Zoals je aan de mannelijke presentatoren kunt zien is een bevalling geen pretje. Vrouwen zien vaak op tegen de bevalling: volgens UMC Groningen is 38% van de vrouwen bang voor pijn tijdens de bevalling. Ookal hoeven zij het niet te doorstaan, toch is 29% van de mannen ook bang voor de bevalling.
Geen twijfel mogelijk: een bevalling doet veel meer pijn dan een trap in je kruis. Ook het geboortekanaal van vrouwen is rijk aan dergelijke pijncellen. Tijdens een bevalling wordt het kanaal sterk opgerekt en ervaart de vrouw net zo'n pijn als mannen bij een trap in het kruis.
Vier keer per week kunnen mannen zich aansluiten op de weeën-simulator die met elektrische schokken pijn uitoefent op de buik. De sterkte en de frequentie worden, net zoals in de realiteit, langzaam opgebouwd tot een pijnniveau dat vergelijkbaar is met de pijn die een vrouw voelt tijdens een bevalling.
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo'n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Verleg je pijngrens, want ze zal mogelijk behoorlijk hard in je hand of arm knijpen tijdens de stevige weeën. Als jullie onverhoopt naar het ziekenhuis moeten denk dan aan de praktische zaken, de 'vluchtkoffer' en last-minute spullen die je mee moet nemen (mobiel, portemonnee, leesbril).
Voordelen van houding wisselen
De bevalling duurt ongeveer een uur korter dan wanneer je veel ligt. Meer controle. Je voelt je minder afhankelijk dan wanneer je op bed ligt. Het persen wordt als minder pijnlijk ervaren en gaat makkelijker.
Als zwangere vrouwen van hun verloskundige horen dat ze zullen bevallen van een flinke baby is dat even schrikken. De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer.
Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden. Dat voelt iets minder heftig als bevallingsweeën, maar het kan nog steeds onprettig voelen.
Clusterhoofdpijn is een van de meest heftigste vormen van pijn en wordt daarom soms 'zelfmoordhoofdpijn' genoemd. Deze hoofdpijn komt in aanvallen die meestal 15 minuten tot 3 uur duren. Je kunt er weken of maanden dagelijks last van hebben.
Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.
We spreken van ontsluitingsweeën als deze samentrekking een minuut aanhoudt en om de vier tot vijf minuten is. Hoe sneller de weeën komen en hoe heftiger ze zijn, hoe sneller de ontsluiting gaat. Om de weeën op te vangen is van alles mogelijk, namelijk; rondlopen, zitten/liggen, in bad en onder de douche etc.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden.
De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door: het verliezen van bloed of de slijmprop; het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater); regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.
De 5e dag na de bevalling is voor kraamvrouwen een emotionele dag, vaak met huilbuien. De vermoeidheid, hormonen en lichamelijke ongemakken zijn dan vaak op hun toppunten en veel vrouwen ervaren kraamtranen.
Met een baarmoedertransplantatie is het in theorie wel mogelijk om een man te bezwangeren: je zet een baarmoeder in de buikholte, zorgt dat er genoeg bloed naartoe gaat, stopt er een bevruchte eicel in, wacht negen maanden en brengt het kind dan met een keizersnede ter wereld.
“Over het algemeen is pijn erger bij vrouwen,” zegt dokter Darnall. “Mannen ervaren pijn minder intens. Sommige vrouwen geven overigens aan dat nierstenen pijnlijker zijn dan bevallen.”
De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. De meesten vinden het een opluchting en prettig om actief aan het werk te gaan.
Volgens sommige internetberichten bezorgt het ter wereld brengen van een kind de vrouw 57 'del'. Del zou hierbij een maat zijn om pijn te meten, met 45 del als de hoeveelheid die een menselijk lichaam redelijkerwijs kan verdragen en 57 del vergelijkbaar met het breken van twintig botten.
Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat blijven bewegen helpt om je bevalling te bespoedigen en ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Loop rond, hang om de nek van je partner, heupwieg, kwispel als een hond op handen en knieën, alles wat jou helpt.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag of je baby pijn ervaart tijdens de bevalling. Onderzoek uit Zwitserland heeft wel uitgewezen dat tijdens een vaginale bevalling een baby meer stress ervaart dan bij een keizersnede. Maar of dit komt door fysieke pijn, en of dit er überhaupt is, is nog niet bewezen.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.
Gyneacoloog zei dat er elk uur één centimeter bij zou komen, dus 'over vier uur is ze wel geboren'. Maar twintig minuten later had ik al tien centimeter ontsluiting en dertig minuten later was onze dochter geboren. Voor het ziekenhuis was het de snelste bevalling in 2015."