Beeldschermen zijn niet meer weg te denken voor kinderen en adolescenten. Er groeit een digitale generatie op en dat heeft ook nadelen. Er blijkt een verband te zijn tussen beeldschermtijd en adipositas, ongezond eten, depressieve klachten en een lagere kwaliteit van leven.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Naast hoofdpijn, kun je daar ook wazig door gaan zien, duizelig worden, vermoeid worden en rode en droge ogen krijgen. Tip: Stoppen met werken hoeft niet, maar vaker pauze nemen wel. Leer jezelf aan om elk half uur even een minuut pauze te nemen. Doe je ogen dicht of ga even weg van je scherm.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Onderzoek toont aan dat kinderen die dagelijks veel naar een scherm kijken, over een dunnere hersenschors beschikken dan leeftijdgenootjes. Ook werken verbindingen in de witte stof in de hersenen minder goed, waardoor de zenuwcellen in het brein signalen slechter overdragen.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Plaats je scherm op 50 à 70 cm afstand.
Plaats je scherm recht voor je, op een armlengte afstand. Met je rug tegen de rugleuning van je stoel moet je met uitgestrekte arm het beeld kunnen raken. De ideale kijkafstand ligt tussen 50 en 70 centimeter.
Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad. Ook kunnen ontspanningsoefeningen een uitkomst bieden.
Veel mensen hangen uren voor een lichtgevende beeldbuis. Van der Horst: “Dat licht is veel minder intens en die tv staat op afstand. De telefoon houd je dichtbij en heeft meer effect.'' In de avonduren naar de tv kijken is dus nog altijd gezonder dan naar je mobiel staren.
Veelvoorkomende klachten bij langdurig en vaak op een beeldscherm werken zijn: Vermoeide ogen. Droge, geïrriteerde ogen. Hoofdpijn.
Een computerscherm geeft licht. Te lang naar een scherm kijken kan daarom hetzelfde voelen als in een lamp kijken: je ogen raken er vermoeid van. Ook wanneer de tekst op een beeldscherm lastig te lezen is (en je dus moeite moet doen om het te lezen) kunnen je ogen vermoeid raken.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Hoogte beeldscherm instellen
Stel de bovenkant van het beeldscherm af op jouw ooghoogte. Maak gebruik van een beeldschermstandaard als je een klein beeldscherm hebt. Let ook op de kijkafstand tot het beeldscherm. Als algemene regel geldt dat de monitor op zo'n 50 à 70 centimeter van je ogen af moet staan.
Een helderheid van 300 nits wordt gezien als het beste gemiddelde. Hiermee heb je een goed zicht, komen kleuren goed naar voren op het scherm en voorkom je vermoeide ogen. De belangrijkste tip is dat je de schermhelderheid aanpast aan je omgeving.
Gemiddelde computerschermtijd per land
De grootste verbruikers van desktopschermtijd zijn Zuid-Afrikanen, die elke dag gemiddeld 5 uur en 37 minuten achter het scherm van hun computer zitten. Dat is meer dan een halfuur langer dan de op één na grootste consument van computerschermtijd in Brazilië en Colombia.
Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je hersenen namelijk het geluksstofje dopamine aan. Dopamines zijn gelukshormonen, daar willen we veel van hebben en werkt verslavend. Daarom wordt telefoonverslaving ook vaak genoemd met drugsverslaving, ook met het innemen van drugs krijgen je hersenen dopamine.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Dit is de gemiddelde schermtijd wereldwijd. In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm.
Een listige manier om de ingestelde schermtijd te omzeilen is door een schermopname te maken. Als ouder voer je een wachtwoord in maar als je kids een schermopname starten, kunnen ze daarna in de video (in hun filmrol) zien welke code jij hebt ingevoerd.
Een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je ogen achteruit gaan. Hieronder valt onder andere een eenzijdig dieet, roken en bovenmatig alcohol gebruik. Een gezonde leefstijl draagt niet alleen bij aan je algemene gezondheid, maar kan ook bijdragen aan het gezond houden van je ogen.