Vanaf 1 januari 2031 is er geen salderingsregeling meer, de salderingsregeling is dan afgebouwd. Je kunt vanaf dan nog maar 0% van je opwek salderen tegen je verbruik. Wel ontvang je voor de opgewekte stroom nog een terugleververgoeding, in plaats van dat je deze opgewekte stroom afstreept op je energierekening.
Kortom, overweeg je om zonnepanelen nemen, wacht dan niet te lang. Nu kun je ze nog in gemiddeld 7 jaar terugverdienen. Vanaf 2025 loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op tot gemiddeld 9 jaar in 2030.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Per maand salderen nadelig
Salderen per maand is niet gunstig voor mensen met zonnepanelen. Sterker nog, het kost je indirect geld.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen, omdat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn namelijk steeds goedkoper en efficiënter.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Is er subsidie voor zonnepanelen in 2023? Goede vraag! Voorheen was er een voordelige subsidieregeling voor particulieren: tot maximaal 650 euro kon je terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Anno 2023 bestaat de landelijke subsidie voor zonnepanelen niet meer.
Om zonnepanelen aantrekkelijk te maken, heeft de overheid besloten dat je in 2023 geen btw betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Hiermee bespaar je al snel 21% op de kosten van je zonnepanelen.
Op dit moment heeft het nog geen zin om er één aan te schaffen nu je nog kunt salderen, maar straks wordt dit een stuk interessanter. De energie die je overdag opwekt kun je met een thuisbatterij 's avonds gebruiken om mee te koken en de lampen aan te doen.
Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer.
In 2023 ligt de prijs voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,26 euro per Wattpiek (Wp). Dit is een kostprijs van 6967 euro voor een installatie van 5530Wp van 16 panelen. In ideale condities levert zulke installatie jaarlijks 5200 tot 6000kWh op.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 6 jaar kunt terugverdienen.
De toekomstige situatie. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, stijgt het rendement op zonnestroom-installaties. Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z'n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 9 zonnepanelen inclusief installatie tussen de €5.140 en €6.060 bij Zonneplan. Meer weten over de prijs van 9 zonnepanelen?
Met de salderingsregeling krijg je dus de volle 20 cent per KWh aan stroom vergoed. Dat betekent eigenlijk dat je stroom voor meer dan de helft wordt gesubsidieerd. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, besloot het kabinet dat de subsidie op teruggeleverde stroom ook teruggeschroefd moest worden.
Je hebt 12 zonnepanelen nodig om in een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh te kunnen voorzien. Dit is een schatting, het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen en is onder andere afhankelijk van eventuele schaduwwerking en de hellingshoek van je dak.
Gemiddelde kosten zonnepanelen 2023
Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen compleet vervallen en hoef je deze dus ook niet meer terug te vragen. De prijs die je hier ziet is dus de complete prijs. Je bespaart direct op je energierekening doordat je de groene stroom die je zelf opwekt nuttigt.
Gemiddeld is een zonnepaneel dan goed voor een jaarlijkse opbrengst van 400Wp * 0,88 kWh = 352 kWh. In totaal heb je 5000 kWh/352 kWh = 15 zonnepanelen nodig om jaarlijks 5000 kWh op te kunnen wekken.
De salderingsregeling stopt nog steeds per 1 januari 2031, dat verandert niet. De overheid wil met deze regeling stimuleren dat u de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct gebruikt. Als de regeling volledig is afgebouwd, ontvangt u een vergoeding voor elke kWh stroom die u ongesaldeerd aan het net levert.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Start afbouw salderingsregeling per 1 januari 2025
De afbouw salderingsregeling is definitief in en wordt vanaf 1 januari 2025 afgebouwd. Voor particulieren die momenteel zonnepanelen hebben, verandert er tot die tijd niets, maar de regeling wordt tot 2031 uitgesmeerd.