Als je konijn graag door tunnels kruipt, over wipwappen en ladders klimt of met een voerbal speelt: het aanbod aan konijnenspeelgoed is groot. De verschillende spel- en sportmogelijkheden houden je konijn gezond en zorgen ervoor dat hij zich nooit zal vervelen.
Een leuk konijnen denkspel, knaagmateriaal, een snackbal voor het speuren naar brokjes of een snuffelspel waar jouw konijn snacks kan winnen. Eigenlijk alles wat met knagen, graven, snuffelen, gooien en scheuren te maken heeft kan jouw konijnen vermaken.
Konijnen vinden dozen, kranten, een zandbak, een tunnel en tal van andere voorwerpen leuk. De meeste dingen hoeven niet eens iets te kosten.
Leg bijvoorbeeld een tunnel in het hok waar je konijnen doorheen kunnen rennen. Konijnen gaan graag op hun achterpoten staan. Zorg dus voor opstapjes en iets hogere plateau's waar ze op kunnen springen. Of hang eens een hangmat in de kooi, waar ze lekker in kunnen relaxen.
Het speelgoed dat je maakt moet veilig zijn voor konijnen. Gebruik gerust kartonnen eierdozen, wc rollen en keukenrollen. Alleen als konijnen gevoelig zijn voor verstopping en ook echt karton opeten, kan het verstopping veroorzaken. Maar de meeste konijnen versnipperen het vooral en eten er maar minimaal van.
Je geeft je konijnen iedere dag eten. Daar zullen ze natuurlijk altijd heel blij mee zijn! Zo gaan ze jou vanzelf zien als 'positief'. Hiervan kunnen we nog meer gebruik maken door uit de hand te voeren.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Een konijn dat zich verveelt kan vereenzamen en zal minder lang leven. Gelukkig kun jij hier iets aan doen! Klimmen, springen, graven en knagen zijn allemaal bezigheden die een konijn graag doet en nodig heeft.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen ā en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten ā net als wij ā het verlies van hun maatje verwerken.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust - symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Af en toe een snoepje mag, maar kies dan voor gezonde snacks zonder suiker. Een blokje fruit, een plakje banaan of een schijfje wortel vinden konijnen superlekker, maar hun hoge suikergehalte maakt er een echt 'toetje' van - alleen met mate geven dus!
Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.
Konijnen houden van knagen, rennen en spelen. Dit is onder andere belangrijk om hun energie kwijt te raken en afleiding te hebben. Spelen is gezond, dus je dient voldoende speelgoed aan te bieden.
Konijnen moeten knagen, om lichamelijke en geestelijke redenen. Rieten manden (onbehandeld!), niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, en dennenappels voldoen allemaal goed.
Zacht. Zachtjes tandenknarsen of maalgeluidjes maken is voor een konijn heel normaal: het voelt zich prettig en lekker. Wanneer je het dier aait of over de kop streelt is het niet ongewoon om zacht tandengeknars te horen. Je konijn vindt het leuk.
Het gedrag van een konijn
Maak daarom nooit te veel lawaai, praat er zachtjes tegen en loop er nooit achter om ze te vangen. Maar ga bijvoorbeeld op ooghoogte communiceren met je konijn of op de grond zitten. Wacht tot ze naar je toekomen en laat ze aan je hand snuffelen voor je ze aait.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen.
Zo laten ze zich graag aaien (mits ze dit gewend zijn). Maar konijnen kunnen ook schrikachtig zijn. Wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur. Tenslotte zijn er ongediertebestrijders die konijnen vangen met behulp van fretten, die de konijnen opjagen, waarna ze in vangnetten gestrikt kunnen worden.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Een boos en ongelukkig konijn
Wanneer hij daarbij zijn voorpoten gebruikt om een soort boksgedrag te vertonen, dan laat hij merken ontevreden te zijn. De oren zijn hierbij gespitst en het konijn kan gromgeluiden maken. Jouw konijn kan ook stilstaan en met zijn achterpoten stampen.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Als je met een konijn wilt knuffelen kun je beter hem uitnodigen met wat lekkers om zelf op je schoot te klimmen. Dat is veel minder stressvol voor een konijn. De beste manier om een konijn op te pakken is 1 hand onder zijn kontje en 1 hand onder zijn borst.
Aandacht
Konijnen hebben aandacht nodig, anders zullen ze vereenzamen. De meeste konijnen vinden het prettig om aangehaald te worden. Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is.