Slaap jij op je rug en vraag je je af of dat de juiste slaappositie is? Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is.
Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu. In dat geval daalt het zuurstofniveau doordat de tong naar achteren zakt en de keel afsluit.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Niettemin blijkt zijlig met gebogen benen de beste houding te zijn. In ruglig wordt je onderrug onvoldoende gesteund. Je kunt dit oplossen door een kussen of een handdoek in je lende of knieholte te leggen. Zijlig met een of beide knieën gebogen is het minst vermoeiend voor je wervelkolom.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Met je hoofd op het zuiden slapen is minder geschikt. Het zuiden is verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en die energieën dragen niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Waarom heb ik iets nodig tussen mijn knieën bij het slapen? Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.
De zijligging is comfortabel
Het gros van de mensen valt het liefst in slaap op de linker- of rechterkant. Let hierbij wel op dat de nek en rug goed worden ondersteund met een passend hoofdkussen. Een zogenaamd zijslaapkussen vult de ruimte op tussen de schouder en nek, waardoor de wervels het minst worden belast.
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug. Het is in buiklig immers nagenoeg onmogelijk om uw ruggengraat in een neutrale en ontspannen positie te houden.
Dat is volkomen normaal! Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht.
Slaaphouding: op de rug
Ongeveer 8% van de mensen slaapt in deze houding. Een andere 5% slaapt eveneens op de rug, maar met de armen rond het kussen: de zogenaamde 'zeester' slaaphouding. Invloed op de gezondheid: Als partner van iemand die in de zeester-houding slaapt, koopt je maar beter oordopjes.
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog.
In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over.” En dat heerlijke ontspannen gevoel komt bijvoorbeeld doordat je kleintje een volle buik heeft, dus net heerlijk heeft gegeten.
Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
Het beste antwoord
" Veel gehoord, maar onbewezen: met je hoofd naar het noorden slapen, in de richting van het magnetisch veld van de Aarde is goed voor de nachtrust.
Eigenlijk is het doodnormaal dat we ons 's nachts meerdere keren per uur draaien. Tijdens de slaap woelen we om de bloedcirculatie op peil te houden en daardoor zijn we ook minder stijf bij het ontwaken. Toch maken mensen zich ongerust als ze hun draai niet vinden in bed en daardoor de slaap niet kunnen vatten.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Baby's en koffie
Gemiddeld slapen we een derde deel van ons leven. Dat begint al vanaf de ontwikkeling van baby's in de buik bij de moeder. Baby's slapen het grootste deel van de dag, waarbij ze veel meer REM-slaap hebben (droomslaap) dan oudere kinderen en volwassenen.
Volgens De Wetenschap en de Volkskrant is te weinig slaap nog altijd beter dan totaal geen slaap. Op het moment dat we wakker zijn, maakt ons lichaam adenosine aan. Een stof die ervoor zorgt dat ons functioneren minder scherp wordt.