Zoogdieren: omnivoren zijn bijvoorbeeld de bruine beer, wasbeer, bruine rat, veel marterachtigen en varkens. De chimpansees hebben een voedingspatroon dat behalve uit fruit en bladeren ook uit allerlei dieren, inclusief zoogdieren zoals andere apen bestaat.
Omnivoren eten zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Voorbeelden zijn (dwerg)hamsters, ratten, muizen, gerbils en eekhoorns. De enige (strikte) carnivoor binnen onze groep kleine zoogdieren is de fret. Een fret MOET dierlijk materiaal eten om te overleven.
1. De dwergspitsmuis. Niet alleen de grootste dieren op aarde hebben veel honger, want ook het kleinste zoogdier van Noord-Amerika kan er wat van. De dwergspitsmuis heeft een hartslag van maar liefst duizend slagen per minuut en heeft daardoor ook een razendsnel metabolisme.
Carnivoren zijn vaak roofdieren. Voorbeelden van carnivoren zijn leeuwen, tijgers, vossen, wolven enz. Katten en honden zijn eigenlijk ook carnivoren.
Varkens zijn ominivoren. Ze eten alles, net als de mens. Je ziet het aan hun gebit. Omnivoren hebben knobbelkiezen en hoektanden, die dienen voor het afbijten van voedsel.
De allervroegste voorouders van de mens aten waarschijnlijk alleen planten. Net als de planteneters die er vandaag de dag rondlopen hadden ze grote, brede kaken. Dat begon te veranderen toen de eerste oermens met het predikaat homo – homo habilis – ten tonele verscheen.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
Dan zijn er nog dieren die op regelmatige basis enorme hoeveelheden voedsel verorberen. Het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis, werkt per dag vier ton aan krill weg.
De slakkenwouw, een roofvogel die alleen in Florida en Midden- en Zuid-Amerika voorkomt, eet vrijwel niets anders dan zoetwaterslakken.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Een hond is een 'semi-carnivoor'. Dat wil zeggen dat ze vlees eten, maar ook prima in staat zijn om bijvoorbeeld bepaalde groenten en bessen te verteren en daaruit voldoende bouwstenen voor hun lichaam te halen.
Het bijzondere aan de otter is dat het een toppredator is. “Hij staat bovenaan de voedselketen en is de koning van het zoetwatermilieu. Als de otter kan overleven, kunnen heel veel soorten daarvan meeprofiteren.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.
Bacteriën, insecten en schimmels zijn afvalopruimers, die heten reducenten. Zij eten dood materiaal. Reduceren betekent kleiner maken en dat is precies wat reducenten doen.
Eikels zijn belangrijk voedsel voor dieren, zoals muizen, eekhoorns, wilde zwijnen, herten, sommige eenden en andere vogels, en beren die in de buurt van eiken leven.
Minder varken en rund, kip stagneert
Desondanks is het varken met 37 kilo per persoon per jaar nog altijd het meest gegeten dier. Ook rundvlees staat steeds minder vaak op het menu. De gemiddelde Nederlander verbruikte zo'n 14 kilo rundvlees in 2014. Zo'n 2 kilo minder dan in 2005.
Tardigrade (beerdiertje)
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
Vliegen onder invloed
De vederstaarttoepaja is dus beslist geen lichtgewicht: ondanks dat het dier zich elke nacht vergaapt aan de nectar, wordt het er niet dronken van. Ook vleermuizen die gefermenteerd fruit en nectar consumeren, blijken daarna nog prima te kunnen vliegen.
Welk dier kan het langst zonder water? De longvis gebruikt zijn kieuwen om zuurstof uit het water te halen en verkrijgt voedingsstoffen door zijn spierweefsel te verteren. Deze prehistorische dieren kunnen 5 jaar leven zonder water.
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
Ontbijt en avondeten: bruin- of witbrood met margarine, met kaas, jam of pindakaas en een mok thee of melk. Andere smaken waren er niet, tenminste, die hadden wij niet in huis. We aten geen broodjes, geen pap, geen yoghurt met muesli, geen brinta, geen crackers, geen roomboter, geen hagelslag.
Onderzoek laat zien dat de oermens een alleseter was en in die tijd moest eten wat voorhanden was; fruit, vis, vlees en noten. Maar het voedsel waarop al onze voorouders konden terugvallen waren knollen en wortels, die net als granen, veel zetmeel bevatten en daarmee energie leveren.
Boeren aten veel brei van granen zoals rogge en haver, tarwe was een luxeproduct. Vlees, vis en eieren waren niet het hele jaar beschikbaar, en verse groente al helemaal niet. Het was dus voor een middeleeuwse boerin minder makkelijk dan tegenwoordig om smakelijke maaltijden uit haar kookpot te toveren!