebben een trage hartslag (15-30 slagen per minuut) en leven 60 (olifanten) tot soms meer dan 100 jaar (walvissen). Kleine dieren als muis of hamster met een hoge hartslag (400-600 slagen per minuut) leven maar 1 tot 3 jaar.
Een gezond schaap haalt twaalf tot vijftien keer per minuut adem, heeft een pols van 70 tot 90 slagen per minuut en een temperatuur tussen de 38,5 en 40 graden. Schapen moeten goed op gewicht zijn.
Vissen zijn onderdeel van de gewervelden, oftewel dieren met een inwendig skelet en een wervelkolom. Ze hebben ook een zenuwstelsel en hersenen, zoals ook is te zien in onderstaand fragment van het programma 'De Buitendienst' over pijn bij vissen. Qua hersenen verschillen vissen van de mens.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
Mijn vissen gaan dood | Ziektes
Je herkent een zieke vis aan samengeknepen vinnen of aan witte puntjes op de vis. Je vissen gaan dood, dit kan komen door ziektes. Parasieten, bacteriën en virussen kunnen erge gevolgen hebben voor de vis en deze kan uiteindelijk daaraan doodgaan.
De kwal Turritopsis nutricula heeft een zeer praktische eigenschap: hij doet aan celvernieuwing in tijden van crisis. Zijn cellen kan hij terugbrengen tot hun oorspronkelijke vorm (ook wel 'poliepfase' genoemd), waarna zijn groeiproces opnieuw begint. Hierdoor kan dit kleine kwalletje mogelijk oneindig lang leven.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
Het hart van een muis, dat tikt aan 600 slagen per minuut, geeft een muis zo'n 800 miljoen hartslagen tijdens zijn hele leven. De olifant, met een hartslag van 30 slagen per minuut, krijgt ongeveer hetzelfde aantal hartslagen tijdens zijn leven.
Een normale hartslag van een paard bevat 28 tot 40 slagen per minuut. Het varieert, veulens hebben vaak een wat hogere pols en goede training leidt bijvoorbeeld tot een lagere pols. Paarden die net een grote inspanning hebben geleverd kunnen een pols hebben die richting 140-150 gaat.
De hoogste hartslag werd gemeten wanneer de blauwe vinvis aan het oppervlak kwam om te ademenen en zijn zuurstofniveau te herstellen; het hart sloeg dan tussen de 27 en 37 keer per minuut.
Tachycardie is een snel hartritme in rust van meer dan 100 slagen per minuut, oplopend tot 300 slagen per minuut. Op deze hoge frequenties is het hart vaak niet in staat om op efficiënte wijze zuurstofrijk bloed naar het lichaam te pompen.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut.
In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen de 60 en 100. Een lagere hartslag is niet altijd erg. Soms is je hartslag van nature lager of past het lichaam zich aan omdat je veel sport. De medische term voor een lage hartslag is bradycardie.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!
Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het 't lichaam rondpompen.