Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd. Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
De meeste Nederlanders krijgen via hun voeding voldoende calcium binnen. Een gevarieerde voeding, met 450 tot 650 ml melk en/of melkproducten, aangevuld met twee plakken kaas per dag, bevat voldoende calcium. Calcium komt vooral voor in kaas en in melk en melkproducten zoals (karne)melk, yoghurt, vla en kwark.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Vette kazen die je op brood eet bevatten veel calcium. Ook kazen die je tegenkomt op het kaasplankje, zoals Danish Blue, Saint Paulin of Camembert, zijn een bron van calcium. Daarnaast kun je calcium ook vinden in kazen die je wellicht wat sneller in een salade tegenkomt, zoals feta, geitenkaas, of hüttenkäse.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten. Dat komt doordat in zuivelproducten de voedingsstoffen calcium en eiwitten zitten.
Voorkomt osteoporose
De fluoride in groene thee helpt uw botten sterk te houden en vertraagd de afbraak er van.
Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.
Als je actief je botten belast, is dat een belangrijk signaal voor je botten om sterk te blijven. Bewegen tegen de zwaartekracht in geeft de meeste botbelasting en het beste resultaat. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen.
Voor stevige botten is bewegen waarbij uw benen en voeten uw lichaamsgewicht dragen, het beste. Touwtje springen, hardlopen en wandelen hebben bijvoorbeeld meer effect dan fietsen en zwemmen. Bewegen is niet alleen goed om uw botten stevig te maken en te houden, maar ook om uw spieren te trainen.
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen? Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren.
Gezonde voeding voor sterke botten
Eet en drink elke dag genoeg melkproducten. Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën. Sinaasappel en mandarijnen: een sinasappel bevat wat meer vitamine C, beide leveren wat foliumzuur én vezels.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Het beste antwoord. Een banaan is eigenlijk heel gezond. Vergeleken met een appel heeft een banaan vier keer zoveel proteïnen, tweemaal de hoeveel koolhydraten, driemaal de hoeveel phosphorus, vijfmaal zoveel vitamine A en ijzer en tweemaal zoveel van alle andere vitamine en mineralen.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Amandelen en paranoten zijn de toppers als het om calcium gaat. Daarnaast zijn hazelnoten, macadamianoten, walnoten en pistachenoten goede bronnen. Noten leveren je ook lekker veel vezels, gezonde vetten en eiwitten. Verder bevatten ze antioxidanten, B-vitamines, vitamine E en nog een hele rij aan mineralen.
Behalve boerenkool (180 mg per 100 g), waterkers (180 mg per 100 g) en Chinese kool (125 mg calcium per 100 g) zijn er maar weinig groenten en fruit die veel calcium bevatten. Groenten bevatten gemiddeld 40 mg calcium per 100 g en gemengd fruit nog geen 10 mg calcium per 100 g.
vitamine D
Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.