Het enige belangrijke symbool voor jou is een rondje met een kruis er door. Dit betekent: niet chemisch reinigen (dus niet naar de stomerij brengen) en voorzichtig met vlekkenmiddelen.
Een Keltisch kruis is een Latijns kruis met een cirkel rond het snijvlak van kruispaal en kruisbalk. Het is het karakteriserend symbool van het Keltisch christendom en het is een samenvoeging van het christelijk kruis met een heidens zonnewiel.
Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Jezus Christus.
In het christendom symboliseert het kruis de overwinning van Jezus over de dood, omdat christenen geloven dat Hij door te sterven zelf de straf op de zonde van de mensen genomen heeft. En door na drie dagen op te staan uit de doden de zonde en de dood overwonnen heeft.
De ankh (☥, Egyptisch: ˁnḫ) , ook: het ankh-teken, het levenskruis of het ankh-kruis is een van de bekendste oude Egyptische symbolen en vertegenwoordigt in de Egyptische mythologie het leven, o.a. in de naam Toetanchamon, levend evenbeeld van Amon.
Wel bekend is dat het ankh-teken symbool stond voor leven en kracht. Om die reden wordt ook wel eens gesproken van het 'levenskruis'. Het ankh-teken is in oude afbeeldingen vaak te zien in handen van goden. Volgens de Egyptische mythologie schonken de goden de ankh aan koningen.
Een zwart kruis. Het symbool voor schadelijke en irriterende stoffen. Deze stoffen kunnen bij inademen, inslikken of opname door de huid schade opleveren.
De kruisiging van Jezus
Er zijn vier vormen van het kruis als executiemiddel bekend: crux simplex: het kruis als martelpaal (I) crux decussata: het Andreaskruis (X) crux commissa: het tau- of Antoniuskruis (T)
Petrus bewaakt volgens het christendom sinds die tijd de hemelpoort en beslist of iemand naar de hemel of de hel gaat. Symbolen in kunst en iconografie zijn sleutel, omgekeerd kruis, vissersnet, haan. De apocriefe Handelingen van Petrus (omstreeks 200) bevat verhalen over Petrus.
Het omgekeerde kruis is een zogenaamd Petruskruis, dat verwijst naar de vrome legende over de apostel Petrus, die weigerde dezelfde marteldood te ondergaan als zijn leermeester waarop de dienstdoende Romeinse officier het zaakje maar omdraaide.
Hart. Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde.
Cirkel. Cirkels hebben geen begin of eind en staan daarom symbool voor het oneindige en eenheid. Deze eenheid geeft vertrouwen en veiligheid. Niet voor niets wordt een trouwring geassocieerd met het huwelijk.
Keltische knopen zijn een variëteit van (meest eindeloze) knopen en gestileerde grafische voorstellingen van knopen, gebruikt voor versiering, overgenomen door de oude Kelten.
Heldhaftig, vastberaden, barmhartig
De drie kruisen worden tegenwoordig vaak met het motto van Amsterdam geassocieerd. In het officiële wapen van Amsterdam staan ze immers ook onder het schild met de kruisen. Maar historisch gezien is het motto pas veel later aan het stadswapen toegevoegd.
Dus maar even opgezocht: De drie kruizen vormen de kern van het Amsterdamse stadswapen. Het zijn Andreaskruisen, genoemd naar de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis de marteldood zou zijn gestorven. Het wapen waarin de kruisen staan bestaat uit drie verticale banen met de kleuren rood - zwart - rood.
In de toonsoort van A hebben we 3 kruizen, de Fis, de Cis en de Gis.
Om aan te geven dat iemand is overleden, wordt er soms een obelisk (†) bij iemands naam gezet.
Het meest gebruikte symbool op een rouwkaart is het kruisje. Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows). Deze wordt op verschillende plaatsen gebruikt. Onder de naam van de overledene, voor de overlijdensdatum, zie figuur 1.
De ooievaar als symbool bij de geboorte bestaat dus eigenlijk nog niet heel lang in Nederland, als je dit vergelijkt met de historie in Europa.
Het Egyptische woord voor brood, aish, betekent ook leven en Egyptenaren zien hun brood als basisrecht.
'Dankjewel' of 'Dank u' zeg je in het Marokkaans Arabisch als 'Shokran' (vertaling).