Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Quinoa is geen graan en het bevat geen gluten.
Glutenvrije granen zijn: maïs, rijst, gierst, boekweit, haver, kiwicha, sorghum, quinoa, teff, tapioca en amarant.
Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd.
Ook als je wilt afvallen, is quinoa een iets betere keuze, omdat hij de minste calorieën van de vier vergeleken producten bevat. In vergelijking met couscous en rijst bevat quinoa met 14 gram per 100 gram het meeste eiwit. Op de tweede plaats komt couscous met 12 g en op nummer drie staat rijst met 9 gram.
De gezondste keuze
Dan is couscous niet de beste keuze, aangezien deze graansoort erg calorierijk is en gluten bevat. Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur.
Als je regelmatig quinoa eet, zit je dus goed! Voor iedereen, maar in het bijzonder voor vegetariërs, veganisten en sporters, die wat meer op hun eiwitinname moeten letten dan anderen. Quinoa bevat twee keer zoveel hoogwaardige eiwitten als vergelijkbare producten zoals rijst.
Quinoa is geen graan en het bevat geen gluten. Wanneer quinoa verwerkt wordt tot meel, vlokken en dergelijke kan het 'besmet' zijn met gluten. Daarom kunnen mensen met coeliakie bewerkte quinoaproducten het beste alleen gebruiken als de term 'glutenvrij' of het officiële Crossed grain keurmerk op het etiket staat.
Quinoa en zilvervliesrijst zijn eigenlijk allebei gezonde opties. Quinoa wint het wel in hoeveelheid eiwit (15,5 gram t.o.v. 7,5 gram per 100 gram) en vezels (5,2 gram t.o.v. 4 gram per 100 gram) en heeft dus ook meer gezonde aminozuren.
Wat als je quinoa niet wast? De quinoa niet afspoelen – Foutfoutfout. Je komt er misschien mee weg om je rijst niet altijd af te spoelen (beter wel), maar quinoa moet je echt in een zeer fijne zeef minstens dertig seconden onder de koude kraan houden en een beetje blijven rondwoelen met je vingers.
Het is niet veel gezonder dan andere volkorengranen, het bevat minder vezels dan volkorenbrood of havermout en ook niet bijzonder veel eiwit: maar vier procent.” Wat je zelden leest bij populaire bloggers, is de moeilijke situatie die quinoa veroorzaakt heeft bij de boeren in Peru en Bolivia.
Rode quinoa
Het rode vliesje rondom het zaadje geeft een zoete, nootachtige smaak en bevat bovendien meer vezels en andere voedingsstoffen, wat maakt dat hij nog gezonder is dan de witte variant.
Gemiddeld heb je zo'n 75 gram quinoa per persoon nodig. De quinoa neemt tijdens het koken namelijk nog vocht op en wordt daarmee wel twee tot drie keer zo zwaar. De precieze hoeveelheid quinoa per persoon is wel afhankelijk van je gerecht.
De meeste quinoa soorten bevatten saponines (bittere stoffen), die je eraf moet spoelen om een bittere smaak te voorkomen. Onze Nederlandse Quinoa heeft een zeer laag saponine gehalte (<0,11%) en hoeft daardoor dus niet vooraf gespoeld te worden. Deze volkoren quinoa kan dus direct in de pan met kokend water.
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in (khorasan)tarwe, spelt, rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals couscous, bulgur en griesmeel. Daarom moeten deze granen vermeden worden.
Havermout komt van haver, een graan dat van nature glutenvrij is. Dat maakt havermout ideaal voor mensen die gluten vermijden of er gevoelig aan zijn.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Quinoa is in Nederlandse winkels de afgelopen tijd fors in prijs gestegen. En door de wereldwijd toegenomen vraag is er ook een tekort. Quinoa bestaat uit zaadkorrels en wordt vaak gegeten als alternatief voor rijst of pasta.
Voedingswaarde van Quinoa
Ook is quinoa rijk aan vitaminen en mineralen. Al met al een bijzonder goede vervanging van pasta, rijst of aardappelen in je avondmaaltijd. Quinoa moet je altijd koken voordat je het eet. Rauw is het pseudograan hard en ligt het niet prettig in je mond.
De zaadjes zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Ze hebben een pittige, wat nootachtige smaak. Rode en zwarte quinoa hebben meer smaak dan de witte soort. Quinoa is een lekker licht alternatief voor pasta of rijst.
Volgens Van Loo (foto rechts) is ook de voedingswaarde van quinoa erg goed. "In vergelijking met pasta, rijst en aardappelen bevat quinoa minder zetmeel. Tegelijkertijd zitten er meer eiwitten en aminozuren in, die goed zijn voor spieropbouw en -herstel.
Volkoren quinoa
Bijzonder aan Nederlandse Quinoa is dat het, in tegenstelling tot reguliere quinoa, volkoren is. Dit komt omdat er bij de nieuwe quinoa rassen geen bittere stoffen (saponines) in het buitenste laagje van het zaadje zitten.
Quinoa bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, magnesium en foliumzuur. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen de kans op darmkanker. Quinoa bevat geen gluten en is daarom ook een geschikte keus voor mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit.
Linzen zijn van nature glutenvrij, maar vanwege het samen groeien met tarwe is er een risico op kruisbesmetting. Daarom is het advies deze peulvrucht te zien als een product dat alleen onder bepaalde voorwaarden voldoende veilig is voor mensen met een strikt glutenvrij dieet.
Gangbare glutenvrije voeding bevat geen granen en is daardoor arm aan vezels. Toen wetenschappelijk geaccepteerd werd dat haver in principe een glutenvrij product is, heeft de Europese Commissie besloten dat haver en haverproducten die minder dan 20 ppm (mg/kg) gluten bevatten als glutenvrij verkocht mogen worden.