Hou een raam of bovenlicht op een kier of laat de slaapkamerdeur open voor voldoende frisse lucht. Dit helpt om energieker wakker te worden. Evenals natuurlijk licht dat de kamer binnenkomt, zeker zonlicht. De behoefte om te blijven liggen is dan minder groot en de kans op fit wakker worden is groter.
Kijk minstens een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon, tablet, laptop of naar de tv. Drink 's avonds geen alcohol en geen cafeïne. Zorg goed voor jezelf: beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
Zorg voor extra licht
Houd jezelf daarom wakker met extra felle lampen binnen. Of maak buiten een wandeling van minimaal een half uur, dan krijg je meteen wat frisse lucht en lichaamsbeweging. Heb je vaker last van slecht slapen? Sta dan juist eerder op en breng een heel uur buiten door in het ochtendlicht.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
Hou een raam of bovenlicht op een kier of laat de slaapkamerdeur open voor voldoende frisse lucht. Dit helpt om energieker wakker te worden. Evenals natuurlijk licht dat de kamer binnenkomt, zeker zonlicht. De behoefte om te blijven liggen is dan minder groot en de kans op fit wakker worden is groter.
Een gemiddelde volwassene heeft ongeveer 7 uur slaap per nacht nodig om gezond en fit te blijven.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Het korte antwoord: volwassenen hebben 6 tot 9 uur per nacht nodig. Ongeveer 7 tot 7,5 uur werkelijke slaap (zonder rekening te houden met de tijd die nodig is om in slaap te vallen en uit bed te komen) lijkt voor de meeste mensen optimaal te zijn.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
Rijker door meer slaap
Van Albert Einstein is bijvoorbeeld bekend dat hij tien uur per nacht sliep en wanneer hij aan een probleem werkte zelfs elf uur.
Goed nieuws voor feestbeesten. Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt.
Suikerhoudend voedsel kan een snelle boost geven, maar geeft niet lang energie. Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.